Το περιστατικό που έγινε στους διαδρόμους της Tbilisi Arena στην Γεωργία μετά από τον αγώνα κόντρα στην Τουρκία οδήγησε την FIBA στην εξέταση του υλικού από τις κάμερες και στην λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Οι Φουρκάν Κορκμάζ και Ντούντα Σανάτζε έγιναν τα πρόσωπα του αγώνα Τουρκία – Γεωργία για τη φάση των ομίλων του EuroBasket 2022 στον όμιλο της Γεωργίας. Οι δυο τους είχαν μία έντονη στιγμή ενώ η συνέχεια δόθηκε στους διαδρόμους έξω από τα αποδυτήρια όταν πέντε άτομα επιτέθηκαν στον Κορκμάζ και τον γυμναστή της ομάδας.

Η τουρκική ομοσπονδία ζήτησε από την FIBA την εξέταση του υλικού από τις κάμερες του διαδρόμου προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να τιμωρηθούν όσοι πρέπει. Αυτό έκανε και η παγκόσμια ομοσπονδία που εξέδωσε ανακοίνωση με τις αποφάσεις της.

Συγκεκριμένα η FIBA κινεί πειθαρχικές διαδικασίες κατά των Μπιτάτζε, Σανάτζε, Σενγκέλια και Κορκμάζ που συμμετείχαν στα επεισόδια έξω από τα αποδυτήρια και κατά των αντίστοιχων ομοσπονδιών, την Τουρκίας και της Γεωργίας.

Παράλληλα η FIBA ζήτησε από όλες τις πλευρές θα παρουσιάσουν τα δεδομένα και την δική τους οπτική των πραγμάτων πριν ληφθεί οποιαδήποτε οριστική απόφαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της FIBA:

“Μετά από τις καταγγελίες και από τις δύο ομοσπονδίες σχετικά με τα όσα έγιναν στους διαδρόμους του γηπέδου μετά από το παιχνίδι ανάμεσα στην Τουρκία και την Γεωργία, η FIBA άνοιξε υπόθεση στις 5/9. Μετά από προσεκτική εξέταση του υλικού από τις κάμερες η FIBA κινεί πειθαρχικές διαδικασίες για αντιαθλητική συμπεριφορά κατά των παικτών: Γκόγκα Μπιτάτζε, Ντούντα Σανάτζε, Φουρκάν Κορκμάζ και Τορνίκε Σενγκέλια καθώς επίσης και των αντίστοιχων ομοσπονδιών.

Η FIBA έχει ζητήσει από όλες τις πλευρές να παρουσιάσουν τη θέση τους στην έρευνα πριν οριστικοποιηθεί οποιαδήποτε απόφαση και τιμωρία”.