Ποινή 5 θέσεων για τον αγώνα στο Βέλγιο δέχτηκε ο Βάλτερι Μπότας από τους αγωνοδίκες, ύστερα από τον χαμό που προκλήθηκε στον πρώτο γύρο του Grand Prix της Ουγγαρίας, όταν ο Φινλανδός δεν φρέναρε σωστά και παρέσυρε αρκετά μονοθέσια εκτός αγώνα.

Έχοντας κακή εκκίνηση με αρκετό σπινιάρισμα, ο Bottas έπεσε πίσω από τους Verstappen και Norris, στην ευθεία προς τη στροφή 1. Όντας ξεκάθαρα πίσω από τη McLaren του Βρετανού, ο Φινλανδός δεν φρέναρε εγκαίρως, ενδεχομένως επηρεαζόμενος και από τον ακάθαρτο αέρα και το βρεγμένο οδόστρωμα.

Συνέπεια αυτού ήταν η W12 του να μην φρενάρει ποτέ πέφτοντας στον διαχύτη της MCL35M του Norris, ο οποίος με τη σειρά του συμπαρέσυρε και τον Max Verstappen, βάζοντας ταφόπλακα στον αγώνα του Ολλανδού για τη νίκη.

Παράπλευρη απώλεια ήταν και η έτερη Red Bull του Sergio Perez, ο οποίος επί τόπου εγκατέλειψε.

Μετά το συμβάν ο εκνευρισμός ήταν μεγάλος από οδηγούς όπως ο Norris, με τον Bottas να σπεύδει να ζητήσει συγνώμη, παραδεχόμενος πως είχε κάνει λάθος.

“Είχα κακή εκκίνηση”, δήλωσε ο οδηγός της Mercedes. “Είχα σπινιάρισμα στο ξεκίνημα, και έχασα θέσεις. Στη συνέχεια, στα φρένα για τη στροφή 1 βρισκόμουν πίσω από το κιβώτιο του Lando και κλείδωσαν οι τροχοί μου. Όντας τόσο κοντά του δεν υπολόγισα σωστά το σημείο φρεναρίσματος, κλείδωσαν τους δύο τροχούς, τον χτύπησα και όλα μετά έγιναν ένα χάλι”.

Ως αποτέλεσμα του συμβάντος το οποίο εξέτασαν οι αγωνοδίκες, ο Bottas έλαβε ποινή 5 θέσεων για το grid της εκκίνησης στο Βελγικό Grand Prix, σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα, στην πίστα του Spa. Ακόμα, του δόθηκαν δύο βαθμοί ποινής στην αγωνιστική του license.