Η Τσέλσι περνούσε ένα άνετο βράδυ στο “Stamford Bridge” μέχρι το γλίστρημα του Καντέ, που ξύπνησε μνήμες… Τζέραρντ, η Άρσεναλ, των δέκα παικτών, έχτισε ψυχολογία μετά την αναπάντεχη ισοφάριση, έδειξε να χαλάει την προσπάθεια της μετά το γκολ που δέχτηκε στο 84′, ωστόσο είχε ψυχικά αποθέματα και… Μπεγερίν και με την γκολάρα του Ισπανού μπακ έφυγε με τον βαθμό της ισοπαλίας από Λονδίνο!

Έγραψε ιστορία ο Μαριτινέλι, καθώς έγινε ο πρώτος teenager που σκοράρει 10+ γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με την φανέλα της Άρσεναλ, μετά τον Νικολά Ανελκά! (1998-99)

Η Άρσεναλ, μετρούσε μόλις μια νίκη στα τελευταία 10 (!) παιχνίδια που έδωσε μπροστά στο κοινό της, στο Emirates και έτσι, η επικράτηση σε ένα μεγάλο ντέρμπι, όπως το αποψινό, φάνταζε επιτακτική ανάγκη για την ομάδα του Μικέλ Αρτέτα.

Από την άλλη μεριά, η Τσέλσι, είχε ισοφαρίσει ήδη το ρεκόρ ηττών που είχε πέρυσι σε όλη την χρονιά, υπό τις οδηγίες του Μαουρίσιο Σάρι (8 στον αριθμό) και απόψε ήθελε να σβήσει από την μνήμη της το… στραπάτσο κόντρα στην Νιούκαστλ…

Και φυσικά δεν θα μιλούσαμε για παραδοσιακό, Αγγλικό ντέρμπι, αν αφαιρούσαμε από την εξίσωση τον φρενήρη ρυθμό. Η εκκίνηση της αναμέτρησης, ήταν εντυπωσιακή με την Τσέλσι να εκμεταλλεύεται τις αμυντικές αδυναμίες των Κανονιέρηδων, προειδοποιώντας σε δυο περιπτώσεις, αρχικά με τον Έϊμπραχαμ να μην τελειώνει σωστά την φάση μέσα από την μεγάλη περιοχή (15′) και στην συνέχεια, με τον Λένο να μην αιφνιδιάζεται από την σέντρα σουτ του Χάντσον – Οντόι και να στέλνει την μπάλα σε κόρνερ, αφού αυτή βρήκε πρώτα και στο δοκάρι (17′).

Η άμυνα της Άρσεναλ δεν ενέπνεε καμία απολύτως εμπιστοσύνη και το τραγικό λάθος του Μουστάφι ήρθε για να… δέσει το γλυκό! Ο Γερμανός σέντερ μπακ χάρισε την μπάλα στον Έϊμπραχαμ, με τον Νταβίντ Λουίζ να μην έχει άλλη επιλογή από το να ανατρέψει τον Άγγλο επιθετικό μέσα στην μεγάλη περιοχή, με αποτέλεσμα να αφήσει την ομάδα του με δέκα παίκτες στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Ζορζίνιο δεν λάθεψε από την άσπρη βούλα (28′) και η ομάδα του Λάμπαρντ μετουσίωσε την υπεροχή της σε προβάδισμα, με την Άρσεναλ να έρχεται πλέον αντιμέτωπη με ένα… δύσκολο βράδυ…

Οι Μπλε του Λονδίνου αφού έβγαλαν με χαρακτηριστική ευκολία τα υπόλοιπα λεπτά του πρώτου μέρους, συνέχισαν με τις ίδιες διαθέσεις και στο ξεκίνημα του δεύτερου, απέναντι σε μια Άρσεναλ που έμοιαζε ανήμπορη να αντιδράσει. Η συντριπτική κατοχή εξασφάλιζε ασφάλεια στα μετόπισθεν των φιλοξενούμενων, ωστόσο ο Καντέ εμφανώς εμπνευσμένος από την γκάφα του Μουστάφι, θυμήθηκε το επικό γλίστρημα του Τζέραρντ που στέρησε τον τίτλο στην Λίβερπουλ, χάρισε την μπάλα στον Μαρτινέλι και εκείνος με εξαιρετικό πλασέ μετά από κούρσα μισού γηπέδου έφερε το ματς στα ίσια, στο 64ο λεπτό!

Οι Κανονιέρηδες πήραν ψυχολογία μετά την αναπάντεχη ισοφάριση, η Τσέλσι πίεσε στο φινάλε, είχε φάση με τον Γουίλιαν (73’) και μεγάλη ευκαιρία με την τεράστια επέμβαση του Λένο στην ανάποδη κεφαλιά του Μπάρκλεϊ, όμως το παιχνίδι μας φύλαγε το καλύτερο για το τέλος.

Η πολιορκία των Μπλε λύγισε την Άρσεναλ στο 84’ όταν ο Αθπιλικούετα έπειτα από τη σέντρα του Χάντσον-Οντόι από αριστερά έκανε το 2-1, το οποίο όμως δεν έμεινε για πολύ, αφού στο 89΄ ο Μπεγιερίν με καταπληκτικό αριστερό στην απέναντι γωνία έγραψε το τελικό 2-2.