Το Sportsroom.gr αναλύει τη δουλειά έξι προπονητών από την Super League 1, οι οποίοι συνέβαλαν θετικά ή αρνητικά με τις ομάδες τους. Ψηφίστε ποιος είχε τον πιο καθοριστικό ρόλο ώστε η ομάδα τους να πετύχει ή το αντίθετο.

Με την διακοπή του πρωταθλήματος, θα αναλύσουμε τι έκαναν οι προπονητές των έξι κορυφαίων ομάδων της φετινής Super League 1 (βάσει της βαθμολογίας). Εσείς θα ψηφίσετε* ποιος από τους έξι έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο στην επιτυχία ή την αποτυχία της ομάδας του.

*Η ψηφοφορία στο τέλος του άρθρου.

ΠΕΔΡΟ ΜΑΡΤΙΝΣ (Ολυμπιακός)
64 νίκες – 17 ισοπαλίες – 12 ήττες

Τον Ιούλιο του 2018 ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τον Πέδρο Μαρτίνς για την τεχνική ηγεσία. Μία «σχέση» η οποία πέρασε από πολύ καλές αλλά και πολύ κακές στιγμές, σε διάστημα δύο σεζόν.

Σεζόν 2018/19:

Πρωτάθλημα: Το πρώτο μισό ξεκίνησε καταστροφικά για τον Ολυμπιακό, ο οποίος ηττήθηκε από ΠΑΟΚ (εντός έδρας), ήρθε ισόπαλος με ΠΑΟ (εντός) και ΑΕΚ (εκτός) ενώ έκανε και αρκετές «γκέλες», όπως με ΟΦΗ (1-0 εκτός) και Ξάνθη (1-1 εκτός). Οι «ερυθρόλευκοι» επιχείρησαν να ανατρέψουν τα εις βάρος τους αποτελέσματα με επτά σερί νίκες, όμως γνώρισαν δίκαιη ήττα στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ (3-1), λίγες «στροφές» πριν την αυλαία και έχασαν το πρωτάθλημα.

Κύπελλο: Η μοιραία σεζόν του Ολυμπιακού θα στερήσει κάθε πιθανό τρόπαιο, όπως και το κύπελλο. Οι Πειραιώτες θα υποστούν σκληρό αποκλεισμό από τη διοργάνωση στα προημιτελικά, με αντίπαλο τη Λαμία. Το 3-3 στη Φθιώτιδα και η επακόλουθη ήττα με 0-1 στο Φάληρο, αφήνουν τον Ολυμπιακό εκτός όλων των στόχων του.

Europa League: Ο Ολυμπιακός θα κάνει αργά και σταθερά βήματα από τα προκριματικά της διοργάνωσης, θα περάσει τον όμιλο με Μίλαν, Μπέτις και Ντουντελάνζ αλλά θα αποκλειστεί στους «32» από μία βατή (θεωρητικά) αντίπαλο, την Ντιναμό Κιέβου.

Σεζόν 2019/20:

Παρά την αμφισβήτηση του κόσμου, Ολυμπιακός και Μαρτίνς θα συνεχίσουν μαζί, κάτι το οποίο θα έχει «happy end» και μπορεί να καταλήξει και πιο… χαρούμενα.

Πρωτάθλημα: Με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, οι Πειραιώτες ολοκληρώνουν αήττητοι το πρωτάθλημα και σε συνδυασμό με την ποινή αφαίρεσης βαθμών του δεύτερου ΠΑΟΚ (-7), ο Ολυμπιακός είναι μία «ανάσα» μακριά από την επιστροφή στην κατάκτηση πρωταθλήματος.

Κύπελλο: Οι «ερυθρόλευκοι» έχοντας το «μομέντουμ» από το πρωτάθλημα και την Ευρώπη (σ.σ. διαβάστε παρακάτω) θα φτάσουν μέχρι τα ημιτελικά, με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Το 2-2 της Τούμπας δίνει μικρό προβάδισμα στους Πειραιώτες για την πρόκριση στον τελικό, εκεί όπου ο νικητής θα αντιμετωπίσει έναν εκ των ΑΕΚ και Άρη.

Champions League / Europa League: Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς παρότι χαμογέλασε με την πρόκριση στους ομίλους του Champions League, έμεινε εκτός συνέχειας καθώς Μπάγερν Μονάχου και Τότεναμ αποδείχθηκαν πολύ ανώτερες και άφησαν τρίτο τον Ολυμπιακό (σ.σ. θέση που οδηγεί στους «32» του Europa League).

