Ο έφορος του Εθνικού, Σήφης Γαλανάκης, μίλησε για την σεζόν που πέρασε και τα δεδομένα της, ενώ αναφέρθηκε και σε αυτή που έρχεται.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία από τις πιο ιστορικές ομάδες στην ελληνική υδατοσφαίριση. Οι τίτλοι, οι διακρίσεις και οι αθλητές που πέρασαν ανά τα χρόνια… δεν επιτρέπουν χώρο για αμφιβολίες και «μισόλογα»!

Ο λόγος για τον Εθνικό Πειραιώς, ένας σύλλογος-υπόδειγμα και παράδειγμα σταθερότητας διαχρονικά. Ερχόμαστε στο σήμερα και ο Εθνικός παραμένει πάντοτε ανταγωνιστικός παρά τα διάφορα σκαμπανεβάσματα που μπορεί να προκύψουν. Ειδικότερα, ανταγωνιστικός στο κομμάτι των γυναικών, όπου συνεχίζει να θέτει νέους στόχους και να παρουσιάζει με το πέρας κάθε χρονιάς λόγους για να θεωρείται ως μία ομάδα που και τα υπόλοιπα χρόνια θα διεκδικήσει ενεργά τα εγχώρια τρόπαια!

Και ο καταλληλότερος άνθρωπος για να μας διαφωτίσει, δεν είναι άλλος από τον Σήφη Γαλανάκη, ο οποίος διατελεί έφορος στο γυναικείο τμήμα και παρακολουθεί… σχεδόν μέσα από την πισίνα όλες τις εξελίξεις. Αν μη τι άλλο, τα φώτα επικεντρώθηκαν στην κουβέντα μας γύρω από την πορεία του Εθνικού την περασμένη πλέον – σεζόν και τις φιλοδοξίες για το άμεσο μέλλον. Την συνεισφορά της ελληνικής υδατοσφαίρισης στην Ελλάδα και την επόμενη μέρα της και φυσικά στον Έλληνα θρύλο του αθλήματος, Χρήστο Αφρουδάκη… που αποχαιρετάει τις πισίνες που τόσο αγάπησε και που τόσο τον λάτρεψαν.

Το ελληνικό πόλο πρόκειται για ένα από τα αθλήματα που έχουν χαρίσει αναρίθμητες επιτυχίες στη χώρα, τόσο συλλογικές όσο και με την Εθνική ομάδα… μολονότι τείνουμε να μην δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Παρόλα αυτά, η μάστιγα του covid-19 επηρέασε αρνητικά κάθε επίπεδο και τάξη της κοινωνίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Πόσο στοίχισε στον Εθνικό Πειραιώς και κατ’ επέκταση στο ελληνικό πόλο η πρωτόγνωρη κατάσταση που δημιουργήθηκε;

«Η αλήθεια είναι ότι το πόλο είναι το άθλημα με τις περισσότερες διακρίσεις σε ομαδικό επίπεδο, σε επίπεδο Εθνικών ομάδων κατά κύριο λόγο, όχι μόνο σε συλλογικό αλλά είναι και από τα πιο παραγνωρισμένα αθλήματα και από τα λιγότερα προβεβλημένα. Η αλήθεια είναι ότι μας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό, γιατί ακόμα και αν ο αθλητής μείνει για δύο τρεις μέρες έξω από την πισίνα, μένει πίσω σε επίπεδο προετοιμασίας και σε επίπεδο αθλητικής ετοιμότητας. Δεν είναι ένα άθλημα σαν όλα τα άλλα που πατάς στη στεριά, είναι ένα άθλημα που βασίζεται στο κολύμπι και θέλει συνεχή εξάσκηση, πρακτική και συντήρηση. Η παραμικρή αποχή από την πισίνα σε γυρίζει πίσω. Οπότε, οι δύο μήνες απουσίας ήταν καθοριστική για την δική μας ομάδα, που δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει προετοιμασία (καθώς μόνο οι αθλητές που ήταν μέλη της Εθνικής ομάδας είχαν την δυνατότητα αυτή)… με αποτέλεσμα να είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά έξω από τα νερά τους».

Η γυναικεία ομάδα του Εθνικού στο πόλο, λογίζεται σταθερά ως μία από τις πιο υπολογίσιμες και δυνατές στην Α1. Κατέκτησε φέτος την 4η θέση και για μία ακόμη φορά έδειξε το ποιόν της. Τώρα με τον Μάρκο Μίτσιτς στο τιμόνι της ομάδας, άνθρωπο που ουσιαστικά γνωρίζει όσο λίγοι την ομάδα, ποιες είναι οι προσδοκίες του Εθνικού ενόψει της επόμενης χρονιάς;

