Ο πρώην ιδιοκτήτης της Formula 1 θέλησε να σχολιάσεις τις αντιρατσιστικές εκδηλώσεις που παρευρίσκεται ο Λιούις Χάμιλτον, αλλά κατάφερε να ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικές με το ρατσισμό έχουν ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων. Ο Λιούις Χάμιλτον είναι ένας άνθρωπος με τεράστιες κοινωνικές ανησυχίες και έχει πάρει ξεκάθαρα θέση για το ζήτημα της ισότητας μεταξύ των λευκών και μαύρων ανθρώπων. Ο Βρετανός έχει λάβει μέρος σε διαδηλώσεις ενάντια του ρατσισμού και προφανώς, καταδικάζει το απεχθές αυτό φαινόμενο, κάτι που έχει συζητηθεί στη Formula 1. Ο Μπέρνι Έκλεστον, πρώην αφεντικό της Formula 1, μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

«Συχνά οι μαύροι είναι πιο ρατσιστές από τους λευκούς»

«Ο Λιούις είναι πολύ ξεχωριστός. Αρχικά, είναι πάρα, πάρα πολύ ταλαντούχος οδηγός και φαίνεται το πόσο ταλέντο έχει, ειδικά όταν παίρνει το λόγο και μιλάει. Είναι υπέροχο αυτό που κάνει τελευταία σχετικά με το ρατσισμό και τους μαύρους ανθρώπους. Κάνει φανταστική δουλειά και ο κόσμος τον ακούει. Δεν νομίζω ότι κάνει κάτι καλό ή κακό για τη Formula 1. Απλώς κάνει τον κόσμο να σκεφτεί τι είναι πιο σημαντικό. Νομίζω είναι το ίδιο για όλους. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, οι μαύροι άνθρωποι είναι πιο ρατσιστές από τους λευκούς ανθρώπους».

Όταν του είπαν να δώσει ένα παράδειγμα, ο Μπέρνι Έκλεστον μίλησε για ένα περιστατικό πίσω στο 2008, όπου βρισκόταν στο τιμόνι της Formula 1. Τότε, ήταν teammate με τον Φερνάντο Αλόνσο και οι οπαδοί του τελευταίου, για να «πικάρουν» τον Χάμιλτον, είχαν «ντυθεί» μαύροι και φόρεσαν μπλούζες που έλεγαν «η οικογένεια του Χάμιλτον» προσβάλλοντας τον Βρετανό (φώτο παρακάτω). Ο Έκλεστον είπε ότι «ξαφνιάζομαι που το γεγονός αυτό πείραξε τον Λιούις, είμαι πολύ απογοητευμένος αν το πήρε στα σοβαρά. Ποτέ δεν πίστεψα ότι τον απασχόλησε, πίστευα ότι δεν τον επηρέασε» ήταν τα λόγια του.

Η αντίδραση του Λιούις Χάμιλτον

Φυσικά ο Λιούις Χάμιλτον δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός. Μίλησε για αυτά που είπε ο Έκλεστον, αλλά και όσους ασπάζονται αυτές τις απόψεις.

«Είμαι τόσο στενοχωρημένος και απογοητευμένος όταν διαβάζω τέτοια σχόλια. Ο Μπέρνι είναι εκτός του σπορ και ένας άνθρωπος διαφορετικής γενιάς αλλά αυτό ακριβώς είναι το λάθος. Αυτά τα σχόλια δείχνουν αμάθεια, έλλειψη παιδείας. Αποδεικνύουν πόσο μακριά είμαστε σαν κοινωνία πριν φτάσουμε στην πραγματική ισότητα. Τώρα βγάζει νόημα για εμένα το γιατί δεν έγινε τίποτα όλο αυτό το καιρό για να κάνουμε το άθλημά μας διαφορετικό και να αντιμετωπίσουμε το ρατσισμό που έλαβα όλα αυτά τα χρόνια, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Αν ο άνθρωπος που ήταν στο τιμόνι του σπορ τόσες δεκαετίες έχει τέτοια έλλειψη κατανόησης και δεν αντιλαμβάνεται τις βαθιές ρίζες των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά οι μαύροι, πώς μπορούμε να περιμένουμε από όλους εκείνους που βρίσκονται κάτω από αυτόν, καταλάβουν; Το πρόβλημα ξεκινά από την κορυφή. Τώρα ήρθε η ώρα για αλλαγή. Δεν θα σταματήσω να πιέζω, ώστε να δημιουργηθεί ένα μέλλον με ίσες ευκαιρίες για όλους στο άθλημά μας. Να δημιουργηθεί ένας κόσμος που παρέχει ίσες ευκαιρίες στις μειονότητες. Θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ τη φωνή μου για να εκπροσωπήσω αυτούς που δεν έχουν φωνή, να μιλήσω για όσους δεν εκπροσωπούνται και να παρέχω σε όλους μια ευκαιρία για το σπορ μας» έγραψε ο Λιούις Χάμιλτον στα social media.