Η ιστορία κάνει κύκλους. Τις δύο τελευταίες φορές που ο Παναθηναϊκός βρέθηκε σε ημιτελικούς Volley League, τόσο την άνοιξη του 2015 όσο και το 2017, βρήκε στο δρόμο του τον ΠΑΟΚ ο οποίος μετέπειτα κατέκτησε και τον τίτλο. Με άλλα δεδομένα πλέον, οι δύο ομάδες μπήκαν στο… χωρό με φόντο τους τελικούς της φετινής Volley League.

Του Καλλιτσάρη Ιωάννη

Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο με αποκλειστικά ελληνικό ρόστερ ενώ ο Παναθηναϊκός, με μοναδική απουσία τον Στάροβιτς. Ο ΠΑΟΚ μπήκε μουδιασμένα στο παιχνίδι και έκανε αρκετά εύκολα λάθη που επέτρεψαν στους “πράσινους” να ξεφύγουν από νωρίς στο σκορ. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε κατά κύριο λόγο με πρώτο χρόνο και έχοντας τον Ραγκέλ σε καλή κατάσταση πήρε προβάδισμα 6-10. Η κακή εικόνα του ΠΑΟΚ ανάγκασε τον Κώστα Δεληκώστα να κάνει νωρίς τις πρώτες του αλλαγές παιρνόντας στο παιχνίδι τον Μπούτο και τον Φιλίποφ στη θέση των Τερζή και Αρμενάκη. Ο Ράπτης με άσσο έκανε το σκορ 10-18 και ελαχιστοποίησε ακόμα περισσότερο τις ελπίδες του “δικεφάλου” για το πρώτο σετ. Με περίσια άνεση ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρώτο σετ με 14-25.

Το δεύτερο σετ δεν έμοιαζε καθόλου με το πρώτο. Ο ΠΑΟΚ, αισθητά βελτιωμένος στην υποδοχή, κόντραρε τον Παναθηναϊκό μέχρι τα μισά του σετ. Με το σκορ στο 12-13 οι “πράσινοι” έχοντας τον Γιάκοπσεν στο σερβίς έκαναν ένα μεγάλο σερί πόντων και έφτασαν το σκορ στο 12-17 όταν ο Αρμενάκης με διαγώνιο χτύπημα έδωσε “ανάσα” στον ΠΑΟΚ. Εκεί ήταν η σειρά του Χαράλαμπου Ανδρεόπουλου να φανεί λίγο παραπάνω καώς με δύο σερί πόντους ανάγκασε τον Κώστα Δεληκώστα να καλέσει τάιμ άουτ με τη διαφορά στους 6 πόντους. Ο Γιάκοπσεν με τον Ραγκέλ πρόσφεραν πόντους και θέαμα με πρώτους χρόνους και απλοποίησαν την κατάσταση για τον Παναθηναϊκό και οδηγησαν τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση και του δεύτερου σετ με 19-25.

Το τρίτο σετ ξεκίνησε διαφορετικά. ο ΠΑΟΚ με το καλο σερβίς του Μπούτου και σε συνδιασμό με την ολιγωρία του Παναθηναϊκού στην υποδοχή άλλαξε τα δεδομένα. Το μπλοκ του Τακουρίδη στον Ράπτη έκανε το σκορ 7-3 για τους Θεσσαλονικείς και οδήγησε στο πρώτο τάιμ άουτ του Δημήτρη Ανδρεόπουλου σε αυτό το σετ. Οι οδηγίες του προπονητή του Παναθηναϊκού έπιασαν τόπο καθώς η ομάδα του μείωσε σε 9-8 αλλά ο ΠΑΟΚ βρήκε τον τρόπο να ανοίξει και πάλι τη διαφορά με επιθέσεις κυρίως του Μπούτου και του Σωτηρίου. Το μπλοκ του Παναθηναϊκού, όμως, άλλαξε τα δεδομένα και έδωσε ξανά προβάδισμα στον Παναθηναϊκό αλλά το παιχνίδι είχε μετατραπεί πλέον σε… ροντέο. Οι συνεχείς αλλαγές στο σκορ έφεραν στο 16-16. Εκεί ήταν το σημείο που ο “δικέφαλος”… πάτησε γκάζι και ξέφυγε με 3 πόντους. Ο έλεγχος του αγώνα ανήκε πλέον στον ΠΑΟΚ, που με τον Φιλίποφ σε πολύ καλή μέρα οδήγησε στο 2-1 με σκορ 25-23.

