Αφού πρώτα αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση ότι κατηγορείται για επίθεση στην πρώην σύντροφό του, ο «ώριμος» Νικ Κύργιος μίλησε στη συνέντευξη τύπου για τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του στο Wimbledon.

«Αν ρωτούσατε κάποιον τα τελευταία δύο χρόνια αν θα ήμουν ικανός γι’ αυτό, η απάντηση πιθανότατα θα ήταν όχι, δεν έχει την πνευματική ικανότητα, τη φυσική κατάσταση, την πειθαρχία, όλα αυτά», είπε ο 27χρονος Αυστραλός για την αντίδρασή του μετά την πρόκριση στα ημιτελικά του βρετανικού σλαμ (κάθισε για λίγα λεπτά στην καρέκλα του). «Είχα σχεδόν αρχίσει να αμφιβάλλω για τον εαυτό μου με όλα αυτά που υπήρχαν στο μυαλό μου. Κάθισα απλά εκεί να το συνειδητοποιήσω. Θέλω τόσους ανθρώπους να ευχαριστήσω. Και την ίδια στιγμή, νιώθω ότι δεν θέλω να σταματήσω εδώ».

Και συνέχισε: «Στην αρχή της χρονιάς δεν ήξερα καν αν θέλω να έχω ένα σωστό πρόγραμμα. Ούτε τώρα θέλω. Τον τελευταίο 1-1.5 χρόνο σκεφτόμουν αν ήθελα να παίξω άλλο. Είχα χάσει την αγάπη, τη φωτιά, τη φλόγα. Μετά κάποια πράγματα άλλαξαν στη ζωή μου. Ανακάλυψα ξανά ότι έχω πολύ κόσμο δίπλα μου που θέλει να παίξω, που παίζω γι’ αυτούς. Νομίζω ότι έχω πολλά να δώσω. Νιώθω ότι παίζω το καλύτερό μου τένις, πνευματικά νιώθω υπέροχα».

Χωρίς να γνωρίζει ακόμα την πρόκριση του Ράφα Ναδάλ, μίλησε για την πιθανότητα μονομαχίας τους στα ημιτελικά. «Θα ήταν πολύ ξεχωριστώ να αντιμετωπίσω τον Ράφα εδώ. Είχαμε κάποιες φοβερές μάχες στο Centre Court, έχουμε από μία νίκη. Είμαστε τελείως διαφορετικές προσωπικότητες. Σεβόμαστε πολύ ο ένας τον άλλο, όμως. Θα είναι ελκυστική μάχη για όλο τον κόσμο. Πιθανότατα θα έχει τη μεγάλη θεαματικότητα όλων των εποχών»!

Είναι φανερό, πάντως, τις τελευταίες μέρες ότι κάτι… τρέχει με τον Κύργιο. «Είμαι πιο ώριμος. Νωρίτερα στην καριέρα μου όταν έφτανα σε τρίτο, τέταρτο γύρο, προημιτελικά, ήμουν συνέχεια στο τηλέφωνο και online, ήθελα να πάω έξω για φαγητό, όχι να επιστρέψω συντηρητικά στο σπίτι στο Wimbledon με την ομάδα μου, να βάλω τα πόδια πάνω, να φάω και να ξεκουραστώ καλά. Όλοι στην ομάδα έχουμε τον ίδιο στόχο, γι’ αυτό και λειτουργεί. Ξέρουμε γιατί έχουμε έρθει εδώ. Τους έχω ξεκαθαρίσει ότι θέλω να πάω βαθιά και πιθανότατα να κερδίσω το τρόπαιο. Απλά ξεκουράζομαι, Νικ κάτσε σπίτι. Δεν ήταν πάντα εύκολο αυτό στην καριέρα μου».

Δεν έχει, όμως, μαζί του η μητέρα του. «Δεν είναι πολύ καλά στην υγεία της, δεν της επιτρέπεται να ταξιδεύει πολύ. Ούτε και στο Australian Open έρχεται διότι είναι πολύ αγχωτικό για εκείνη. Προσπαθώ να της μιλάω. Ξυπνάει το πρωί και μου λέει, είδα τα live scores, φαίνεται ότι είχε δύσκολο ματς. Και της λέω “δεν έχεις ιδέα”/. Μακάρι να ήταν εδώ, αλλά έχει πολλά πράγματα να διαχειριστεί. Πρέπει να φροντίσει και τα σκυλιά μου, ενώ αδερφός μου απέκτησε παιδί πριν πέντε μέρες. Είναι μερικές περιπετειώδεις μέρες για τον κύριο Κύργιο. Ελπίζω να το βλέπει αυτό η μαμά μου και να είναι περήφανη».