Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο πλησιάζει, όμως στην Αμερική όμως οι Αμερικανοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ιαπωνία.

Αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί οριστικά αν θα επιτραπούν φίλαθλοι στα γήπεδα (και αν θα είναι ανάμεσά τους και ξένοι τουρίστες ή μόνο Ιάπωνες), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε χθες ταξιδιωτική οδηγία, ζητώντας από τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ιαπωνία παρά μόνο αν υπάρχει σοβαρή ανάγκη. Η έξαρση της πανδημίας στη χώρα, αλλά και το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, έχει προκαλέσει συναγερμό στις ξένες αποστολές. Ακόμη και εντός συνόρων υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από επιστήμονες και πολίτες που ζητούν να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

«Η έξαρση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της αργής διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού, καθώς μόλις το 3% έχει εμβολιαστεί. Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό ξεπερνάει το 40%» αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβαλε την Ιαπωνία στο τέταρτο επίπεδο επικινδυνότητας μαζί με χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

Οι διοργανωτές εκεί που ήλπιζαν πως θα έχουν πάνω από 600.000 τουρίστες, τώρα θα υποδεχτούν μόλις 78.000 ανθρώπους οι οποίοι θα εργαστούν για την διοργάνωση, ή θα αποτελούν μέρος των αποστολών, ή απλώς πρόκειται για καλεσμένους από τους διοργανωτές που θα βρεθούν στις κερκίδες.