Εκεί, αντιμέτωποι με την Άρσεναλ, οι Πειραιώτες θα πάρουν ονειρική πρόκριση μέσα στο Λονδίνο για να περάσουν στη φάση των «16» και να αντιμετωπίσουν τη Γουλβς. Το πρώτο ματς στο Φάληρο έληξε ισόπαλο (1-1) και όλα θα κριθούν (πάλι) στην Αγγλία, με τον Ολυμπιακό να βλέπει το στόχο της πρόκρισης αρκετά πιθανό.

ΑΜΠΕΛ ΦΕΡΕΪΡΑ (ΠΑΟΚ)
22 νίκες – 6 ισοπαλίες – 5 ήττες

Ο Αμπέλ Φερέιρα αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2019, με τον «Δικέφαλο» να τελειώνει μια ονειρική σεζόν όντας νταμπλούχος Ελλάδας. Στόχος του Πορτογάλου να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, Ρασβάν Λουτσέσκου. Τα πράγματα δεν πήγαν όμως πολύ καλά για τους «ασπρόμαυρους».

Πρωτάθλημα: Το πρώτο μισό της σεζόν θα βρει τους Θεσσαλονικείς χωρίς ήττα αλλά και χωρίς νίκη σε ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ ήρθε ισόπαλος με Άρη και Παναθηναϊκό εντός έδρας, ενώ μόλις έναν βαθμό πήρε και από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό εκτός Τούμπας. Τα πράγματα πήγαν ακόμα χειρότερα για την ομάδα του Φερέιρα με το νέο έτος. Το αήττητο «σπάει» κόντρα στον Άρη, στο «Βικελίδης», ενώ μία δύσκολη νίκη επί της ΑΕΚ (1-0) δεν θα αποδειχθεί ως επανεκκίνηση.

Ο «Δικέφαλος» θα ηττηθεί στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό αλλά η μεγαλύτερη πληγή θα έρθει στην Τούμπα, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Οι Θεσσαλονικείς ήταν για ακόμα ένα ματς κατώτεροι των περιστάσεων και ηττήθηκαν από τους Πειραιώτες, χάνοντας ταυτόχρονα πολύτιμο έδαφος για το πρωτάθλημα. Την επόμενη εβδομάδα, ο ΠΑΟΚ θα έρθει ισόπαλος με τη Ξάνθη στα «Πηγάδια» και καταλαβαίνει πως έχει χάσει το πρωτάθλημα (ιδίως με την ποινή -7 βαθμών) πριν καν ξεκινήσουν τα πλέι οφ.

Κύπελλο: Η πρώτη σεζόν του Αμπέλ Φερέιρα στην Τούμπα μπορεί να «σωθεί» σε ένα μικρό βαθμό με την κατάκτηση του κυπέλλου. Ο ΠΑΟΚ νίκησε 3-2 τον Ολυμπιακό στη Θεσσαλονίκη και πάει με μικρό προβάδισμα στο Φάληρο, για να μπορέσει να προκριθεί στον τελικό για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Champions League / Europa League: Η πορεία του ΠΑΟΚ στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν πολύ σύντομη – ουσιαστικά αποτυχημένη. Πρώτα ο αποκλεισμός στο Champions League από τον Άγιαξ κι έπειτα η Σλόβαν Μπρατισλάβας, στο «δρόμο» του δικεφάλου στους προκριματικούς του Europa League, «κατεδάφισε» τα όνειρα του Αμπέλ Φερέιρα για Ευρωπαϊκό «ταξίδι» μόλις από τον Αύγουστο.

ΜΑΣΙΜΟ ΚΑΡΕΡΑ (ΑΕΚ)
10 νίκες – 5 ισοπαλίες – 1 ήττα

Παρότι η ΑΕΚ βρισκόταν σε πολύ δύσκολη αγωνιστική περίοδο, κατάφερε να κάνει μία πολύ καλή επιλογή στα μέσα της σεζόν – τον Δεκέμβριο – με την πρόσληψη του Μάσιμο Καρέρα. Ο Ιταλός άλλαξε το στιλ παιχνιδιού της «Ένωσης», έκανε πιο «σφιχτή» την ομάδα και έπαιρνε θετικά αποτελέσματα ακόμα κι όταν δεν τα αξίζει.

