Ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής μίλησε στα Media για το παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και για τα προολυμπιακά τουρνουά, που θα διεξαχθούν το επόμενο καλοκαίρι (2-7 Ιουλίου).
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ανδρέας Ζαγκλής στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ξεκινώντας αρχικά για τα προολυμπιακά τουρνουά:

«Εξαρτάται από τους υποψηφίους και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι κανονισμοί δεν μας υποχρεώνουν να “απλώσουμε” τα τέσσερα τουρνουά. Σε επίπεδο πολιτικής θα ήταν καλό να τα “απλώσουμε” αν έχουμε υποψηφιότητες από αρκετές ηπείρους, αλλά πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να δούμε ποιες υποψηφιότητες έχουμε, όπως επίσης ποιες συνθήκες.

Είναι σημαντικό για μας να έχουμε υψηλού επιπέδου συνθήκες για τους παίκτες. Είναι κάτι που θα γίνει πολύ κοντά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως καταλαβαίνετε. Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τη ΔΟΕ για τη συνεργασία στο κομμάτι της χρονικής στιγμής που διεξάγεται το Προολυμπιακό. Θα δούμε ποιες υποψηφιότητες θα έχουμε και ποιες συνθήκες θα διαμορφωθούν. Ξαναλέω, σε επίπεδο πολιτικής, θα ήταν καλό να μην γίνουν όλα τα τουρνουά σε μία ήπειρο, αλλά είναι κάτι που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Πρέπει να δούμε».

Τα Προολυμπιακά δεν ‘πρέπει’ να μοιραστούν σε κάθε ήπειρο. Εξαρτάται από τις υποψηφιόητες. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε κάτι. Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουν υπάρξει wild-cards, οπότε δεν μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή σε ένα Προολυμπιακό τουρνουά, ζητώντας να το διοργανώσεις. Οι 24 ομάδες είναι καθορισμένες. Από μία επιχειρηματική σκοπιά, μπορείτε να μου πείτε ότι αυτό δεν είναι έξυπνο, όμως το Διοικητικό Συμβούλιο είναι ξεκάθαρο.

Δίνουμε προτεραιότητα στο αγωνιστικό κομμάτι και όχι στο επιχειρηματικό. Δίνουμε έμφαση στο αγωνιστικό κομμάτι και όχι στις wild-cards και στις ομάδες που μπορούν να μπουν στη διοργάνωση από το ‘παράθυρο’. Πρέπει να δούμε ποιες από τις 24 ομάδες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να διοργανώσουν τα τουρνουά. Το σοφό θα ήταν να μην γίνουν και τα τέσσερα τουρνουά σε μία ήπειρο. Η επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τις αγωνιστικές συνθήκες, τα γήπεδα, την εμπειρία των παικτών, τις αποστάσεις από το αεροδρόμιο, όλα αυτά τα στοιχεία που λαμβάνουμε υπόψη.

Η απόφαση ανήκει στην επιτροπή. Αυτές είναι όμως οι παράμετροι που κοιτάμε. Δεν είναι κανόνας ότι πρέπει να διεξαχθούν σε διαφορετικές ηπείρους. Εγώ πιστεύω ότι για λόγους πολιτικής θα έπρεπε, αλλά θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».