Το Greeks Abroad είναι ένα πρόγραμμα όπου η ΕΟΚ αναζητεί παίκτες με ελληνικές ρίζες και ταλέντο σε όλο τον κόσμο. Ο υπεύθυνος του Αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ, Κώστας Τσαρτσαρής και ο υπεύθυνος του Greeks Abroad και προπονητής της Εθνικής U16, Γιάννης Καλαμπόκης θα ταξιδέψουν στη Νέρα Υόρκη από τις 28 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου με στόχο να κάνουν διάφορες επαφές με τέτοιες περιπτώσεις.

Το ελληνικό μπάσκετ παραδοσιακά έχει βρει… χρυσάφι στο εξωτερικό, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές του Νίκου Γκάλη, του Νικ Καλάθη και πιο πρόσφατα του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Μια από τις περιπτώσεις που ενδιαφέρουν είναι και του Στίβι Μίτσελ, του 20χρονου γκαρντ που παίζει στο φημισμένο κολέγιο Μαρκέτ, ενώ υπενθυμίζεται πως ενδιαφέρον να παίξει με τα ελληνικά χρώματα έχει εκφράσει και ο γιος του Πέτζα Στογιάκοβιτς και της Αλέκας Καμηλά, Αντρέι, ο οποίος από τη νέα σεζόν θα είναι σε πολύ καλό κολέγιο (ακαδημαϊκά και μπασκετικά) του Στάνφορντ και θεωρείται από τα καλύτερα ταλέντα στις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ:
Την πρώτη του ομαδική δράση θα έχει το πρόγραμμα “Greeks Abroad” που έχει δημιουργήσει η ΕΟΚ, στη Νέα Υόρκη το διάστημα 28/3 – 2/4 . Ο στόχος του προγράμματος είναι να βρεθούν αθλήτριες και αθλητές νεαρής ηλικίας από όλον τον κόσμο με ελληνικές ρίζες και εκτός από το να εντοπιστούν και να παρακολουθείται η αθλητική τους πρόοδος, να αποκτήσουν και άμεση επαφή με τους ανθρώπους του μπάσκετ από την χώρα των προγόνων τους.

Ο υπεύθυνος του Αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ, Κώστας Τσαρτσαρής και ο υπεύθυνος του “Greeks Abroad” και προπονητής της Εθνικής U16, Γιάννης Καλαμπόκης θα ταξιδέψουν για τις ΗΠΑ και θα επιβλέψουν τις εκδηλώσεις του camp, που δεν είναι μόνο προπονητικές αλλά θα υπάρχουν και πολλές άλλες χρήσιμες δράσεις για τα παιδιά.

Οι δύο ομοσπονδιακοί προπονητές είναι καλεσμένοι στο camp, το οποίο διοργανώνει ο ομογενής γυμναστής και προπονητής της Super League Athletic Academy Δημήτρης Πριστούρης (James Pristouris), θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον, και απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια γεννημένα από το 2005 και μετά.

Στην πλατφόρμα της SLAA μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή Ελληνες ως δεύτερης γενιάς, και από τις ομάδες που θα συγκροτηθούν, θα επιλεγεί στο τέλος και ένα παιδί το οποίο θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και θα προπονηθεί με την Εθνική ομάδα του αντίστοιχου ηλικιακού του γκρουπ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια με προπονητές της G League αλλά και από High School, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για δώρα στους συμμετέχοντες με φανέλες της Εθνικής Ελλάδας.