Δείτε όλα όσα είχε να πει ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης για τα όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό τις τελευταίες ημέρες.

Η κυβέρνηση επιμένει στα μέτρα που έχει λάβει για τον περιορισμό φαινόμενων οπαδικής βίας μετά τα επεισόδια στο Ρέντη, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει στοχοποίηση καμίας ομάδας.

“Αναμένουμε ότι οι ομάδες θα ανταποκριθούν στο ρόλο τους και θα εξασφαλίσουν τις προδιαγραφές που απαιτούνται για το άνοιγμα των γηπέδων και την ασφάλεια των φιλάθλων”, δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε:

“Αντιλαμβανόμαστε την οργή των πραγματικών φιλάθλων. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε. Αλλά έχουμε καθήκον να εξασφαλίσουμε ότι όσοι πηγαίνουν στα γήπεδα με τους φίλους ή τα παιδιά τους θα ελέγχονται, θα ξέρουν ποιος κάθεται δίπλα τους και ότι αν κάποιος παρανομήσει θα αναγνωριστεί και θα έρθει αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη. Είναι ευθύνη των ομάδων και των ιδιοκτησιών των ΠΑΕ να πληρούν αυτές τις προδιαγραφές για να μπορέσουν να ανοίξουν τα γήπεδα με ασφάλεια.”

Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για “μια καίρια πρωτοβουλία για την εξιχνίαση των οπαδικών «στρατών» που στο όνομα μιας ομάδας προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις” και επανέλαβε: “Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσουν εκατομμύρια φίλαθλοι να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών.”

Ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση του Ολυμπιακού που θέτει ζήτημα για το κλείσιμο του γηπέδου για την αναμέτρηση με την Μπάτσκα Τόπολα., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε καταρχήν ότι πρόκειται για την ομάδα που υποστηρίζει και ο ίδιος. “Δεν υπάρχει καμία στοχοποίηση ή διαχωρισμός καμίας ομάδας”, δήλωσε ο κ. Μαρινάκης. “Δεν υπάρχουν οπαδοί δύο κατηγοριών”, διαβεβαίωσε επίσης, τονίζοντας ότι αντιλαμβάνεται τη στενοχώρια των φιλάθλων που δεν μπορούν να πάνε στο γήπεδο, ειδικά εάν έχουν ήδη πληρώσει εισιτήριο διαρκείας.

Επισήμανε ωστόσο ότι υπάρχει από τη μία η οριζόντια απόφαση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή κεκλεισμένων των θυρών όλων των αγώνων των ομάδων της Superleague και των ομάδων που ανήκουν στις ίδιες ΠΑΕ, αλλά και η δυνατότητα βάσει της ΚΥΑ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υφυπουργός Αθλητισμού να λαμβάνουν αποφάσεις και για τους υπόλοιπους αγώνες κατά περίπτωση.

Υποστήριξε επομένως ότι η συγκεκριμένη απόφαση για την αναμέτρηση Ολυμπιακού – Μπάτσκα Τόπολα, ελήφθη για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, παραπέμποντας ιδίως στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επικαλέστηκε άλλωστε ότι αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και για το ντέρμπι στο βόλεϊ την Κυριακή. Αλλά και την επίθεση κατά αστυνομικών απο μερίδα οργανωμένων οπαδών στο Ρέντη, κατά την οποία τραυματίστηκε σοβαρά ο 31χρονος αστυνομικός.

“Κρίθηκε ότι λίγες ημέρες μετά και ενώ ένα νέο παιδί παλεύει να κρατηθεί στη ζωή, δεν ήταν ασφαλές να γίνει αγώνας με θεατές. Αυτό είναι και τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει στοχοποίηση καμίας ομάδας”, τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Όσον αφορά ειδικότερα στο θέμα δημοκρατίας που εγείρει με την ανακοίνωση του ο Ολυμπιακός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε: “Είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει θέμα δημοκρατίας. Αυτό δεν έχει τεθεί ακόμη και από τις σκληρές ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης. Ούτε ήταν, ούτε είναι σε αντιπαράθεση η κυβέρνηση με κάποια ποδοσφαιρική ομάδα”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε επίσης και στην κριτική ότι η κυβέρνηση κλείνει τα γήπεδα του ποδοσφαίρου μετά από επεισόδια που έγιναν με αφορμή έναν αγώνα βόλεϊ.

