Σε 30 χρόνια και 11 μήνες φυλάκισης τιμωρήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, Κάρλος Νούζμαν.

Ο Νούζμαν κατηγορήθηκε για δωροδοκία προκειμένου να πάρει ψήφους από «αθάνατους» και να κερδίσει το Ρίο την διοργάνωση, όπως και έγινε.

Ο Νούζμαν κρίθηκε ένοχος από βραζιλιάνικο δικαστήριο στο Ρίο, στις κατηγορίες της διαφθοράς, εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα χρημάτων και φοροδιαφυγή.

Ο 79χρονος πρώην βολεϊμπολίστας δεν είναι ο μόνος που θα φυλακιστεί καθώς το ίδιο θα γίνει με τον πρώην κυβερνήτη του Ρίο, Σέρχιο Καμπράλ (10 χρόνια και 8 μήνες) και τον οργανωτικό διευθυντή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, Λεονάρντο Γκρίνερ (13 χρόνια και 10 μήνες).

Σε μία 57σελιδη έκθεση το 2017, αναφερόταν πως ο Νούζμαν είχε «κρυμμένα 16 κιλά χρυσού, τα οποία ήταν σφραγισμένα και προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες». Οι ράβδοι χρυσού βρίσκονταν σε ένα χρηματοκιβώτιο στην Ελβετία, ωστόσο μετά από έρευνες των Γαλλικών, Ελβετικών και Βραζιλιάνικων Αρχών, βρέθηκαν.
Δωροδοκία σε τρία μέλη της ΔΟΕ

Η Le Monde ήταν αυτή που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο αναφέροντας πως 3 μέλη της ΔΟΕ δωροδοκήθηκαν στην διάρκεια του Συνεδρίου για την ανάληψη των αγώνων, στην Κοπεγχάγη το 2009. Το Ρίο κέρδισε το Σικάγο, την Μαδρίτη και το Τόκιο και έγινε η πρώτη Λατινοαμερικάνικη χώρα που φιλοξένησε Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Ο Νούζμαν ήταν ο εγκέφαλος αυτής της υπόθεσης όπως προέκυψε από τις έρευνες και εκμεταλλεύτηκε την υψηλή θέση του για 22 χρόνια ως πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας. Γι’ αυτό πρέπει να ληφθεί πιο σοβαρά η κατηγορία εις βάρος του για διαφθορά» ανέφερε ο δικαστής.

Ο Νούζμαν θα κάνει έφεση καθώς ισχυρίζεται πως καταδικάστηκε χωρίς στοιχεία.

Οσον αφορά τον Καμπράλ, είχε ήδη καταδικαστεί σε 200 χρόνια φυλάκισης για απάτη και διαφθορά και από το 2016 βρίσκεται στη φυλακή. Φέρεται να πλήρωσε 2 εκατ. δολάρια για να εξαγοράσει έξι ψήφους από μέλη της ΔΟΕ, αλλά ισχυρίστηκε πως τα χρήματα που έδωσε ήταν από… χρέη που είχε σε επιχειρηματία.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που δορωδόκησε, ήταν ο γιος του πρώην προέδρου της IAAF (Λαμίν Ντιάκ) Πάπα Μασάτα Ντιάκ, ο οποίος με τη σειρά του, του εξασφάλισε άλλες τρεις ψήφους. Ο Ντιάκ καταδικάστηκε για διαφθορά και συγκάληψη στην υπόθεση ντόπινγκ της Ρωσίας και έπεσε από την θέση του προέδρου. Φέτος επέστρεψε στη Σενεγάλη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας στην Βραζιλία θα σταλούν σε Γαλλία και Σενεγάλη όπου ο Πάπα Ντιάκ και ο Λαμίν Ντιάκ, αναμένεται να δικαστούν και πάλι. Πατέρας και γιος κατηγορούνται για δωροδοκία και διαφθορά και στην ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από το Τόκιο το 2021.