Φυσικά έχει και συνέχεια, όπως σας είχαμε υποσχεθεί το αφιέρωμα για τον Παναθηναϊκό και ειδικότερα το παιδικό του τμήμα. Θυμίζουμε πως η γενιά του 2006 έχει κατακτήσει δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ και στοχεύει στο τρίτο.

Ο κόουτς Γιάννης Σιούτης δηλώνει πολύ περήφανος, που είναι προπονητής αυτών των παιδιών, ενώ όπου σταθεί κι όπου βρεθεί τονίζει πως προέχει οι παίκτες του, να γίνουν πρώτα καλοί άνθρωποι κι ύστερα ικανοί μπασκετμπολίστες.

Κύριε Σιούτη πείτε μας είστε ικανοποιημένος από την ομάδα σας; Πως σας φάνηκε αυτή η σεζόν;

«Σίγουρα είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παιδιών, αφού μην ξεχνάμε πως η σεζόν (λόγω του κορωνοϊού), ήταν δύσκολη και ψυχολογικά επίπονη, όμως τέλος καλό, όλα καλά. Δεν σας κρύβω πως τα παιδιά αυτά, είναι προσγειωμένα, δουλεύουν και οι κόποι τους ανταμείφθηκαν».

Περιμένατε αυτή την επιτυχία; Δεν είναι και λίγο να είσαι πρωταθλητής στην ΕΣΚΑ δύο συνεχόμενες σεζόν…

«Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να δώσουμε μία σωστή βάση ζωής στους παίκτες κι έπεται το μπάσκετ. Σίγουρα οι τίτλοι στην ΕΣΚΑ, τους ανεβάζει την ψυχολογία, όμως εμείς προσπαθούμε να τους πείσουμε να δουλέψουν ακόμα πιο σκληρά και να βελτιωθούν. Το μονοπάτι του μπάσκετ και της ζωής, είναι ένα κι ευτυχώς οι παίκτες μας φαίνεται να το καταλαβαίνουν αυτό».

Κόουτς το ν’ ανταγωνίζεσαι με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, είναι αρκετά δύσκολο. Υπήρχαν διαφορές στα κορμιά, στα ύψη κι αυτό σίγουρα επηρέασε την έκβαση των παιχνιδιών. Πως το διαχειριστήκατε και τι είδατε να βγάζουν οι παίκτες σας;

«Έχετε απόλυτο δίκιο πως στις ηλικίες αυτές, η διαφορά ενός έτους, αναμφίβολα δίνει ένα πλεονέκτημα. Τα παιδιά έδειξαν πως δεν τους λείπει τίποτα, ήταν μαχητές και δεν παράτησαν καμία αναμέτρηση. Σας θυμίζω πως χάσαμε στις λεπτομέρειες από τον Προμηθέα (κατέκτησε το πρωτάθλημα Παίδων) και τον Ολυμπιακό (κατετάγη τρίτος), αποδεικνύοντας πως δίκαια φτάσαμε ως εδώ. Αξίζουν συγχαρητήρια στους παίκτες μου, που τα έδωσαν όλα σε όλους τους αγώνες, όντας απόλυτα συνεπείς στο πλάνο μας, εντός κι εκτός παρκέ.»

Τι στόχους έχετε για την ερχόμενη σεζόν; Είναι αυτοσκοπός η κατάκτηση του Πανελληνίου πρωταθλήματος;

«Καταρχήν να θυμίσω σε όλους μας, πως αναφερόμαστε σε παιδιά, άρα δεν θα τους βάλουμε ούτε πίεση, ούτε θα μιλάμε για κατακτήσεις πρωταθλήματος, Αυτή τη στιγμή προέχει το σχολείο και η προσγείωση στην πραγματικότητα. Στις προπονήσεις θα πιέζουμε τα παιδιά, να βελτιωθούν, να δουλέψουν και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Μόνο έτσι θα πάνε μπροστά και γιατί όχι μερικοί από αυτούς ίσως και να παίξουν σ’ επαγγελματικό επίπεδο. Προσγείωση και δουλειά.»

Καλαϊτζής: «Δεν υπάρχει καλάμι γι’ αυτό το γκρουπ»

Ο Παναθηναϊκός φροντίζει για το παρόν του, όμως σε πολλές περιπτώσεις το μέλλον είναι αυτό, που κάνει ισχυρό έναν σύλλογο. Ο team manager της πράσινης ΚΑΕ Γιώργος Καλαϊτζής, μας έκανε την τιμή να μας πει δυο λόγια, για το μέλλον του τριφυλλιού και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ωριμότητα των πρωταθλητών της ΕΣΚΑ και τους συμβούλευσε να δουλεύουν και να βελτιώνονται ως αθλητές και ως άνθρωποι.

Τι γεύση σας άφησε το Πανελλήνιο παιδικό πρωτάθλημα; Μείνατε ικανοποιημένος από την ομάδα του εξάστερου;

«Δεν σας κρύβω πως είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την εικόνα των παιδιών εντός κι εκτός των γραμμών του παρκέ. Υπάρχει πολύ ταλέντο και διάθεση για δουλειά κι αυτό με κάνει χαρούμενο κι αισιόδοξο για τον μέλλον των νεαρών παικτών μας. Φυσικά χώρος για εξέλιξη και βελτίωση υπάρχει, όρεξη για δουλειά, ενώ δεν θα μου προξενήσει εντύπωση αν την φετινή χρονιά, στεφθούμε και πρωταθλητές Ελλάδος σε επίπεδο παίδων. Προέχουν βέβαια άλλα πράγματα (σχολείο, προπονήσεις), όμως με παρόμοια δουλειά και ζήλο, σε λίγους μήνες το αποτέλεσμα ενδεχομένως να είναι καλύτερο».

Πόσο δύσκολο είναι για αθλητές 15 ετών, να παραμείνουν προσγειωμένοι; Οι πειρασμοί είναι πολλοί στη σημερινή εποχή…

«Κοιτάξτε δεν έχετε άδικο ν’ ανησυχείτε και η ερώτηση σας είναι απόλυτα σεβαστή. Αυτό το γκρουπ με τη νοοτροπία και το πάθος, που βγάζει για το μπάσκετ, δεν πιστεύω πως θα καβαλήσει το καλάμι. Οι νεαροί αθλητές μας έχουν το μυαλό μέσα στο κεφάλι τους, μοιάζουν και είναι πολύ ώριμοι κι αναμένω το επόμενο διάστημα ν’ αποδείξουν τον ίδιο ζήλο στο σχολείο τους, αλλά και στο μπάσκετ».

Κύριε Καλαϊτζή υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον να δούμε κάποια από αυτά παιδιά, να παίξουν στην πρώτη ομάδα;

«Αυτό είναι αδύνατο να το ξέρω, όπως καταλαβαίνετε. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι οι νέοι αθλητές , να γίνουν καλοί άνθρωποι και να βγουν στην κοινωνία. Στη συνέχεια οφείλουμε να τους βοηθήσουμε να γίνουν καλοί μπασκετμπολίστες και κάθε μέρα να προπονούνται και να δουλεύουν πάνω στις αδυναμίες τους. Το τρίτο στάδιο είναι ν’ ανέβουν και ν’ αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού ή σε κάποιον άλλο σύλλογο. Το να συνδυαστούν όλα αυτά μαζί, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Ας τους αφήσουμε να χαρούν το μπάσκετ και το μέλλον θα μας αποκαλύψει τι θα συμβεί στα επόμενα βήματα της ζωής τους».