“Το φαινόμενο της οπαδικής βίας ξεκινά από το ποδόσφαιρο και έχει επεκταθεί. Ναι, αυτοί οι οργανωμένοι στρατοί – που θα ερευνηθεί εάν υπάρχουν μέσα σε αυτούς εγκληματικές οργανώσεις – ξεκινάνε από το χώρο του ποδοσφαίρου και πάνε σε γήπεδα βόλεϊ και μπάσκετ, πλατείες και δρόμους”, υποστήριξε ο κ.Μαρινάκης.

“Μην κοροϊδευόμαστε, είναι στρατοί που ξεκινάνε από το χώρο των ποδοσφαιρικών γηπέδων”, δήλωσε επίσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε δε ότι όποτε ένας αγώνας, όπως το κυριακάτικο ντέρμπι βόλεϊ, κρίνεται υψηλής επικινδυνότητας, η κυβέρνηση θα βάζει πάνω από όλα τη δημόσια ασφάλεια.

“Αντιλαμβανόμαστε τους φιλάθλους που δε φταίνε σε τίποτα και ειδικά όσοι έχουν αγοράσει διαρκείας”, επανέλαβε, αλλά έφερε το εξής παράδειγμα: “Ένας γονιός θέλει να πάει το παιδί του στο κολυμβητήριο, αλλά το κράτος διαπιστώνει ότι δεν τηρούνται οι αναγκαίες προδιαγραφές και κλείνει το κολυμβητήριο για τρεις μήνες. Είναι δικαιολογημένη η οργή του πατέρα, αλλά δε θα ζητήσει το λόγο από το κράτος που εφαρμόζει το νόμο, αλλά από το κολυμβητήριο που δεν τον εφαρμόζει”.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν είχε την επιλογή να κλείσει μόνο τις θύρες των οργανωμένων οπαδών, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα ταυτοπροσωπίας στο γήπεδο και δε γίνεται έλεγχος με βάση ονομαστικό εισιτήριο. Επισήμανε ότι κάποιος ενώ είναι σε θύρα οργανωμένων, θα είχε τη δυνατότητα να πάει να αγοράσει εισιτήριο σε θύρες που θα ήταν ανοιχτές και υποστήριξε: “Άρα ουσιαστικά μία τέτοια απόφαση θα μετέθετε το πρόβλημα, ενδεχόμενως και να το διόγκωνε.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε επίσης ερωτήματα με αφορμή το γεγονός ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ζήτησαν την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και τη διερεύνηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Ανέφερε ότι δεν υπάρχει εξειδίκευση της έρευνας σε ομάδα ή παράγοντα ομάδας. Υποστήριξε επίσης ότι η ενοποίηση υποθέσεων και η συνολική διερεύνηση καταλήγει σε ταχύτερη διαλεύκανση. “Εδώ δε μιλάμε ενδεχόμενα για μία εγκληματική οργάνωση, αλλά περισσότερες, που στο όνομα μεγάλων ομάδων δρουν εδώ και χρόνια, αλλά ασκούν και αδικήματα που υπάγονται στο νόμο για τα ναρκωτικά ή αφορούν οικονομικά εγκλήματα”, είπε επίσης ο κ. Μαρινάκης. Τόνισε ότι ο στόχος να δοθούν εργαλεία στη δικαιοσύνη, ενώ σχολίασε: “Ακούγεται η κατηγορία, ‘τώρα τα θυμηθήκατε;’. Μαμ δε μιλάμε για ονόματα και υποθέσεις που ήταν στο συρτάρι αλλά για ομαδοποίηση και συσχέτιση. Νομίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στο να έχουμε το τέλος αυτών των φαινομένων”.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις δηλώσεις των υπουργών Επικρατείας Μάκη Βορίδη και Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, που διαχωρίζουν τις διοικήσεις των ομάδων από τα επεισόδια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Αλίμονο αν μπορούσε να ξέρει η κυβέρνηση ή υπουργός ποιοι εμπλέκονται. Σίγουρα εδώ και χρόνια υπήρχε ανοχή σε συμπεριφορές διαχρονική, ενδεχομένως υπό φόβο κόστους και δε νομίζω ότι υπάρχει εξαίρεση”. Ανέφερε ότι και διοικήσεις έχουν κάποιες φορές επιχειρήσει να έρθουν αντιμέτωπες με οργανωμένους οπαδούς. “Όσοι εγκληματούν, ενδεχομένως ως οργανώσεις, πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη”, τόνισε.