Η FIBA προχώρησε σε αλλαγές-προσαρμοσμένες στην πανδημία για τις διοργανώσεις μικρών ηλικιών ώστε να μπορούν οι ομάδες που θέλουν να αγωνιστούν, να μπορούν να το κάνουν.

Συγκεκριμένα, μετά το Διοικητικό Συμβούλιο της FIBA όπου η Παγκόσμια Ομοσπονδία ήθελε να ικανοποιήσει την επιθυμία των περισσότερων Εθνικών Ομοσπονδιών να παίξουν επίσημους διαγωνισμούς νέων το καλοκαίρι του 2021.

Έχοντας λάβει υπ’ όψιν το γεγονός ότι η διοργάνωση τουρνουά με 16 ή περισσότερες ομάδες δεν είναι εφικτή στην τρέχουσα κατάσταση λόγω COVID-19 πανδημία, ενέκρινε μια λύση για τη διοργάνωση μικρότερων τουρνουά – το FIBA ​​Youth European Challengers 2021 – κατά τη διάρκεια της περιόδου που προβλέπεται για την αντίστοιχη κατηγορία.

Συγκεκριμένα τα όσα εγκρίθηκαν εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο:

Οι διοργανώσεις θα παιχτούν σε εθελοντική βάση συμμετοχής, χωρίς να υπάρχει υποβιβασμός ή προαγωγή στην Α’, Β’ και Γ’ κατηγορία.

Οι πρώτες 18 ομάδες κατάταξης (16 επί του παρόντος στην κατηγορία Α, συν δύο επιπλέον ομάδες από την κατάταξη του 2019 στην αντίστοιχη κατηγορία) να παίξουν τρία τουρνουά με έξι ομάδες το καθένα από αυτά.

Όλες οι άλλες εγγεγραμμένες ομάδες, με κατάταξη από τη θέση 19 και πιο κάτω, να παίξουν σε άλλα τουρνουά με τουλάχιστον έξι ομάδων το καθένα από αυτά·

Ένα τουρνουά έως και έξι ομάδων που θα δημιουργηθεί με τις ομάδες που είχαν την χαμηλότερη κατάταξη ώστε να φιλοξενηθεί η Γ’ κατηγορία και οι Μικρές Χώρες