Η τριάδα των αθλητών που θα εκπροσωπήσει την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση στο Προολυμπιακό τουρνουά της Ευρώπης σε δύο εβδομάδες θα είναι η ίδια που αγωνίστηκε στο αντίστοιχο τουρνουά στο Κατάρ.

Στο Γκιμαράες της Πορτογαλίας θα βρεθούν, για να κυνηγήσουν από τις 21 έως τις 25 Απριλίου τη δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο Τόκιο, ο Παναγιώτης Γκιώνης, ο Γιάννης Σγουρόπουλος και η Κατερίνα Τόλιου. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ενέκρινε συνολικά το αίτημα της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης αναφορικά με την αποστολή για το Προολυμπιακό της ηπείρου και στην Πορτογαλία θα πάει και ένας φυσιοθεραπευτής.

Επικεφαλής θα είναι, όπως και στην Ντόχα, ο εθνικός προπονητής Κώστας Βατσακλής. Στο μεταξύ, ο Γκιώνης αναχώρησε σήμερα για την Πολωνία όπου μέσα στην εβδομάδα έχει διαδοχικές αγωνιστικές υποχρεώσεις με την Μπογκόρια Γκρότζισκ για τα ημιτελικά των πλέι οφ στην 1η εθνική κατηγορία. Κι επίσης από το «μέτωπο» των αγώνων Ελλήνων πρωταθλητών στο εξωτερικό να τονιστεί ότι προχτές η Φάλκενμπεργκ πέτυχε ουσιαστικά τον στόχο της παραμονής στη σουηδική λίγκα με μπροστάρη τον Τάσο Ρηνιώτη.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση του αθλήματος (ETTU) να λανσάρει σήμερα νέο logo συνδυάζοντάς το με την Παγκόσμια Ημέρα πινγκ πονγκ, οι προετοιμασίες είναι έντονες στο Γκιμαράες ώστε να οργανωθούν όλα άψογα και με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Το European Olympic Singles Qualification αφού αρχικά ήταν να διεξαχθεί στη Μόσχα και μετά …πέρασε στη Λισαβόνα, κατέληξε στο Γκιμαράες, που επίσης έχει διοργανώσει επιτυχώς κι άλλες μεγάλες διοργανώσεις στην επιτραπέζια αντισφαίριση.

Οι πρώτοι Έλληνες αθλητές της παγκόσμιας κατάταξης επιλέχθηκαν και γι’ αυτούς τους αγώνες. Ο Γκιώνης έχει φυσικά σημαντική εμπειρία από τέτοια τουρνουά, μάλιστα από Προολυμπιακά της Ευρώπης έχει κατακτήσει δύο ολυμπιακές προκρίσεις, το 2008 στη Ναντ της Γαλλίας και το 2016 στο Χάλμσταντ της Σουηδίας. Ο Σγουρόπουλος αγωνίζεται πρώτη φορά σε Προολυμπιακό της γηραιάς ηπείρου, συμπτωματικά πάντως έκανε πέρσι σε πορτογαλικό έδαφος το ντεμπούτο του σε ανάλογη διαδικασία με το Παγκόσμιο Προολυμπιακό του ομαδικού στο Γκοντομάρ, ενώ στο Γκιμαράες πανηγύρισε το 2017 τον πρώτο από τους τρεις συνεχόμενους ευρωπαϊκούς τίτλους του (ήταν στο απλό νέων)! Η Τόλιου έχει επίσης πολύτιμη εμπειρία από Προολυμπιακά Ευρωπαϊκά τουρνουά του απλού, καθώς ήταν παρούσα και το 2012 στο Λουξεμβούργο και το 2016 στη Σουηδία. Θυμίζουμε ότι μέχρι 2 αθλητές και 2 αθλήτριες μπορεί να στείλει στην Πορτογαλία κάθε χώρα, που δεν έχει καταφέρει ακόμη καμία πρόκριση, ενώ το συγκεκριμένο event θα δώσει 5 «εισιτήρια» στους άνδρες και 4 στις γυναίκες.