Η Εθνική Ελλάδας αντιμετωπίζει σήμερα (26/2) εκτός έδρας την Ολλανδία για την 2η αγωνιστική των προκριματικών του EuroBasket 2025.

Το παιχνίδι κρύβει κινδύνους για την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη, η οποία θα παραταχθεί χωρίς τους Τόμας Γουόκαπ, Ντίνο Μήτογλου, Κώστα Παπανικολάου και Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Θα έχει όμως τον Γιώργο Παπαγιάννη, ενώ την θέση του νατουραλιζέ θα καλύψει ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ. Αν η Ελλάδα νικήσει, τότε θα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα πρόκρισης.

Το Depth Chart της Ελλάδας για το παιχνίδι με την Ολλανδία:
PG: Ναζ Μήτρου-Λονγκ, Βασίλης Τολιόπουλος, Δημήτρης Μωραΐτης
SG: Νίκος Ρογκαβόπουλος, Μιχάλης Λούντζης
SF: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης
PF: Γιάννης Κουζέλογλου, Λευτέρης Μαντζούκας
C: Γιώργος Παπαγιάννης, Κώστας Αντετοκούνμπο, Βαγγέλης Ζούγρης

Ξεκινώντας από τα βασικά: Αν η Ελλάδα κατακτήσει μία από τις πρώτες 3 θέσεις στο Group F, τότε θα προκριθεί στο EuroBasket 2025. Δεν υπάρχει δεύτερη φάση προκριματικών, ούτε playoffs.

Συνολικά, στα προκριματικά του EuroBasket 2025 συμμετέχουν 32 ομάδες, οι οποίες χωρίστηκαν σε 8 ομίλους των 8 ομάδων. Μόλις ολοκληρωθούν τα προκριματικά, την πρόκριση θα πάρουν συνολικά 24 ομάδες.

Σε τέσσερις από αυτούς τους ομίλους (A, B, D και F) την πρόκριση στο EuroBasket 2025 θα πάρουν οι ομάδες που θα κατακτήσουν τις τρεις πρώτες θέσεις.

Στους άλλους τέσσερις ομίλους όπου έχουν τοποθετηθεί οι τέσσερις συνδιοργανωτές (C – Λετονία, E – Κύπρος, G – Φινλανδία και H – Πολωνία) την πρόκριση έχουν πάρει – προφανώς – αυτόματα οι ομάδες που θα φιλοξενήσουν την διοργάνωση, συν άλλες δύο ομάδες που θα τερματίσουν πιο ψηλά στην κατάταξη.

Για να γίνει κατανοητό τι ισχύει, ιδού ένα παράδειγμα από το Group C, που συμμετέχει η συνδιοργανώτρια του EuroBasket 2025 Λετονία, μαζί με το Βέλγιο, την Σλοβακία και την Ισπανία:

Αν η Λετονία κατακτήσει την πρώτη θέση, μαζί της στο EuroBasket 2025 θα πάνε η 2η και η 3η του ομίλου τους.

Αν η Λετονία κατακτήσει την 2η θέση στον όμιλό της, την πρόκριση θα πάρουν μαζί της η 1η και η 3η ομάδα του ομίλου.

Αν η Λετονία κατακτήσει την 3η ή την 4η θέση, στο EuroBasket 2025 θα πάνε μαζί της η 1η και η 2η ομάδα του ομίλου τους.