Πρωτάθλημα: Το πρώτο ματς του Καρέρα στον πάγκο του «Δικεφάλου» ήταν στις 18 Δεκεμβρίου με τον Αστέρα Τρίπολης, στην Αθήνα. Η πορεία της ΑΕΚ δεν φαινόταν ιδιαίτερα επιτυχημένη στο ξεκίνημα της (0-0 στη Λαμία, ήττα 1-0 από τον ΠΑΟΚ) όμως στη συνέχεια οι «γκέλες» περιορίστηκαν κατά πολύ.

Η ΑΕΚ του Καρέρα θα κερδίσει… όποιον βρει στο διάβα της ενώ θα αφήσει δύο βαθμούς μόνο με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (0-0) και τον Πανιώνιο, στην τελευταία αγωνιστική, στη Νέα Σμύρνη (1-1). Η τρίτη θέση θα κατακτηθεί εύκολα από τους «κίτρινους» πριν την έναρξη των πλει οφ, ενώ η μίνι διοργάνωση θα δώσει την ευκαιρία στην ΑΕΚ να πάρει τη δεύτερη θέση από τον ΠΑΟΚ (ένας βαθμός διαφορά) και την εξασφάλιση Ευρωπαϊκού «εισιτηρίου».

Κύπελλο: Περνώντας τα εμπόδια των Αστέρα Τρίπολης και Παναιτωλικού, η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Το 2-1 με τον Άρη στο ΟΑΚΑ δίνει ένα μικρό προβάδισμα στην «Ένωση» για να βρεθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΩΝΗΣ (Παναθηναϊκός)
30 νίκες – 17 ισοπαλίες – 19 ήττες

Παναθηναϊκός και Δώνης πέρασαν αρκετά μαζί. Ξεκίνησαν στραβά, όμως με υπομονή κάτι καλό άρχισε να χτίζεται στη δεύτερη σεζόν του Έλληνα τεχνικού στον πάγκο των «πρασίνων».

Σεζόν 2018/19

Πρωτάθλημα: Έχοντας στην «πλάτη» το Ευρωπαϊκό ban, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να τερματίσει στην πρώτη πεντάδα για να σβήσει την ποινή του. Η πρώτη σεζόν του Δώνη με τους νέους αλλά ταλαντούχους παίκτες στο ρόστερ του δεν κύλησε όμορφα. Τo -6 από την αρχή της σεζόν, τα πολλά αρνητικά αποτελέσματα, το μειωμένο μπάτζετ και η αμφισβήτηση από τον κόσμο άφησαν το «τριφύλλι» εκτός πεντάδας και συγκεκριμένα στην 8η θέση, μία από τις χειρότερες που έχει τερματίσει ο Παναθηναϊκός στη σύχρονη (τουλάχιστον) ιστορία του.

Κύπελλο: Αποτυχημένη ήταν η πορεία του «τριφυλλιού» ακόμα και στο κύπελλο. Η ομάδα του Δώνη θα αποκλειστεί από την Λαμία στη φάση των «16» και θα βρεθεί σε μεγάλη αγωνιστική κρίση.

Σεζόν 2019/20

Πρωτάθλημα: Μέχρι την 8η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει πολύ άσχημα το πρωτάθλημα. Σε οκτώ παιχνίδια, μόλις δύο νίκες για τους «πράσινους» οι οποίοι συνετρίβησαν από τον Άρη με 4-0 στη Θεσσαλονίκη ενώ επιπλέον ηττήθηκαν εντός έδρας από τους ΟΦΗ (1-3), Ξάνθη (0-1) και ΑΕΛ (1-2).

Από το ματς με τη Λάρισα κι έπειτα ο Παναθηναϊκός θα σταθεροποιήσει τα αποτελέσματά του, θα πάρει βαθμούς από ντέρμπι και θα καταφέρει -εν τέλει- να τερματίσει στην 4η θέση του πρωταθλήματος, με τον Γιώργο Δώνη να βγαίνει από τη σφαίρα της αμφισβήτησης.

Κύπελλο: Οι «πράσινοι» είχαν το «μομέντουμ» από το πρωτάθλημα, κέρδισαν δίκαια τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, αλλά στο κύπελλο, ο «Δικέφαλος» πήρε άτυπη εκδίκηση και απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

ΓΙΩΡΟΣ ΣΙΜΟΣ (ΟΦΗ)
11 νίκες – 4 ισοπαλίες – 15 ήττες

Ο μόλις 42 ετών Γιαννιώτης προπονητής ανέλαβε το καλοκαίρι του 2019 μία ομάδα η οποία έσωσε την κατηγορία στο… 90′ (σ.σ. στο μπαράζ με Πλατανιά) και μέσα σε μία σεζόν την οδήγησε στην Ευρώπη!

