Ο Φράνκι Μορμπιντέλι μπορεί να πήρε τη νίκη στο Grand Prix Ισπανίας, αλλά ο Γιόαν Μιρ είναι αυτός που κατέκτησε το πρωτάθλημα, παρά την 7η θέση του. Δεύτερος ο Τζακ Μίλερ, τρίτος ο Πολ Εσπαργκάρο.

«Καρύδια» σε μέγεθος μπάλας του μπάσκετ: ο poleman Φράνκι Μορμπιντέλι έδωσε μάχη μέχρις εσχάτων με τον Τζακ Μίλερ στην Βαλένθια, με τον αναβάτη της Petronas να… τρώει προσπέραση έναν γύρο πριν το τέλος, όμως ο Ιταλός βρήκε τον τρόπο να περάσει εκ νέου και πήρε τη 2η φετινή του νίκη.

Ο Μίλερ επιβεβαίωσε την αγωνιστική του άνοδο από το μέσο της σεζόν κι έπειτα, τερματίζοντας και πάλι στη 2η θέση, την στιγμή που ο Πολ Εσπαργκαρό «εκτοξεύτηκε» και κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στο βάθρο.

Ο Ρινς ήταν 4ος, με τους Μπίντερ, Ολιβέιρα, Μιρ, Ντοβιτσιόζο, Αλέιξ Εσπαργκαρό και Βινιάλες να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Φυσικά, την παράσταση έκλεψε ο Ζοάν Μιρ: ο αναβάτης της Suzuki τερμάτισε μεν 8ος, όμως ήταν μπροστά από τον (θεωρητικά) ανταγωνιστή του πριν το grand prix, τον Φάμπιο Κουαρταραρό, και κλείδωσε και μαθηματικά το πρωτάθλημα.

Ένα πρωτάθλημα που ουδείς στον κόσμο δεν περίμενε να το κατακτήσει ο 23χρονος, όμως ο Μιρ φρόντισε να κλείσει με εκκωφαντικό τρόπο τα στόματα των επικριτών του.

Του χρόνου, βέβαια, αν κι εφόσον επιστρέψει υγιής ο Μαρκ Μάρκεθ τα πράγματα θα είναι απείρως πιο δύσκολα…