Ο Ρότζερ Φέντερερ, ο καλύτερος τενίστας στην ιστορία του τένις για πολλούς, βρίσκεται στην αυλαία της καριέρας του και πλέον θεωρεί τον εαυτό του μη ανταγωνιστικό και το τέλος της καριέρας του είναι κοντά.

«Μου αρέσει πολύ να κερδίζω, αλλά αν δεν είσαι πλέον ανταγωνιστικός τότε ναι καλύτερα να σταματήσεις», είπε ο θρυλικός Ελβετός, που χθες βγήκε από τα rankings μετά από 25 χρόνια. «Δεν νομίζω ότι χρειάζομαι το τένις. Είμαι ευχαριστημένος με τα μικρά πράγματα, όπως όταν ο γιος μου κάτι σωστό και όταν η κόρη μου έρχεται στο σπίτι με έναν καλό βαθμό».

Και συνέχισε: «Το τένις είναι κομμάτι, αλλά όχι ολόκληρη η ταυτότητά μου. Θέλω να μείνω επιτυχημένος, να βάλω πολλή ενέργεια, περισσότερο από όσο πρέπει καμία φορά, αλλά αυτό μπορεί να γίνει και εκτός αθλήματος, Ξέρω ότι μια καριέρα δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα και είναι εντάξει».

Ο 41χρονος Ελβετός θα κάνει την επανεμφάνισή του στο Laver Cup, ενώ έχει προγραμματίσει και τη συμμετοχή του στο τουρνουά της Βασιλείας. Ενδέχεται, όμως, να κάνει του χρόνου και μια τελευταία εμφάνιση στο αγαπημένο του Wimbledon. «Ήταν αρκετά περίεργο για μένα να παρακολουθώ το Wimbledon από την τηλεόραση, καθώς παίζω εκεί από το 1998. Αλλά ταξιδεύω τόσο καιρό και είναι ωραίο να έχω περισσότερη ηρεμία και να μένω σε ένα μέρος πιο συχνά, που είχε ήδη συμβεί λόγω του Covid».

Φαίνεται, πάντως, ότι… περνάει καλά στη νέα ζωή του. «Το πρόγραμμα του τένις ήταν μερικές φορές υπερβολικό, ειδικά από τη στιγμή που έπρεπε να το οργανώσουμε μαζί με τα παιδιά. Είναι ωραίο τώρα που κάνουμε ένα διάλειμμα και γι’ αυτά επίσης, αν και τους λείπουν πολύ τα ταξίδια. Έχουμε φίλους σε όλο τον κόσμο και είχαμε πρόγραμμα και για εκείνους. Δεν έχουμε δει τους φίλους μας στη Νέα Υόρκη και τη Μελβούρνη χρόνια τώρα. Αλλά μπορώ να πω ειλικρινά ότι είμαι πολύ χαρούμενος στο σπίτι. Είναι μεγάλο πράγμα, για παράδειγμα, να μπορώ να κλείσω ραντεβού για την Τρίτη το πρωί σε τρεις εβδομάδες από τώρα και ότι μπορώ να το κάνω χωρίς να με ξεπεράσει η πραγματικότητα. Κατά καιρούς μας λείπουν τα ταξίδια και φυσικά μου λείπει το τένις, αλλά από την άλλη η ζωή στο σπίτι με έναν ας πούμε κανονικό τρόπο, είναι επίσης καλή».