Η ATP ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο διαμόρφωσης της παγκόσμιας κατάταξης με όσα έχουν συμβεί γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τένις δε θα έχουμε μέχρι τουλάχιστον τις 3 Αυγούστου και η ATP ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο κατάταξη των παικτών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η νέα περίοδος κατάταξης των παικτών θα έχει διάρκεια 22 μηνών από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Το ranking έχει παγώσει από τις 16 Μαρτίου και μετά με την ATP να βρίσκει την λύση ενός ιδιότυπου συστήματος όπου θα έχει τρεις βασικούς κανόνες. Αρχικά η κατάταξη κατάταξη ενός παίκτη θα διαμορφωθεί από τα 18 καλύτερα τουρνουά του για την συγκεκριμένη περίοδο.

Κάθε παίκτης δεν γίνεται να συμπεριλάβει το ίδιο τουρνουά δύο φορές. Για παράδειγμα, αν αγωνίστηκε στο Mutua Madrid Masters τόσο το 2019 όσο και το 2020, θα συμπεριληφθεί μόνο το καλύτερο αποτέλεσμα. Όσοι πόντοι τουρνουά αποκτήθηκαν μέσα στο 2020 θα μείνουν στην κατάταξη του παίκτη για 52 εβδομάδες ή μέχρι να γίνει το αντίστοιχο τουρνουά του 2021.

Από το νέο σύστημα ευνοείται ο Φέντερερ, που δεν θα παίξει ως το τέλος της σεζόν, αλλά και ο Ναδάλ που δεν χάνει τους βαθμούς που πήρε με τους τίτλους σε US Open, Roland Garros και Ρώμη (5.000). Σε εξαιρετική θέση είναι και ο Μεντβέντεφ, που σάρωσε πέρυσι στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Ο Τσιτσιπάς, από την πλευρά του, δεν θα έχει ιδιαίτερο άγχος για τη χωμάτινη σεζόν, αφού κανονικά θα υπερασπιζόταν τα ημιτελικά στη Ρώμη και τον τελικό της Μαδρίτης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά τις αλλαγές στο ATP Finals του Λονδίνου θα προκριθούν οι οκτώ πρώτοι του ranking χωρίς να ισχύει το race.