Το βόλεϊ θεωρείται το πιο επικίνδυνο άθλημα ως προς τη μετάδοση του κορωνοϊού σύμφωνα με έρευνα ιταλικού πανεπιστημίου.

Νέα δεδομένα σε όλον τον κόσμο έχει φέρει ο κορωνοϊός. Ανάμεσα στα άλλα στον αθλητισμό έχει μπει άνω τελεία αφού οι μεγάλες διοργανώσεις που ήταν να γίνουν φέτος όπως το Euro και οι Ολυμπιακοί αγώνες αναβλήθηκαν.

Σιγά σιγά μπαίνει στο κάδρο η συζήτηση για την επανεκκίνηση των κορυφαίων πρωταθλημάτων. Στην Ιταλία, τη χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από τον ιό στην Ευρώπη, μία έρευνα του πανεπιστημίου του Τορίνου έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.

Η έρευνα 400 σελίδων έγινε μετά από παραγγελία της Ολυμπιακής επιτροπής της χώρας και παραδόθηκε στην κυβέρνηση μέσω του υπουργού Αθλητισμού. Στην μελέτη έχουν αναλυθεί 387 αθλήματα «παρέχοντας ενδείξεις και δράσεις μετριασμού που μπορούν να συνοδεύσουν την επιστροφή στην αγωνιστική δράση μετά το άρση του lockdown».

Η έρευνα έβγαλε την κατάταξη των επικίνδυνων σπορ για τη μετάδοση του φονικού ιού με βάση τέσσερις παράγοντες: την απόσταση μεταξύ αθλητών, προπονητών, διαιτητών και του κοινού. Οι παρακείμενες ομοσπονδίες είχαν να ψηφίσουν με πέντε διαφορετικούς βαθμούς: 0 (ανύπαρκτος κίνδυνος), 1 (φτωχός), 2 (μεσαίου μεγέθους), 3 (υψηλός), 4 (πολύ υψηλός). Οι βαθμοί έπρεπε να μπουν σε τέσσερις τομείς: αθλητικές εγκαταστάσεις, προπονητήριο, γήπεδο (μόνο ο αγωνιστικός χώρος), γήπεδο (αγωνιστικός χώρος και κερκίδες).

Το βόλεϊ συγκέντρωσε βαθμολογίες 2.9, 3, 3.25 και 3.25 με τελικό μέσο όρο 3,1! Έτσι το βόλεϊ θεωρείται το πιο επικίνδυνο άθλημα όσον αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι οι παίκτες δεν έχουν επαφή μεταξύ τους ενώ τις αντίπαλες ομάδες χωρίζει το δίχτυ του φιλέ.

Το βόλε είναι πιο επικίνδυνο άθλημα και από το ράγκμπι (2.7) αλλά και το μπάσκετ (2.2) όπου υπάρχει επαφή μεταξύ των αθλητών. Η πυγμαχία με μέσο όρο 1.6 θεωρείται ασφαλές άθλημα ενώ 1.3 είναι η βαθμολογία του ποδοσφαίρου.

Τα πιο ασφαλή αθλήματα είναι η ενόργανη γυμναστική και το τένις με μέσο 0.1 στην επικινδυνότητα μετάδοσης.