Ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ, Κωνσταντίνος Μπούσιας, «ανοίγει την καρδιά» του στο Basketika.gr και απαντάει σε όλα τα «καυτά» ερωτήματα της επικαιρότητας.

Του Δημήτρη Μπούκα

Ξεκαθαρίζει ότι οι διαιτητές που «πάτησαν» τα 50 έτη αποτελούν παρελθόν για την ενεργή διαιτησία, αναφέρει ότι η διοίκηση της ΕΟΚ πρόσφερε σημαντικά στην ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ και εξήγησε ότι οι νέοι διαιτητές είναι άκρως ταλαντούχοι.

  • Τελικά οι διαιτητές είναι για τα δύσκολα. Όταν ο χώρος της διαιτησίας συσπειρώνεται κάνει …θαύματα.

«Έχετε απόλυτο δίκιο. Τόσο σε αγωνιστικό, όσο και εξωαγωνιστικό επίπεδο. Αναφέρεστε στην αγορά του αναπνευστήρα, που αγοράστηκε από το υστέρημα των Ελλήνων διαιτητών και παραδόθηκε στο υπουργείο Υγείας. Σίγουρα, ανεβάσαμε υψηλά τον πήχη αλλά η ικανοποίηση είναι έκδηλη. Οι διαιτητές απέδειξαν ότι εκτός από άριστοι διαιτητές εντός γηπέδου διαθέτουν και τη σωστή νοοτροπία, στηρίζοντας τον συνάνθρωπό του».

  • Είπατε ότι οι Έλληνες είναι άριστοι ως διαιτητές. Θα ήθελα να μια διαπίστωση για το επίπεδο της διαιτησίας στα φετινά πρωταθλήματα.

«Πέτυχαν χωρίς αμφιβολία απόλυτα στο έργο τους. Ελάχιστα ήταν τα παράπονα των συλλόγων κι αυτό οφείλεται σε δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι η συνεχής εκπαίδευση και η εμπειρία που διαθέτουν και το δεύτερο ότι φέτος σφύριζαν στη Β’ ανδρών και στην Α1 γυναικών τρεις και όχι δύο. Ευελπιστώ ότι η απόφαση της ΕΟΚ θα επεκταθεί και στα πρωταθλήματα της Γ’ εθνικής και Α2 γυναικών».

  • Η ΕΟΚ έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός στον τομέα της διαιτησίας, αποφασίζοντας οι ομάδες να πληρώνουν τους διαιτητές και τους κριτές.

«Θεωρώ ότι αυτό είναι και το σωστό και αναγκαίο. Όταν αναλάβαμε ως διοίκηση την ΟΔΚΕ υπήρχε ένα συσσωρευμένο χρέος περίπου των 900.000 ευρώ.

Στις  πρώτες συζητήσεις με την ΕΟΚ τέθηκε το θέμα ότι είναι αδύνατον οι διαιτητές σε δύσκολες οικονομικά εποχές να διαθέτουν χρήματα για να ολοκληρώνονται τα πρωταθλήματαΜε μια γενναία απόφαση για την ΕΟΚ και με κόστος πολιτικό για αυτή, αποφάσισε οι διαιτητές να πληρώνονται στο γήπεδο από τις ομάδες. Πέρα αυτού, πρέπει να επισημάνω ότι το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων το έχει αναλάβει η ΕΟΚ. Οι ομάδες πρέπει να αναλαμβάνουν τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις και ελπίζω πραγματικά, ότι δεν θα υπάρχει οπισθοδρόμηση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ήταν μια σοφή απόφαση της Ομοσπονδίας.

Κλείνοντας αυτό το θέμα θα ήθελα να πω ότι για εμάς δεν είναι το πρόβλημα ποιος θα πληρώνει. Για εμάς όμως είναι «κόκκινη γραμμή» ο διαιτητής να μην επιβαρύνει το οικογενειακό του εισόδημα για να ταξιδέψει και να παίξει έναν αγώνα.

  • Αντίθετα, στον ΕΣΑΚΕ φημολογείται ότι θα υπάρχει και νέα μείωση στα χρήματα που λαμβάνουν οι διαιτητές…

«Αμφιβάλλω γι’ αυτό. Την περασμένη αγωνιστική περίοδο οι διαιτητές είδαν να μειώνονται τα χρήματα που λάμβαναν λόγω του εργόσημου. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ΕΣΑΚΕ δεν θα υποβαθμίσει το πρωτάθλημά του, αλλά όπως όλα τα χρόνια, θα γίνει συνάντηση όλων των θεσμών και είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσουμε σε όλα».

  • Ολοκληρώθηκε ευδοκίμως η θητεία σημαντικών διαιτητών, μεταξύ αυτών και των Καρακατσούνη, Αναστόπουλου, Σχινά. Υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης;

«Θα ήθελα να πω ότι είναι πάνω από δέκα οι διαιτητές που αποχωρούν λόγω ορίου ηλικίας. Η απάντηση μου στην ερώτηση σας είναι ότι θεωρώ πως όχι. Υπάρχουν αποφάσεις και μάλιστα δύο δικαστηρίων, που ξεκαθαρίζουν το θέμα του ορίου ηλικίας. Οι διαιτητές αποχωρούν από την ενεργή δράση  στην ηλικία των 50 χρόνων, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΦΙΜΠΑ και της ΕΟΚ.

