Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας χειροσφαίρισης, Κώστας Γκαντής, φρόντισε να ρίξει τους τόνους, μετά τα παράπονα αρκετών ομάδων για την διαιτησία.

Αναλυτικά:

Με τη δράση στις διοργανώσεις να κορυφώνεται, και τους τίτλους, τις ανόδους και τους υποβιβασμούς να κρίνονται προσεχώς στους αγωνιστικούς χώρους, είναι καθήκον μας να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους όσους αποτελούν μέρος του οικοδομήματος του ελληνικού χάντμπολ, ώστε να εστιάσουν εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, εκεί όπου βρίσκονται οι αληθινοί πρωταγωνιστές, οι αθλητές και οι αθλήτριες.

Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή αμφισβητούμενες διαιτητικές αποφάσεις, υπήρξαν υπερβολικές αντιδράσεις, ανακοινώσεις, αναρτήσεις και συμπεριφορές. Κάποιοι επιλέγουν να διαμαρτυρηθούν επειδή έχουν δίκιο, κάποιοι από συνήθεια, κάποιοι για να προκαταβάλλουν καταστάσεις ή ακόμη επειδή νομίζουν ότι μπορεί να κερδίσουν μελλοντική εύνοια. Δεν αντιλαμβάνονται όμως ότι αυτές οι πρακτικές αποσταθεροποιούν τα πρωταθλήματα και δίνουν την αίσθηση της παρωδίας, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ξεκάθαρα, λοιπόν, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στο άθλημα, αλλά μακροπρόθεσμα και ενάντια στα ίδια τα σωματεία τους.

Θα πρέπει άπαντες να θεωρούν δεδομένο ότι τα αρμόδια όργανα του αθλήματος λειτουργούν με μοναδικό σκοπό την προάσπιση του fair play. Όλα τα σωματεία, οι αθλητές, οι αθλήτριες και οι προπονητές, αξίζουν τον σεβασμό και τη δίκαιη αντιμετώπιση. Ο σεβασμός δεν κερδίζεται με ακραίες συμπεριφορές. Κατακτιέται με ήθος και επίπεδο συμπεριφοράς, τέτοιο που να δίνει το παράδειγμα και σε άλλους αθλητές, αθλήτριες και προπονητές να ακολουθήσουν. Από την άλλη πλευρά, οι διαιτητές οφείλουν να εξηγούν επαρκώς τις αποφάσεις τους, να αποδέχονται και να προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη τους και να τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες. Να συμπεριφέρονται με ευπρέπεια και σεβασμό προς τους πρωταγωνιστές και τους παράγοντες και τους αθλήματος.

Τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό χάντμπολ προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του περνώντας μέσα από συμπληγάδες, όπως ήταν η οικονομική κρίση και η πανδημία. Σήμερα, μετά την απόδοση των χρημάτων από τον στοιχηματισμό στα σωματεία και τη θέσπιση ξεκάθαρων κριτηρίων από πλευράς της Πολιτείας για την πριμοδότηση των συλλόγων, παρουσιάζονται νέες προοπτικές ώστε το ελληνικό χάντμπολ να ανέβει επίπεδο.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι φυσικό να αυξάνεται ο ανταγωνισμός, να είναι ελκυστικά τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, να αποτελεί εκ των ουκ άνευ ζητούμενο η παραμονή στην κατηγορία. Κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των προαναφερόμενων καταστάσεων. Τότε που υπήρχαν ομάδες που αρνούνταν την συμμετοχή στην κορυφαία κατηγορία, αποσύρονταν από διοργανώσεις και παραιτούνταν από τα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Ανταγωνισμός ναι, αλλά σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι θεμιτοί οι αφορισμοί, οι απειλές και όλες εκείνες οι πρακτικές που μπορεί να προκαλέσουν οποιασδήποτε μορφής βία και να πλήξουν την αξιοπιστία του αθλήματος.

Στη διαιτησία έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης, τόσο ως προς την παραγωγή όσο και ως προς την ποιοτική εκπαίδευση νέων διαιτητών, με άμεση συνεργασία της ΚΕΔ με την επιτροπή Ανάπτυξης. Αναλόγως, δίνεται βαρύτητα στην επιμόρφωση των υπαρχόντων διαιτητών και ταυτόχρονα παρέχονται οι ευκαιρίες σε νεότερα ζευγάρια να διαιτητεύσουν σημαντικούς αγώνες. Για πρώτη φορά υπάρχει αντικειμενική αξιολόγηση και δημοσιοποίηση αυτής της αξιολόγησης, ενώ η ΚΕΔ δείχνει αντανακλαστικά όπου απαιτείται. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν από τη μία μέρα στην άλλη να γίνουν θαύματα και να εξαλειφθούν τα λάθη.

Σε κάθε περίπτωση, σωματεία, παράγοντες, προπονητές και αθλητές πρέπει να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, προς όφελος όλων, διότι δεν νοείται άνοδος του επιπέδου του ελληνικού χάντμπολ, χωρίς ταυτόχρονη άνοδο της διαιτησίας. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται σταθερότητα, ώστε να δοθεί το περιθώριο στην ΚΕΔ να κάνει τη δουλειά της. Μόνο τότε οι αγώνες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και δεν θα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις από κανέναν.

Σήμερα, είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ανεξάρτητη Αθλητική Δικαιοσύνη πλέον λειτουργεί, οι υποθέσεις εκδικάζονται εγκαίρως και δεν υπάρχουν οι ανορθογραφίες του πρόσφατου παρελθόντος. Επιπλέον η επιτροπή ακεραιότητας και δεοντολογίας της ΟΧΕ, που συστάθηκε πριν λίγους μήνες, είναι διατεθειμένη να διαφυλάξει με κάθε κόστος την αξιοπιστία και την εφαρμογή των κανονισμών.

Η θέση της ΟΧΕ είναι ξεκάθαρη: Ας ασχοληθούμε, όλοι, με το παιχνίδι. Ας μην το υποβαθμίσουμε. Να το προστατέψουμε..