Νόμιμο το σύστημα DAS της Mercedes, λέει η FIA και δεν παραβιάζει κανένα κανονισμό, οπότε η ένσταση που είχε υποβληθεί από τη Red Bull απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Στην αρχή του 2020, πριν ξεσπάσει το κύμα του κορονοϊού στην Ευρώπη και όσο τα πράγματα στη Formula 1 έδειχναν ότι θα κυλήσουν φυσιολογικά, συζητούσαμε για το DAS, ένα σύστημα στα μονοθέσια της Mercedes που με το τράβηγμα του τιμονιού, άλλαζε τη σύγκλιση-απόκλιση των τροχών εμπρός. Το σύστημα παρέχει μεγαλύτερη τελική ταχύτητα στις ευθείες και καλύτερη πρόσφυση στις στροφές, με την ανάλογη κίνηση των οδηγών και από μόνο του είναι ένα πολύ μεγάλο συν της Mercedes για φέτος.

Η Red Bull είχε πει ότι πριν από τον πρώτο αγώνα θα κάνει ένσταση στους αγωνοδίκες και πράγματι, έτσι έγινε. Η ένστασή τους όμως απορρίφθηκε γρήγορα και η FIA έκρινε ότι το σύστημα DAS είναι απολύτως νόμιμο, οπότε δεν θα τεθεί κανένα θέμα και η χρήση του θα επιτραπεί κανονικά. Έγινε εκτενής μελέτη στα τεχνικά του χαρακτηριστικά και στα μηχανικά μέρη που συνεργάζονται για να γίνει η αλλαγή στη σύγκλιση και την απόκλιση και δεν βρήκαν κάτι παράνομο στο σύστημα της ομάδας.

Έκριναν ότι το DAS αποτελεί απλώς ένα μέρος του συστήματος διεύθυνσης και επωφελείται για να γίνονται κάποιες αλλαγές στην ανάρτηση σε πραγματικό χρόνο από τον οδηγό, χωρίς να παραβιάζουν κάποιο κανονισμό. Ωστόσο, να τονίσουμε ότι ήδη έχει απαγορευτεί η χρήση του DAS για μετά το 2021, λόγω των μεγάλων αλλαγών που ετοιμάζουν στη Formula 1. Οπότε η Mercedes μόνο φέτος θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει.