Φέτος ζούμε μία ιδιαίτερη χρονιά τόσο εντός όσο και εκτός αθλητισμού, λόγω της πανδημίας που έχει χτυπήσει ολόκληρο τον πλανήτη και έχει αναγκάσει τα οικονομικά δεδομένα των συλλόγων να διαφοροποιηθούν.

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις “πάγωσαν”, ενώ οι τελευταίες αναμετρήσεις πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας πραγματοποιήθηκαν χωρίς την παρουσία οπαδών, κάτι που σημαίνει τεράστια χασούρα εκατομμυρίων ευρώ για λίγκες και ομάδες. Υπάρχει πάντα ζωντανό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι διοργανώσεις, χωρίς φιλάθλους στα γήπεδα, όμως το σενάριο πρόωρου τέλους στη χρονιά φέρνει ακόμα πιο κοντά τον κίνδυνο απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αρχικά στην Ιταλία και στην Serie A, όπου η ενδεικτική ημερομηνία επιστροφής στα γήπεδα είναι η 31η Μαϊού, χωρίς όμως κάτι να είναι δεδομένο, γίνεται λόγος για την μεγαλύτερη ζημιά στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα οι ομάδες της Serie A το 2018 συμφώνησαν και υπέγραψαν συμβόλαιο τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τρία χρόνια, που αφορούσε ετήσια έσοδα σχεδόν 1 δις.ευρώ (973.000.000). Η αναστολή της δράσης για περίπου ακόμα έναν μήνα θα επιφέρει “τρύπα” ύψους μεγαλύτερου των 150 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά, που διαφέρει από κλαμπ σε κλαμπ ανάλογα την εμπορικότητα του.

Στην Ισπανία τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε το σενάριο για οριστική διακοπή της La Liga, όμως αυτές σκέψεις έχουν πάει περίπατο διότι η οικονομική ζημιά θα είναι άνευ προηγουμένου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας ανέφερε πως μία πιθανή ημερομηνία επιστροφής στην αγωνιστική δράση είναι η 28η Μαΐου ή εναλλακτικά η 6η Ιουνίου ή ακόμα και η 28η Ιουνίου. Ο βασικός λόγος της πίεσης που υπάρχει είναι καθαρά οικονομικός. Αν το πρωτάθλημα διακοπεί η ζημιά θα φτάσει το 1 δις ευρώ. Αν η χρονιά ολοκληρωθεί με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, η ζημιά θα φτάσει τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Αν τέλος αποφασιστεί να υπάρξει κόσμος στις εξέδρες η απώλεια θα είναι της τάξεως των 150 εκατομμυρίων.

Ακόμα απομένουν 11 αγωνιστικές που θα πρέπει να διεξαχθούν σε χρόνο ρεκόρ, με αγώνες κάθε 72 ώρες, με τις πρώτες γκρίνιες των παικτών μέσω της Ένωσης Ισπανών Ποδοσφαιριστών να κάνουν την εμφάνισή τους. Πιο συγκεκριμένα ανέφεραν ότι θα καταρρεύσουν από την κούραση, ότι οι τραυματισμοί δεν θα έχουν προηγούμενο με τέτοιο ρυθμό αγώνων. Όλα αυτά όμως σβήστηκαν σχεδόν αμέσως όταν είδαν τους λογαριασμούς τους να υπολείπονται σε χρήματα από τις μειώσεις.

Από την πλευρά της και η Premier League τρέμει στο ενδεχόμενο της οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος, καθώς οι ομάδες κινδυνεύουν να χάσουν 130 εκατομμύρια ευρώ για έναν μήνα με άδεια γήπεδα και τουλάχιστον τα τριπλάσια αθροιστικά εφόσον δεν συνεχιστεί η σεζόν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι 20 σύλλογοι της Αγγλίας θα πρέπει να καταβάλουν 177 εκατ. λίρες προς τους φιλάθλους τους ως αποζημίωση για τους αγώνες που δεν θα μπορέσουν να δουν λόγω της πανδημίας, ως μερίδιο από τα εισιτήρια διαρκείας που αγόρασαν στην εκκίνηση της σεζόν. Αυτό το ποσό μόνο ευκαταφρόνητο δεν θεωρείται, αφού το 1/4 από τα προβλεπόμενα έσοδα του ticketing των ομάδων της πρώτης κατηγορίας και σίγουρα δημιουργεί ακόμη μία πολύ μεγάλη «τρύπα». Προς το παρόν, τα τηλεοπτικά δίκτυα, που έχουν τα δικαιώματα του πρωταθλήματος, δεν δείχνουν διάθεση να κάνουν πίσω σε ό,τι αφορά στις συμφωνίες, αλλά θεωρείται βέβαιο πως θα ζητήσουν περισσότερες μεταδόσεις αγώνων. Ειδικά από την στιγμή που τα παιχνίδια θα πραγματοποιηθούν χωρίς κόσμο.

Η Γερμανία με την πανίσχυρη σε όλα τα επίπεδα Bundesliga έχει μεγάλο πρόβλημα, αφού με βάση τα ετήσια έσοδα της περασμένης χρονιάς που ανήλθαν στα 520 εκατομμύρια ευρώ, υπάρχει ήδη χασούρα. Κατά μέσο όρο, κάθε σύλογος θα χάσει 1,7 εκατ.ευρώ από τα εισιτήρια για τους αγώνες δίχως κόσμο, με τα μεγάλα κλαμπ να έχουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.

Αυτός είναι και ένας εκ των βασικών λόγων που στην Γερμανία ήδη οι ομάδες έχουν ξεκινήσει με προσοχή τις προπονήσεις, ώστε να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην δράση και να μειωθεί η χασούρα.