Η… κατακραυγή των προηγούμενων ημερών έφερε αντίδραση από την Euroleague, η οποία προτείνει αλλαγή στον κανονισμό για ήττα με 0-20 στις ομάδες που δεν έχουν ετοιμοπόλεμη οκτάδα παικτών. Τι είπε ο Τζόρντι Μπερτομέου.

Η κατάσταση των τελευταίων ημερών έφερε αναταραχή, τιμωρίες σε ομάδες και… κατακραυγή για το υγειονομικό πρωτόκολλο της Euroleague. Η Ζενίτ δεν ταξίδεψε για την Ισπανία και τιμωρήθηκε με ήττες (0-20) για τα ματς με Μπασκόνια και Βαλένθια, η Βιλερμπάν ταλαιπωρήθηκε με αρκετά κρούσματα Covid-19 και η Χίμκι προώθησε έκτακτα κάποιους πιτσιρικάδες, ώστε να μπορέσει να αγωνιστεί κανονικά απέναντι στην Ρεάλ και στην Μπασκόνια.

Όλα αυτά συνέβησαν ή βασίστηκαν σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι των κανονισμών της διοργάνωσης, στο οποίο τονιζόταν ότι μία ομάδα χάνει αυτόματα με 0-20, σε περίπτωση που δεν έχει οκτώ ετοιμοπόλεμους παίκτες στο ενεργό ρόστερ της. Η Euroleague αντιλήφθηκε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει σε μία σεζόν με 34 αγωνιστικές και ανακοίνωσε ότι προτείνει αλλαγή, που θα μπορέσει να δώσει κάποια… ελευθερία στους συλλόγους.

Για την ακρίβεια, η διοργάνωση αναφέρει στην ενημέρωσή της ότι η πρότασή της θα… απομακρύνει την ποινή της ήττας άνευ αγώνα και θα περιλαμβάνει την αναβολή της αναμέτρησης, στην οποία υπάρχει πρόβλημα, μαζί με την ταυτόχρονη μετάθεσή της για άλλη ημερομηνία.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι θα διεξαχθούν σε νέα ημερομηνία όλα τα παιχνίδια που αναβλήθηκαν κατά την διάρκεια της διπλής αγωνιστικής που διανύουμε (Μπασκόνια – Ζενίτ, Βαλένθια – Ζενίτ, Βιλερμπάν – Παναθηναικός, Ερυθρός Αστέρας – Βιλερμπάν) καθώς και οι αναμετρήσεις Τσεντεβίτα/Ολίμπια – Μπούρσασπορ και Βενέτσια – Μπουρζ για το Eurocup.

Η ανακοίνωση της Euroleague κλείνει με την δήλωση του Τζόρντι Μπερτομέου, ο οποίος αναφέρει:

«Τον Σεπτέμβριο περιμέναμε ότι θα υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Μέχρι στιγμής, έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε αυτό το κομμάτι, σε συνεργασία με τις ομάδες και τις κυβερνήσεις. Τα θετικά κρούσματα Covid-19 ενδέχεται να αποτελούν κομμάτι ανησυχίας, αλλά ξέραμε ότι θα έπρεπε να επανεξετάσουμε το ζήτημα κατά την διάρκεια της σεζόν και πρέπει να προσαρμοστούμε, όπως σε κάθε άλλο αντίστοιχο ζήτημα. Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να βρούμε λύσεις στη βάση των ειδικών κανονισμών για τον Covid-19.

Ξέρουμε ότι η σεζόν 2020-2021 θα είναι ιδιαίτερη και και παράξενη σε πολλά επίπεδα και πως πρέπει να προσαρμοστούμε. Εκτός της αλλαγής στο άρθρο των ειδικών κανονισμών, θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο, ώστε να προστατέψουμε την υγεία των ανθρώπων στα παρκέ, την σταθερότητα και την αξιοπιστία της διοργάνωσης».