Με φόρα από το τέταρτο σετ ξεκίνησε ο ΠΑΟΚ και έβαλε δύσκολα στον Παναθηναϊκό. Οι παίκτες του Κώστα Δεληκώστα έφτασαν τη διαφορά μέχρι και τους 5 πόντους (12-7) και ανάγκασαν τον Παναθηναϊκό να ψάξει μι μεγάλη ανατροπή. Ο Μπούτος έγινε ο κύριος εκτελεστής των επιθέσεων του ΠΑΟΚ και έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας. Τα εύκολα λάθη του Παναθηναϊκού έδωσαν ξεκούραστους πόντους στον ΠΑΟΚ και χάλασαν τη συγκέντρωση των “πρασίνων”. Ο Φιλίποφ μοίραζε εξαιρετικά το παιχνίδι στους συμπαίκτες του και αυτό βοήθησε στο να διατηρηθεί η διαφορά ασφαλείας. Η περιστροφή που έφερε τον Γιάκοπσεν στο σερβίς δυσκόλεψε την υποδοχή του ΠΑΟΚ και η διαφορά “εξατμίστηκε” και το σκορ έγινε 17-17. Ο Τερζής και ο Αρμενάκης επέστρεψαν στο παιχνίδι και αυτό αφύπνησε το “δικέφαλο”. Με τον πόντο του Σωτηρίου από την pipe το σκορ έγινε 20-17. Σε μια περίεργη φάση, ο Ντίμα Φιλίποφ πέφτοντας χτύπησε το κεφάλι του με το γόνατο του Μπούτου αποφευγοντας ευτυχώς τα χειρότερα. Οι ομάδες βάδιζαν χέρι χέρι και τα πάντα πλέον κρίνονταν στις λεπτομέριες αφού το σκορ έγινε 23-23. Ένα εύκολο λάθος του Παναθηναϊκού έδωε σετ πόιντ στον ΠΑΟΚ και ένα δεύτερο συνεχόμενο λάθος, αφού οι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν λάθος θέσεις στον αγωνιστικό χώρο, έδωσαν το σετ στον ΠΑΟΚ με 25-23.

Οι μοίρα και αυτού του ημιτελικού, όπως και αυτού μεταξύ Ολυμπιακού και Φοίνικα, ήθελε τον νικητή να κρίνεται στο τάι μπρεικ. Το μομέντουμ έλεγε ΠΑΟΚ και αυτο φάνηκε από το ξεκίνημα με το σκορ να γίνεται 3-0. Σε εκείνο το σημείο, και έπειτα από τάιμ άουτ του Δημήτρη Ανδρόπουλου, ανέβασε ρυθμό και ξαναμπήκε στο παιχνίδι. Κάποιες αδυναμίες στην υποδοχή του Παναθηναϊκού έδωσαν ξανά την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να προηγηθεί με 4 πόντους (8-4) στην αλλαγή των πλευρών. Οι “πράσινοι” είχαν ξεμείνει πλέον από δυνάμεις και σε συνάρτηση με το εξαιρετικό μπλοκ του ΠΑΟΚ η διαφορά όλο και μεγάλωνε. Το μικρό σερί του Παναθηναϊκού κατάφερε απλά να μαζέψει τη διαφορά αφού με τον πόντο του Σωτηρίου (8-15) ολοκληρώθηκε μια μεγάλη ανατροπή για τον ΠΑΟΚ.

Ο “δικέφαλος” του βορρά με αυτό το 3-2 απέχει μία νίκη από τους φετινούς τελικούς και έδειξε ότι ακόμα και με τις απουσίες των ξένων είναι εξίσου δυνατός και ικανός να διεκδικήσει και πάλι τον τίτλο.