Πιστή στο ραντεβού της σε ένα ακόμη Ευρωμπάσκετ είναι η Εθνική Γυναικών που έχει ξεκινήσει την προετοιμασία της για τους αγώνες του ομίλου της που θα διεξαχθούν στο Ισραήλ.

Από τις πιο έμπειρες αθλήτριες είναι η Εβίνα Σταμάτη, η οποία μετά την περιπέτεια του τραυματισμού της, από την περασμένη Κυριακή ενσωματώθηκε στην αποστολή της Εθνικής στην Πορταριά.

Η διεθνής γκαρντ αρχικά μίλησε για το γεγονός ότι η Εθνική θα είναι παρούσα σε ένα ακόμη μεγάλο ραντεβού. «Είναι πολύ σημαντικό που η Εθνική Γυναικών βρίσκεται στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Είμαστε περήφανες που θα βρεθούμε σε μια ακόμη τελική φάση Ευρωμπάσκετ. Έχουμε μια νέα ομάδα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, με μεγάλη όμως όρεξη για δουλειά. Θέλουμε να είμαστε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και το μότο μας είναι η αλληλοστήριξη. Το έχουμε καταφέρει εδώ και ενάμισι χρόνο και τώρα είμαστε στην τελική ευθεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ομάδα έχει συνοχή».

Η Εβίνα Σταμάτη αναφέρθηκε και στις αντιπάλους βάζοντας σε πρώτο πλάνο την Ισπανία αν και, όπως είπε, είναι νωρίς για συμπεράσματα. «Τα τελευταία χρόνια η Ισπανία έχει δείξει ότι είναι από τις πιο δυνατές ομάδες της Ευρώπης. Οι αντίπαλοί μας στον όμιλο έχουν αλλαγές και νέα πρόσωπα, αλλά είναι ακόμη νωρίς να πούμε το οτιδήποτε. Εμείς βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα της προετοιμασίας μας. Όταν έρθει η ώρα θα αντιμετωπίσουμε την κάθε ομάδα έχοντας πάρει τις κατάλληλες οδηγίες από το προπονητικό τιμ».

Στο Ευρωμπάσκετ οι αγώνες είναι πολλοί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με την έμπειρη γκαρντ να εξηγεί πως πρέπει να σκέφτεται μια αθλήτρια… «Σε ένα Ευρωμπάσκετ με συνεχείς αγώνες είναι σημαντικό να συγκεντρώνεσαι στο επόμενο ματς και να ξεχνάς το προηγούμενο. Το κομμάτι της συγκέντρωσης παίζει μεγάλο ρόλο ειδικά στις αμυντικές λειτουργίες»

Πριν μπει στο αεροπλάνο με προορισμό το Τελ Αβίβ η Εθνική Γυναικών θα δώσει μια σειρά από φιλικά ανάμεσά τους και τα παιχνίδια του τουρνουά «Βάσω Μπεσκάκη» που θα γίνουν στο κλειστό του Αγίου Θωμά στο Μαρούσι «Στα πλαίσιο της προετοιμασίας μας υπάρχει και το τουρνουά Βάσω Μπεσκάκη που έχει καθιερωθεί. Μέσα από αυτά τα παιχνίδια με δυνατούς αντιπάλους θα δούμε σε ποιους τομείς είμαστε καλοί και τι πρέπει να διορθώσουμε. Είναι μια ευκαιρία που παίζουμε στην Αθήνα να έχουμε τον κόσμο δίπλα μας και να μας δώσει δύναμη ενόψει των επίσημων υποχρεώσεών μας».

Οσο για το τι είναι αυτό που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη της από τις συμμετοχές σε Ευρωμπάσκετ δεν χρειάστηκε να σκεφτεί και πολύ. «Οι δύο επιτυχίες το 2009 και το 2017 φυσικά. Αρχικά στη Λετονία με την 5η θέση το 2009 και μετά το 2017 στην Πράγα με την 4η θέση. Η νίκη και η εμφάνιση επί της Τουρκίας ήταν κάτι που δεν ξεχνιέται».