Ο Τζόρντι Μπερτομέου ο “δικτάτορας” της Euroleague αποφάσισε τη διακοπή του πρωταθλήματος, χωρίς συζήτηση. Στη φετινή σεζόν μπήκε παύλα και φοβάμαι πως οι συνέπειές της, θα γίνουν ορατές και πραγματικές τα επόμενα χρόνια. Μία παράφραση του Νόμου του Μέρφι λέει πως δεν υπάρχει κανένα κακό, που να μην μπορεί να γίνει χειρότερο.

Εξηγούμαι ευθύς αμέσως, για να μην παρεξηγηθώ αργότερα. Ο Καταλανός δικηγόρος στην τελευταία τηλεδιάσκεψη μεταξύ όλων των μετόχων της διοργάνωσης, δεν άφησε καν να γίνει ψηφοφορία, για να δούμε δημοκρατικά, τι προστάζει ο “λαός” της Euroleague. Μην μου πείτε πως το κάνει για το καλό των αθλητών, των διαιτητών και των φιλάθλων. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος πριν ξεσπάσει η πανδημία, πίεζε τις ομάδες να παίξουν πάση θυσία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει συγκεκριμένα πρωτόκολλα, που το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ και ορισμένες ευρωπαϊκές λίγκες στο μπάσκετ θ’ακολουθήσουν.  Ο Μπερτομέου έχοντας στο πλευρό του τους παίκτες, ακολούθησε την πεπατημένη κι έτσι με την πρόφαση της ασφάλειας της διοργάνωσης, έκλεισε μια και καλή το χρονοντούλαπο της φετινής Euroleague.

Οι αθλητές δεν γούσταραν να ρισκάρουν τυχόν τραυματισμούς, έχοντας ήδη εξασφαλίσει το 80% των μισθών τους. Η συμφωνία με τις ομάδες-εταίρους ήταν λουκούμι, ενώ οι ιδιοκτήτες κλαίνε στην κυριολεξία τα λεφτά τους. Θα βγάλουν από την τσέπη τους πολλά εκατομμύρια ευρώ και δεν θα πάρουν πίσω ούτε το 50%. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ορθώς ρώτησε, τι μέλλει γενέσθαι με τα έσοδα και η απάντηση που εισέπραξε, ήταν η εξής: “Δεν μας απασχολεί αυτό το θέμα για την ώρα”. Για πολλοστή φορά απέφυγε ν’απαντήσει, για το πως θα δώσει στους πελάτες του, αυτά που δικαιούνται. Το έχω ξαναγράψει πως οι σύλλογοι οφείλουν ν’αναρωτηθούν κάτι. Επιθυμούν να μπαίνουν μέσα οικονομικά κάθε σεζόν και να ματώνουν; Ναι 5-6 σύλλογοι έχουν για σκότωμα πολλά εκατομμύρια, όμως ιστορικά κλαμπ, όπως οι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Μακάμπι και Ζάλγκιρις θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις αγωνιστικές και οικονομικές.

Η μεγάλη αδικημένη της υπόθεσης είναι η Αναντολού Εφές, που ήταν η κατά τεκμήριο κορυφαία ομάδα της Γηραιάς Ηπείρου για φέτος. Είναι άγνωστο κι αυτή τι δυναμική θα έχει του χρόνου, καθώς ήδη έχει αποφασιστεί μείωση του μπάτζετ κατά 30%. Στα ίδια είναι και η Ζάλγκιρις, που θα χάσει και κάποια από τ’αστέρια της, ενώ για τους εκπροσώπους μας τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Ο Ολυμπιακός θα επιζήσει με τη μείωση που δέχθηκαν οι αθλητές, ενώ το τριφύλλι, που ζούσε σε μεγάλο βαθμό από το.. ΟΑΚΑ θα μπει σε φάση αναδόμησης εκ των έσω.

Τα ρωσικά κλαμπ δεν θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό (καθόλου τυχαίο πως οι ΤΣΣΚΑ, Χίμκι και Ζενίτ ήταν αρνητικοί στο να παίξουν), ενώ οι αιώνιοι της Ισπανίας, έχουν τη βοήθεια από τα ποδοσφαιρικά τμήματα. Όπως καταλάβατε οι ομάδες μόνες του θα πληρώσουν πάλι και ο Μπερτομέου θα ετοιμάζει το πανηγυράκι της επόμενης περιόδου. Έχασε πόντους ο Ισπανός δικηγόρος, όμως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι νεοτέρας.

Η FIBA και το Basketball Champions League δεν έχουν ακόμα τόση δύναμη, για να προσεγγίσουν σύλλογο από τη Euroleague. Βέβαια ήδη κλαμπ από το Eurocup την κάνουν μ’ελαφριά πηδηματάκια, αφού λεφτά από το συγκεκριμένο τουρνουά, δεν θα δουν. Η Euroleague είναι η κορυφαία λίγκα της Ηπείρου μας, όμως διοικητικά μικραίνει χρόνο με το χρόνο κι αυτό θα το δει μπροστά της…

ΥΓ. Έχετε αναρωτηθεί τι ζημιά έχουν πάθει τα τηλεοπτικά συνεργεία, που πλήρωσαν για τα δικαιώματα της Euroleague;

ΥΓ2. Το ΝΒΑ προτείνει λύσεις, μιλάει συνέχεια με τους χορηγούς και τις ομάδες και θα κάνει restart τον Ιούλιο. Χαώδης διαφορά νοοτροπίας, κουλτούρας και σεβασμού…