Πρωτάθλημα: Το εκρηκτικό ξεκίνημα του ΟΦΗ (μόλις δύο ήττες στα πρώτα οκτώ ματς) έδωσε στο ποδοσφαιρικό κοινό να καταλάβει πως οι Κρητικοί έχουν έρθει «μεταμορφωμένοι» τη νέα σεζόν. Το σύνολο του Γιώργου Σίμου, με έντονο Πορτογαλικό στοιχείο μεσοεπιθετικά θα πάρει «διπλό» στο ΟΑΚΑ επί του ΠΑΟ, δίκαιη νίκη επί της ΑΕΚ (1-0) στο «Θ. Βαρδινογιάννης» και αρκετή αυτοπεποίθηση στις πρώτες εβδομάδες της Super League.

Το δεύτερο μισό της σεζόν δεν πήγε τόσο καλά για τους Ηρακλειώτες, οι οποίοι θα πετύχουν μόλις τέσσερις νίκες αλλά θα μπορέσουν να μπουν στα πλέι οφ, ως πέμπτοι και να εξασφαλίσουν μία θέση στα προκριματικά του Europa League.

Κύπελλο: Η πορεία του ΟΦΗ στο κύπελλο ήταν πολύ σύντομη, καθώς έπαιξε μόλις τέσσερα παιχνίδια. Στη φάση των «16», οι Κρητικοί δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν τον πολύ ποιοτικότερο ΠΑΟΚ, ο οποίος θα περάσει από το Ηράκλειο με 0-3 και στη ρεβάνς θα νικήσει με 4-1 για να αφήσει εκτός την ομάδα του Γιώργου Σίμου.

ΜΙΧΑΕΛ ΕΝΙΝΓΚ (Άρης)
10 νίκες – 9 ισοπαλίες – 5 ήττες

Μετά την παραίτηση του Σάββα Παντελίδη και το μικρό διάστημα του Τόλη Τερζή (βοηθού) ως πρώτος προπονητής, ο Άγγελος Χαριστέας θα φέρει τον Μίχαελ Ένινγκ στη Θεσσαλονίκη για να αναλάβει τον Άρη, τον Νοέμβριο.

Πρωτάθλημα: Κάνοντας δύσκολο ντεμπούτο στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, ο Άρης θα πάρει την ισοπαλία (1-1) ενώ έπαιζε με 10 παίκτες. Από ‘κει και έπειτα οι Θεσσαλονικείς με τον Γερμανό τεχνικό στο «τιμόνι» της ομάδας θα κάνουν μόλις μία ήττα (3-1 από τον ΟΦΗ) σε οκτώ ματς της Super League 1, αλλά με πέντε ισοπαλίες.

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος θα τελειώσει κάπως «ανώμαλα» για τον Άρη, ο οποίος θα γνωρίσει ήττες «εκτός προγράμματος» από τον Παναιτωλικό (2-0) και Ατρόμητο (1-2), παρότι δεν «καιγόταν» για βαθμούς.

Οι «κίτρινοι» με τον Ένινγκ στον πάγκο είχαν μέτριες επιδόσεις και αρνητικά αποτελέσματα απέναντι στους «Big 4». Συγκεκριμένα μία νίκη (4-2 επί του ΠΑΟΚ), δύο ισοπαλίες (1-1 με ΑΕΚ, 0-0 με ΠΑΟ) και δύο ήττες (4-2 από τον Ολυμπιακό και 0-1 από την ΑΕΚ).

Κύπελλο: Με αργά και σταθερά «βήματα» ο Μίχαελ Ένινγκ οδήγησε τον Άρη μέχρι τα ημιτελικά, εκεί όπου αντιμετώπισε την ΑΕΚ. Το 2-1 της «Ένωσης» στο ΟΑΚΑ δίνει ελπίδες στους Θεσσαλονικείς για τη ρεβάνς στο «Κλ. Βικελίδης», με όνειρο την πρόκριση στον μεγάλο τελικό.

Ψηφίστε τον προπονητή, τον οποίο θεωρείτε ως πιο καθοριστικό στην επιτυχία/αποτυχία της ομάδας του κάνοντας κλικ σε αυτήν την πρόταση.