ΑΕΚΑναβάλλεται το φιλικό της ΑΕΚ με τον Ηρακλή ύστερα από τα κρούσματα που βρέθηκαν στην ομάδα και περιμένουν να ληφθούν αποφάσεις για την προετοιμασία της ομάδας.

Ωστόσο, η είδηση ότι παίκτης της βρέθηκε θετικός σε κορονοϊό, άλλαξε τα σχέδιά της, και η ομάδα επιστρέφει την Πέμπτη (20/08) από την ηπειρωτική πόλη στην Αθήνα.

Συνεπώς, και η φιλική αναμέτρηση που ήταν προγραμματισμένη με τον Ηρακλή για το Σάββατο (22/08) στο Νέο Κλειστό Ιωαννίνων αναβάλλεται, όπως είναι λογικό.

Επηρεάζεται η προετοιμασία
Μετά από αυτή την εξέλιξη είναι φυσικό πως θα επηρεαστεί η προετοιμασία της ομάδας, όπως και ο προγραμματισμός των φιλικών που ακολουθούσαν μετά τον Ηρακλή (29/08 με Λαύριο, 05/09 με ΠΑΟΚ, κ.ο.κ.).

Κι αυτό, διότι, με την επιστροφή της ΑΕΚ από την ηπειρωτική πόλη, τα μέλη της θα υποβληθούν σε νέα τεστ (τα πρώτα είχαν βγει αρνητικά), ενώ θα πρέπει να μείνουν για 14 ημέρες σε καραντίνα, από τη στιγμή που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, όπως συνιστά ο ΕΟΔΥ.

Στην διάρκεια αυτού του διαστήματος θα γίνουν κι άλλα τεστ, ενώ η κατάσταση των μελών της θα παρακολουθείται καθημερινά. Σε περίπτωση αρνητικών τεστ, θα διαμορφωθεί κι ανάλογα το πρόγραμμα προετοιμασίας.

Τι λέει ο ΕΟΔΥ για διαχείριση στενών επαφών
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αναφέρει: «Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο για COVID-19 κρούσμα (πχ μέλη οικογένειας, επαγγελματίες υγείας) ή με επιβεβαιωμένο κρούσμα παρακολουθούν την υγεία τους από την ημέρα της τελευταίας επαφής και για 14 ημέρες. Στην περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (πχ πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) ή διάρροια, αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σκόπιμη είναι η τακτική (καθημερινή) και κατά προτίμηση άμεση επικοινωνία των στενών επαφών με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Τα άτομα που θεωρούνται στενές επαφές πρέπει να έχουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο μετάβασης σε συγκεκριμένη νοσηλευτική μονάδα εάν προκύψει ανάγκη.

  • Προηγούμενη ενημέρωση της νοσηλευτικής μονάδας που θα υποδεχτεί συμπτωματικό ασθενή πριν τη μετάβασή του.
  • Χρήση από τον ασθενή απλής χειρουργικής μάσκας κατά τη μετάβαση του στη νοσηλευτική μονάδα.
  • Αποφυγή χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Προτιμάται η χρήση ασθενοφόρου ή ιδιωτικού οχήματος με ανοιχτά τα παράθυρα.
  • Εφαρμογή αναπνευστικής υγιεινής από τον ασθενή (κάλυψη στόματος και μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος, χρήση απλής χειρουργικής μάσκας, χαρτομάντηλων ή εσωτερικού του αγκώνα) καθώς και υγιεινής των χεριών. Τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1μ. από τους γύρω του τόσο κατά τη διάρκεια της μετάβασης στη νοσηλευτική μονάδα όσο και κατά τη διάρκεια της αναμονής για εξέταση.
  • Καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που λερώθηκαν κατά τη διάρκεια της μετάβασης του ασθενούς στη νοσηλευτική μονάδα από αναπνευστικές εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10».