Ο Ολλανδός ήταν έξαλλος με την συμπεριφορά του Λιούις Χάμιλτον, επειδή έσπασε έναν άγραφο κανόνα μεταξύ των οδηγών στις κατατακτήριες δοκιμές του Γκραν Πρι των ΗΠΑ.

Με βαριές εκφράσεις καταφέρθηκε ο Μαξ Φερστάπεν κατά του Λιούις Χάμιλτον, επειδή παραβίασε τον κώδικα τιμής των οδηγών στο Q2 των κατατακτήριων δοκιμών του Όστιν.

Σύμφωνα με έναν άγραφο κανόνα, δεν γίνονται προσπεράσεις μεταξύ των πιλότων, όταν προετοιμάζονται για τον γρήγορο γύρο τους στις δοκιμές και επιβραδύνουν στο τελευταίο κομμάτι, για να αφήσουν αρκετό χώρο από το προπορευόμενο μονοθέσιο. «Ωστόσο ο Λιούις απλά προσπέρασε, σαν να μην του καίγεται καρφάκι. Δεν γνωρίζω, τι σήμαινε αυτό. Αλαζονεία ή κάτι άλλο. Τότε είπα μέσα μου. Αν με προσπεράσει, τότε στην κόλαση με αυτόν. Αν με καταστρέψεις, θα σε καταστρέψω κι εγώ. Και βέβαια, του το ανταπέδωσα.»

Ο Χάμιλτον προσπέρασε τον Φερστάπεν στην είσοδο της τριπλής δεξιάς της πίστας του Όστιν και ο οδηγός της Red Bull ετοιμάστηκε να ανταποδώσει από την εσωτερική της στροφής 19, όμως εκείνη τη στιγμή προσπερνούσε ο Χάμιλτον και τον Κβίατ, οπότε αναγκάστηκε να βγει ο Ολλανδός εκτός πίστας, για να γλιτώσουν οι τρεις τη σύγκρουση. Μόλις όμως επιβράδυνε η Mercedes πριν την τελευταία στροφή, για να δημιουργήσει αρκετό χώρο, πέρασε ο Φερστάπεν πάλι μπροστά, ενώ τον μιμήθηκε και ο Κβίατ. «Lewis fucked us all», δήλωσε έξαλλος ο Φερστάπεν στην ενδοεπικοινωνία πριν ξεκινήσει τον γρήγορο γύρου του, ενώ συμπλήρωσε, ότι «γι αυτό είναι δικό του γ@μημένο πρόβλημα, ό,τι συνέβη.»

Ο Χάμιλτον προσπάθησε να τα μπαλώσει και έδωσε την εξής ερμηνεία για τη συμπεριφορά του: «Προσπάθησα απλά να κρατήσω τα λάστιχά μου στη σωστή θερμοκρασία. Όλοι πήγαιναν τόσο αργά, έτσι έπρεπε απλά να συνεχίσω. Δεν υπάρχει κανονισμός, που να προβλέπει, ότι πρέπει να πηγαίνουμε ο ένας πίσω από τον άλλον. Ετσι συνέχισα να οδηγώ και ο Μαξ άρχισε, να κάνει αγώνα εναντίον μου.» Ο Βρετανός έχει δίκιο, ότι πράγματι δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος γραπτός κανόνας, όμως αποτελεί εθιμικό δίκαιο και λόγο τιμής μεταξύ των οδηγών, να μην παρενοχλούνται μεταξύ τους σε τέτοιες περιπτώσεις. «Απλά δεν κάνεις κάτι τέτοιο, γιατί στο τέλος δεν θα είναι κανένας χαρούμενος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Φερστάπεν.

Μεγάλος χαμένος από αυτή την ιστορία ήταν πάντως ο Κβίατ, καθώς οι άλλοι δύο οδηγοί είχαν γράψει μέχρι τη φάση του επεισοδίου έτσι και αλλιώς χρόνους, που τους έφερναν στο Q3. Ο Κβίατ απέτυχε ωστόσο να προκριθεί και δήλωσε τα εξής: «Δεν ξέρω τι έκαναν αυτοί μεταξύ τους. Ήταν αρκετά χαζό. Εντάξει, ίσως όχι χαζό, αλλά περιττό. Στο τέλος δημιουργήθηκε γύρω από εμάς τους τρεις χάος και επηρέασε τους γύρους μας. Εγώ αναγκάστηκα να ξεκινήσω τον καλό γύρο μου με πολύ κρύα ελαστικά.» Ο οδηγός της Toro Rosso αναφέρθηκε επικριτικά και στον Χάμιλτον λέγοντας ότι «κανονικά υπάρχει μία τάξη, όμως μερικοί οδηγοί δεν τη σέβονται και τότε συμβαίνει αυτό το μπέρδεμα. Γι αυτόν του ήταν αδιάφορο, επειδή ήταν το Q2 και είχε προκριθεί ήδη προ πολλού στο Q3. Όμως για εμένα ήταν πρόβλημα. Ήθελε να είναι πρώτος, ξεκίνησε όμως τον γύρο του μετά από εμάς, γι αυτό και δεν καταλαβαίνω, τον λόγο που συνέβησαν όλα αυτά.»

Να σημειώσουμε, ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έγινε καμία έρευνα από τους αγωνοδίκες, καθώς –όπως γράψαμε- πρόκειται για παραβίαση ενός άγραφου κανόνα και όχι των επίσημων κανονισμών της FIA.