Ο Βραζιλιάνος θρύλος αποσύρθηκε από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο το 2018, βάζοντας τέλος σε μία λαμπρή καριέρα. Ποια ήταν όμως τα έσοδα τα οποία εξασφάλισε;

Ο πρώην αστέρας της Γκρέμι, Παρί Σεν Ζερμέν, Μπαρτσελόνα και έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία κατά την ποδοσφαιρική του καριέρα. Ο Ροναλντίνιο κατέκτησε δύο πρωταθλήματα στην Ισπανία, έναν τίτλο με τη Μίλαν, ένα Champions League με την Μπαρτσελόνα , ένα Παγκόσμιο Κύπελλο το 2002 και το βραβείο Ballon d’Or το 2005.

Παραμένει στις μνήμες όλων ως ένας από τους πιο «μάγους» που έχει περάσει από τον χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς οι μαγικές ντρίμπλες του καθήλωναν τα βλέμματα πάνω του.

Μετά την απόσυρση του από το ποδόσφαιρο, η περιουσία που αποκόμισε ο Ροναλντίνιο εκτιμάται στα 115 εκατομμύρια ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα στη χώρα του, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσό των χρημάτων του να το χάσει.

Διαθέτει επίσης ακίνητα στη Βραζιλία, την Ελλάδα, τη Βαρκελώνη, τη Λίμνη Κόμο και τη Φλόριντα.

Τα περισσότερα χρήματα τα οποία κέρδισε, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων, ήταν όταν κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2002 με τη Βραζιλία.

Το εισόδημά του αυξήθηκε σημαντικά μετά την μεταγραφή του από την Παρί στην Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2003-04 έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2008 μετακόμισε στην Ιταλία για λογαριασμό της Μίλαν, όπου αποκτήθηκε από τους «ροσσονέρι» για 31 εκατομμύρια ευρώ με τριετές συμβόλαιο αξίας 5,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, συν 900.000 ευρώ σε μπόνους.

Το τελευταίο το συμβόλαιο ως ποδοσφαιριστής ήταν με τη Φλουμινένσε. Εκεί όπου τα χρήματα τα οποία έπαιρνε ήταν 160.000 ευρώ το μήνα.

Το 2017, ο «Ρόνο» ανακοίνωσε μια συνεργασία με τον Ιταλό επιχειρηματία Φάμπιο Κορντέλα, με τον οποίο ξεκίνησαν μια καμπάνια «κρασιού των πρωταθλητών» με 11 διαφορετικές ταμπέλες/βασική ενδεκάδα θρύλων του ποδοσφαίρου.

Όλοι ήθελαν το χαμόγελο του Ρόνι στις διαφημίσεις του. Γνώριζαν πως το προϊόν τους θα εκτοξεύονταν αν είχαν τον Ροναλντίνιο σε μία από τις καμπάνιες τους. Nike, Pepsi, Coca-Cola, EA Sports, Gatorade και Danone ήταν μερικές από αυτές, όπου συμμετείχε ο Ρόνι.

Το 2006 όταν κατέκτησε το βραβείο της Χρυσής Μπάλας, το Forbes αποκάλυψε πως τα κέρδη τα οποία έβαλε στον τραπεζικό του λογαριασμό από τις διαφημίσεις, ξεπέρασαν τα 19 εκατομμύρια ευρώ.

Δύο χρόνια αργότερα το Forbes τον κατέταξε στο Νο 38 των πλουσιότερων διασημοτήτων του κόσμου, εκτιμώντας το ετήσιο εισόδημά του στα 37 εκατ. Δολάρια.

Το 2012 αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη Φλαμένγκο καθώς ο σύλλογος της Βραζιλίας δεν ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις του με τον Ροναλντίνιο.

Αργότερα, η συμφωνία της Coca Cola με τον Βραζιλιάνο «έσπασε» καθώς ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» τον «Ρόνι» να πίνει από κουτάκι Pepsi, κατά την παρουσίαση του στη Μινέιρο. Ετσι, έχασε 480.000 ευρώ.

Έχει συνεργαστεί και με την EA Sports, για το εξώφυλλο των FIFA 2004, FIFA 06, FIFA 07, FIFA 08 και FIFA 09. Πιο πρόσφατα, είχε μια συμφωνία με την Konami, για το eFootball Pro Evolution Soccer 2020.

Επίσης, ο Ροναλντίνιο έχει συνεργαστεί και με μικρότερες εταιρείες, όπως με αυτές για energy drinks, για εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ενώ πληρώνεται για να διαφημίσει διάφορα προϊόντα στα social media, όπως fidget spinners και προφυλακτικά.

Ο Βραζιλιάνος θρύλος ξεχωρίζει για το φιλανθρωπικό του έργο. Συνεργάζεται με την UNICEF από το 2006, συγκεντρώνοντας χρήματα για την εν λόγω φιλανθρωπική οργάνωση.

Το 2011 συνεργάστηκε με το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV / AIDS με στόχο την προώθηση της ευαισθητοποίησης των νέων για την ασθένεια.

Σήμερα η περιουσία του εκτιμάται γύρω στα 115 εκατομμύρια ευρώ…