Το εν λόγω θέμα είναι οριστικό και συμπεριλαμβάνεται και στον εσωτερικό κανονισμό της ΟΔΚΕ. ο οποίος είναι πλήρως εναρμονισμένος με τον κανονισμό Διαιτησίας της ΕΟΚ και αυτή με την σειρά της με της  FIBA   Άρα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορεί να συμβεί. Η ΟΔΚΕ ακολουθεί πάντα  πιστά τη νόμιμη διαδικασία, ενώ θα τιμήσουμε όλους τους διαιτητές που πρόσφεραν στη διαιτησία και το μπάσκετ. Τους θέλουμε δίπλα μας, στο πλευρό μας ώστε να συμβάλλουν κι αυτοί στην εκπαίδευση των νεότερων και επίσης ταλαντούχων Διαιτητών».

  • Στην Ολυμπιάδα του Τόκιο δεν θα υπάρξει Έλληνας διαιτητής. Νοιώθετε λύπη για το γεγονός;

«Είναι ένα θέμα το οποίο πραγματικά μας στεναχωρεί αλλά δεν μας αγχώνει. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε μια πλειάδα ικανών διεθνών διαιτητών με μέσο όρο ηλικίας κάτω των 35 ετών κι αν μιλήσουμε για τους νέους διεθνείς, ο μέσος όρος είναι κάτω των 30. Άρα όπως καταλαβαίνετε, τα επόμενα 15 με 20 χρόνια τους ανήκουν.

Και φυσικά μετά την αποχώρηση των διαιτητών άνω των 50 θα έχουμε περίπου 150 αγώνες το χρόνο που θα δοθούν σε νεότερους, ώστε να αποκτήσουν εμπειρίες. Κι αυτό ως συνέπεια θα έχει να δοθούν ευκαιρίες και στις μικρότερες κατηγορίες».

  • Ακούγονται έντονα φήμες ότι η πειθαρχική επιτροπή της ΟΔΚΕ θα έχει σύντομα …δουλειά. Ισχύουν:

«Θα ήθελα να ακούγονται μόνο τα θετικά νέα και οι δράσεις της ΟΔΚΕ. Σε αυτή την ερώτηση δεν θα σας απαντήσω και το μόνο που θα σας πω είναι ότι σε οποιαδήποτε οργανωμένο σύνολο υπάρχουν κανόνες και αρχές, ώστε να λειτουργούν ομαλά τα πράγματα. Πόσο άλλωστε στην ΟΔΚΕ, που είναι ένα οργανωμένο σύνολο άνω των 2.000 ατόμων.

Οι κανόνες αυτοί ισχύουν από τον πρόεδρο της ΟΔΚΕ έως τον 18χρονο υποψήφιο διαιτητή που μπαίνει στην αίθουσα για πρώτη φορά και κάνει μάθημα. Κι ως διοίκηση δεν θα αφήσουμε κανέναν να διαταράξει την ομαλή λειτουργία και την υπόσταση της ΟΔΚΕ». 

 – Αναλάβατε τη διοίκηση της ΟΔΚΕ μέσα σε μια κρίσιμη συγκυρία και εν μέσω μια άνευ προηγουμένου κρίσης, που είχε ως αποτέλεσμα να «πέσει» δικαστικά το προηγούμενο ΔΣ. Ποιο έργο πιστώνεται στη διοίκηση Μπούσια;

«Εδώ θα μου επιτρέψετε να σας διορθώσω: Δεν είναι διοίκηση ενός προσώπου, αλλά διοίκηση συνεργατών και φίλων. Ικανών ανθρώπων αλλά και μιας «παρέας» ανθρώπων με κοινά πιστεύω και ανησυχίες. Διότι οι παρέες γράφουν ιστορίες.

Δεν θα ήθελα εγώ να μιλήσω για το έργο της νυν διοίκησης αλλά οι ίδιοι οι σύνδεσμοι. Μέσα στις άκρες θα έλεγα ότι όχι μόνο ξεπεράσαμε τα όποια προβλήματα αντιμετωπίσαμε. Είχαμε δύο νόμους κατά των οικονομικών των διαιτητών, που αποσύρθηκαν, οι διαιτητές πληρώνονται στο γήπεδο, τα οφειλόμενα έχουν αρχίσει να εξοφλούνται  αλλά και βρήκαμε έσοδα προς όφελος των διαιτητών. Αλλάξαμε δύο φορές τις εμφανίσεις των ρέφερις, συνεργαστήκαμε με κορυφαία εταιρία για την επιμόρφωσή τους, ανακαινίσαμε τα γραφεία μας που δεν ήταν σε καλή κατάσταση, αγοράσαμε νέα έπιπλα και πλέον, προχωράμε σε ακόμα περισσότερες συμφωνίες. Επί του παρόντος δεν πρόκειται να αναφέρω κάτι άλλο». 

  • Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υφυπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, οι εκλογές της ΕΟΚ θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2020. Οι αρχαιρεσίες της ΟΔΚΕ πότε θα οριστούν;

«Πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2021. Είναι ένα θέμα που δεν μας έχει απασχολήσει μέχρι στιγμής και δεν το έχουμε συζητήσει. Λογικά εντός του χρονικού διαστήματος από 20 Δεκεμβρίου μέχρι τον Μάρτιο του 2021».