«Οι προσδοκίες για την επόμενη χρονιά είναι να διατηρήσουμε τα κεκτημένα, να μείνουμε σε αυτό το υψηλό επίπεδο που μας ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες, να μείνουν οι στόχοι σε υψηλό επίπεδο και να μπορέσουμε να επιτύχουμε ό,τι καλύτερο. Αν η τετράδα γίνει τριάδα και ακόμη παραπάνω, θα είναι καλοδεχούμενο. Παρόλα αυτά, βασικός μας στόχος είναι έπειτα από τα δύο χρόνια της ΄΄ανώμαλης΄΄ αγωνιστικής δραστηριότητας, αλλά και προπονητικής ελεώ του covid-19… αυτό που θέλουμε να διατηρήσουμε είναι το ανταγωνιστικό μας επίπεδο και να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο από εδώ και πέρα, ελπίζοντας η επόμενη χρονιά να κινηθεί σε φυσιολογικό πλαίσιο».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση της γυναικείας ομάδας πόλο του Εθνικού τον περασμένο Δεκέμβρη. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι δε θα συνεχίσει στη διοργάνωση της Ευρωλίγκα, επικαλούμενη την έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού και απειροελάχιστων πιθανοτήτων με φόντο μία καλή πορεία. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι πρωτεύον ζήτημα για τον Εθνικό είναι η αξιοπρέπεια σε ότι και αν καταπιάνεται;

«Αν η χρονιά που τελείωσε ήταν φυσιολογική θα κατεβαίναμε να παίζαμε, έχοντας ένα φυσιολογικό αγωνιστικό ρυθμό και θα διεκδικούσαμε ό,τι δυνατόν καλύτερο και πάνω απ’ όλα θα κάναμε μια αξιοπρεπή εμφάνιση. Όταν, λοιπόν, διακόπηκε το πρωτάθλημα για δύο μήνες (Νοέμβριο – Δεκέμβριο) και ξεκίνησαν οι προπονήσεις αρχές Ιανουαρίου, είχαμε μπροστά μας λιγότερο από έναν μήνα… να επανέλθουν οι αθλήτριες μας σε ένα αγωνιστικό επίπεδο και σε ένα επίπεδο φυσικής κατάστασης, ικανό για τα δεδομένα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Είδαμε ότι δε μπορεί να γίνει και αποφάσισε η ομάδα να μην πάμε για ΄΄τουρισμό΄΄ σε μία ευρωπαϊκή πόλη. Θέλαμε να πάμε να παίξουμε ένα πόλο το οποίο να είναι αξιοπρεπές, ένα πόλο που θα ήταν όμορφο και να εκπροσωπήσουμε τη χώρα αλλά και την ομάδα όσον τον δυνατόν καλύτερα μπορούσαμε.

Αποφασίσαμε να μη συμμετάσχουμε γιατί ακριβώς υπήρχε το κενό των δύο μηνών, το οποίο δε μπορούσε να καλυφθεί σε μόλις έναν μήνα». Και επί της ουσίας προστατεύει την ελληνική υδατοσφαίριση η συγκεκριμένη απόφαση.

«Σίγουρα, οι ελληνικές ομάδες και οι Εθνικές ομάδες (τα διάφορα κλιμάκια) έχουν καταξιωθεί και βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα υψηλό επίπεδο ευρωπαϊκού water polo, κάτι το οποίο το αναγνωρίζουν όλοι οι αντίπαλοι, όλες οι χώρες, όλοι οι ανταγωνιστές μας. Όταν παίζουν εναντίον μίας ελληνικής ομάδας ξέρουν ότι ανταγωνίζονται μία ομάδα η οποία γνωρίζει πόλο, έχει δύναμη, έχει πάθος, έχει τεχνική, έχουν ταλαντούχους αθλητές. Αυτό θα θέλαμε να διατηρήσουμε και για αυτό το λόγο κινηθήκαμε έτσι».

Κλείνοντας, ο Χρήστος Αφρουδάκης υπήρξε κολοσσιαίο κεφάλαιο για για την ελληνική υδατοσφαίριση. Αν μη τι άλλο, πέρασε και από τον Εθνικό τη σεζόν 200-07. Η αποχώρησή του από τις πισίνες τι σημαίνει για το «αύριο» του αθλήματος;

«Είναι το τέλος μιας εποχής, ενός ανθρώπου που έχει συνδέσει το όνομα του με μεγάλες επιτυχίες. Ένας άνθρωπος μορφή για το άθλημα αλλά ταυτόχρονα αφήνει πίσω του διαδόχους, υπάρχουν νέα παιδιά τα οποία μπορούν να συνεχίσουν το έργο του Χρήστου Αφρουδάκη, όπως και παλιότερα του Γιώργου Μαυρωτά και όλων των σπουδαίων που περάσανε από το ελληνικό πόλο. Ευελπιστώ ο Χρήστος Αφρουδάκης ότι θα προσφέρει στο πόλο από ένα άλλο μετερίζι: τις εμπειρίες, τις γνώσεις και το ταλέντο του. Είμαι αισιόδοξος διότι υπάρχει από πίσω φουρνιά παικτών αγοριών και κοριτσιών, τα οποία θα κρατήσουνε ψηλά την υδατοσφαίριση τόσο στη χώρα όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».