Ο Βασίλης Τολιόπουλος, σε δηλώσεις του μίλησε για το κίνητρο των παικτών, ενόψει του αγώνα με την Λετονία.

Η Εθνική ανδρών αναχώρησε το πρωί για τη Ρίγα , εκεί όπου αύριο το απόγευμα (27/2, 19.30) θα αντιμετωπίσει τη Λετονία στον τελευταίο της αγώνα των προκριματικών του FIBA World Cup.

Ο Βασίλης Τολιόπουλος… επιστρέφει στη χώρα και το γήπεδο όπου είχε ντεμπουτάρει με την Εθνική ανδρών, αποφασισμένος κι αυτός και οι συμπαίκτες του να δώσουν συνέχεια στην εντυπωσιακή προσπάθεια που έγινε στο γήπεδο των Ανω Λιοσίων στον αγώνα με τη Σερβία.

– Συμφωνείς με κάτι που ακούγεται λίγο παράδοξο, ότι μια νίκη χωρίς βαθμολογική σημασία ήταν από τις πραγματικά σημαντικές της Εθνικής για πληθώρα λόγων;

«Ναι, μπορεί πράγματι να μην είχε βαθμολογική σημασία, αλλά είχε τεράστια σημασία για εμάς σαν ομάδα. Αφ’ ενός σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει ή να πηγαίνει να παίξει αδιάφορος, αφ’ ετέρου θέλαμε όλοι, παίκτες και προπονητές να δείξουμε ότι έχουμε αυτόν τον χαρακτήρα που απαιτεί η Εθνική σε κάθε περίσταση και πραγματικά πιστεύω ότι δείξαμε μεγάλη προσωπικότητα, βγάλαμε πολύ μεγάλο πάθος, δείξαμε πόσο πολύ το θέλαμε».

– Για σένα ήταν η δεύτερη συμμετοχή με την Ανδρών, μπόρεσε να συγκριθεί με την αξέχαστη για όλους χαρά της πρώτης παρουσίας;

«Να σου πω την αλήθεια, αυτή η συμμετοχή μου ήταν πολύ πιο ωραία από το ντεμπούτο, που είχε γίνει εν μέσω κορονοϊού στη Ρίγα, σε άδειο γήπεδο. Εγώ είχαμε έναν γεμάτο γήπεδο από φιλάθλους της ΕΘνικής, είχαμε τις οικογένειές μας, ήταν πραγματικά μια πολύ όμορφη εμπειρία. Το γήπεδο είχε μεγάλη ένταση, ο κόσμος ήταν καταπληκτικός και τους ευχαριστούμε πολύ που ήρθαν και μας βοήθησαν να πάρουμε αυτή τη νίκη».

– Πέρα από το αυτονόητο κίνητρο της νίκης, πλησιάζοντας πια προς το Παγκόσμιο το μυαλό… ταξιδεύει και προς τα εκεί σαν ένα έξτρα μεγάλο κίνητρο;

«Πιστεύω ότι κάθε ένα από τα παιδιά που είμαστε εδώ αυτές τις μέρες θα ήθελε να διεκδικήσει μια θέση στην προετοιμασία της Εθνικής και πριν το Παγκόσμιο. Δεν πιστεύω όμως ότι αυτό ήταν το πρώτο πράγμα στο μυαλό κάποιου, μαζευτήκαμε τη Δευτέρα και είπαμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε να διεκδικήσουμε και να νικήσουμε και τα δύο παιχνίδια που είχαμε μπροστά μας».

– Από ένα ματς εννοείται ότι δε βγαίνουν συμπεράσματα, αλλά είναι πάντα χρήσιμο να βλέπουν οι πολλοί ότι υπάρχει μια γενικά παικτών που το πιστεύει, το παλεύει, το μπορεί και δηλώνει “παρών”;

«Σίγουρα υπάρχει ταλέντο σε αυτή την ομάδα και στους παίκτες που έρχονται λίγο πιο πίσω και σε εμάς που είμαστε εδώ υπάρχουν ταλαντούχοι και ικανοί να σταθούν στην Εθνική. Από τον κόσμο χρειάζεται στήριξη, αφού όταν πρωτομπαίνεις στην Εθνική υπάρχει άγχος, ίσως και υπέρμετρο πάθος που μπορεί να γίνει άγχος, οπότε πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να εμπιστευόμαστε την προσπάθεια».

– Το φινάλε της μακριάς, δύσκολης αλλά πετυχημένης διαδρομής έχει το ματς με τη Λετονία. Εδώ πια μπορεί και μετά το ξέσπασμα με τους Σέρβους να μπει και λίγο η λέξη… διασκέδαση;

«Ναι, αλλά για μένα διασκέδαση είναι αυτό που έγινε με τη Σερβία, δηλαδή να αντιμετωπίζεις, να κοντράρεσαι με δυνατό αντίπαλο, να υπάρχει ένταση στο γήπεδο, αυτό είναι για μένα διασκέδαση.

Αν μιλάμε να μπεις πιο χαλαρός λίγο και να παίξεις πιο ελεύθερα τότε όχι, γιατί μπορεί και να σου φύγει το παιχνίδι και το να χάνεις εύκολα δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό.

Οπότε δεν έχουμε να συζητάμε κάτι άλλο πέρα από το να μπούμε όπως στο προηγούμενο παιχνίδι, δυνατά, να ρίξουμε… ξύλο, να παλέψουμε, μόνο έτσι θα είναι διασκεδαστικό»