Η ειρωνεία και η απαξίωση είναι αναμφισβήτητο κομμάτι του DNA του Έλληνα οπαδού (και δημοσιογράφου, για να τα λέμε όλα). Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που άκουσαν υποτιμητικά σχόλια στο μπάσκετ τα τελευταία χρόνια και από αυτά δεν ξέφυγε ούτε ο μετέπειτα πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης, Πάμπλο Λάσο. Αν υπάρχει ένας άνθρωπος, όμως, στο ελληνικό μπάσκετ που η κριτική και τα σχόλια τον «στόλισαν» ασύστολα τα τελευταία χρόνια είναι ο «ταβερνιάρης» Μάκης Γιατράς.

Του Καλλιτσάρη Ιωάννη

Ο κόουτς του Προμηθέα Πάτρας είναι ένας απόλυτα ακομπλεξάριστος τύπος. Ο τίτλος του «ταβερνιάρη» όχι απλά δεν τον πτόησε αλλά τον οδήγησε μέχρι και στο να αναλάβει αυτό το ρόλο για το σποτάκι των εισιτήριων διαρκείας της ομάδας πριν από λίγα χρόνια. Είναι αλήθεια πως το παρουσιαστικό του δεν είναι το απόλυτα μπασκετικό ούτε αυτό που θα «γέμιζε το μάτι» του οπαδού αλλά ένας τύπος που προσφέρει απλόχερα υλικό στο luben. Ωστόσο το μπάσκετ και η προπονητική κρίνονται στο παρκέ.

Η παραδοσιακή δύναμη του Πατρινού μπάσκετ ήταν πάντα ο Απόλλωνας Πάτρας, μια ομάδα που βάση της διάρκειας της θεωρείται η πιο επιτυχημένη ομάδα της επαρχίας. Άλλωστε είχε φτάσει και δύο φορές στον τελικό Κυπέλλου αλλά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός του είχαν στερήσει τη χαρά της κατάκτησης ενός τίτλου. Ο Προμηθέας δεν αποτελούσε ισχυρό ανταγωνιστή, καθώς από το 1986 όταν και ιδρύθηκε, αποτελούσε ομάδα επιπέδου τοπικού πρωταθλήματος Αχαϊας. Το καλοκαίρι του 2013 ο Μάκης Γιατράς διαδέχτηκε στον πάγκο της ομάδας τον Χρήστο Μήλα, ο οποίος παρέμεινε στενός ωστόσο συνεργάτης του πρώτου. Εκείνο το καλοκαίρι η πρωταθλήτρια Αχαϊας, Νίκη Προαστείου, ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να αγωνιστεί σε εθνικό επίπεδο και έτσι ο δεύτερος στο πρωτάθλημα Προμηθέας, παρά τον αρχικό δισταγμό, αποδέχτηκε την πρόταση της ΕΟΚ να αγωνιστεί στη Γ’ Εθνική. Αυτό ήταν απλά η αρχή.

Μέσα σε 3 χρόνια ο Προμηθέας έφτασε από την Γ’ Εθνική, στην Β’ Εθνική, στην Α2 και τελικά στην Α1. Έτσι ξαφνικά, από το πουθενά, ο Μάκης Γιατράς πήρε μια ομάδα από τα τοπικά πρωταθλήματα της Αχαϊας και την οδήγησε στα μεγάλα «σαλόνια» της Basket League. Νίκος Βετούλας και Βαγγέλης Αγγέλου πέρασαν από τον πάγκο του Προμηθέα και κατάφεραν να τον μονιμοποιήσουν στην μεγάλη κατηγορία αλλά άλλος ήταν αυτό που είχε συνδεθεί απόλυτα με την ομάδα, ήξερε καλά τον τρόπο λειτουργίας της και είχε το ίδιο DNA μαζί της, ο Μάκης Γιατράς.

Ο Προμηθέας εντυπωσίασε τη χρονιά που ο Γιατράς επέστρεψε στον πάγκο της ομάδας. Η σεζόν 2017-2018 βρήκε τους Πατρινούς να κάνουν μια τρελή πορεία ολοκληρώνοντας τη Regular Season στην 3η θέση, «κλειδώνοντας» την πρώτη ευρωπαϊκή έξοδο της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε της 3η θέση μέσω των μικρών τελικών αλλά η 4η θέση του Προμηθέα αποτελούσε τεράστια επιβράβευση και το ερωτηματικό ήταν το εάν αυτό ήταν ένα… πυροτέχνημα ή η ομάδα της Πάτρας ήρθε για να μείνει.

Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε καθώς συνδυάστηκε με πορεία στο Basketball Champions League  που σταμάτησε στη φάση των 16 ενώ στο ελληνικό πρωτάθλημα ήρθε μια υπέρβαση χωρίς προηγούμενο. Η απουσία του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα άνοιξε το δρόμο στις υπόλοιπες ομάδες και η μέγιστη πρόκληση ήρθε στους ημιτελικούς με την ΑΕΚ. Με τη σειρά να είναι στο 2-2 και το τελευταίο και καθοριστικό παιχνίδι να γίνεται στην έδρα της Ένωσης, το τελικό 84-85 έδωσε στον Προμηθέα μια ιστορική πρόκριση και έκανε τον Μάκη Γιατρά έναν τοπικό ήρωα αλλά και στον καλύτερο προπονητή της Basket League, παρότι έχασε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό.

Ακόμα και αν η σεζόν 2019-2020 δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πανδημίας, ο Προμηθέας του Μάκη Γιατρά πρόλαβε να γράψει άλλη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του. Αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό στον προημιτελικό του Κυπέλλου, και εν συνεχεία το Περιστέρι, έφτασε σε ακόμα έναν τελικό. Η ΑΕΚ αποδείχθηκε πιο έμπειρη και πήρε μια άτυπη ρεβάνς για την περσυνή σεζόν κατακτώντας το Κύπελλο με  61-57 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια της διοίκησης, όμως, έβλεπαν μέχρι και συμμετοχή στην Euroleague. Για να επιτευχθεί αυτό ήρθε μια τολμηρή επιλογή αφού το καλοκαίρι του 2019 ο Προμηθέας αποχαιρέτησε το BCL της FIBA και επέλεξε να συμμετάσχει στο EuroCup της Euroleague. Σκοπός ήταν να χτιστεί μια ομάδα που σε βάθος χρόνου θα διεκδικήσει το τρόπαιο αυτό και έτσι θα πάρει το «εισιτήριο» για συμμετοχή στην Euroleague. Παρότι ο Προμηθέας εντυπωσίασε στο EuroCup κοντράροντας ομάδες μεγαθήρια, όποως η Μπολόνια και η Μονακό, ενώ στη φάση των 16 απέκλεισε Μπρέσια και Όλτενμπουργκ και άφησε στη 2η θέση τη Βενέτσια. Η συνέχεια, στους προημιτελικούς, έφερε τους Πατρινούς στο δρόμο της τουρκικής Τόφας και μάλιστα με πλεονέκτημα έδρας. Η πανδημία και η διακοπή της διοργάνωσης, όμως, στέρησαν την ευκαιρία στον Προμηθέα να φτάσει σε μια τεράστια ευρωπαϊκή διάκριση.

Ο Μάκης Γιατράς αποτελεί ένα παράδειγμα προπονητή ο οποίος δεν εντυπωσιάζει με την προϋπηρεσία του, με πτυχία και τίτλους. Είναι ένας άνθρωπος που ξέρει καλά το μπάσκετ μα πάνω από όλα ξέρει να διαχειρίζεται άψογα το ρόστερ του. Επιπλέον, σε συνεργασία με το staff έχουν αναδείξει παίκτες που ήρθαν από το πουθενά και πρωταγωνίστησαν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κάποιοι από αυτούς έμειναν αλλά οι περισσότεροι έψαξαν την τύχη τους σε μεγαλύτερους συλλόγους της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Και αυτό, όμως, έχει τα οφέλη του καθώς αφήνει πίσω του οικονομική παρακαταθήκη και ταυτόχρονα εμπνέει νέα ταλέντα να δοκιμάσουν μια τεσταρισμένη λύση αφού ξέρουν πως στον Προμηθέα θα βρουν χρόνο να αναδείξουν την αξία τους και μάλιστα σε μία ομάδα που πλέον διεκδικεί τίτλους.

Η συνύπαρξη του Γιατρά με τη διοίκηση της ομάδας ανέβασαν κατακόρυφα το επίπεδο της ομάδας. Η κατάκτηση του Super Cup δεν αποτελεί την μέγιστη επιτυχία αλλά καταρχάς έφερε έναν επίσημο τίτλο σε μία ομάδα που λειτουργεί υποδειγματικά και ήρθε για να μείνει και επιπλέον έσπασε το μονοπώλιο Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΑΕΚ μετά από πάρα πολλά χρόνια. Ο επαγγελματισμός με τον οποίο λειτουργεί η ομάδα του Προμηθέα αγγίζει τα επίπεδα των μεγάλων ομάδων της Euroleague, με υπερσύγχρονα προπονητήρια, άριστο management, συνέπεια στα οικονομικά ζητήματα και εμπιστοσύνη στο τεχνικό επιτελείο. Ο Προμηθέας μπορεί να ονειρεύεται τελικούς και ποιος ξέρει, ίσως και περισσότερους τίτλους. Αυτό που πλέον μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, όμως, είναι πως ο Μάκης Γιατράς δεν είναι ταβερνιάρης αλλά ένας gourmet chef.

 

Πηγή