Τα γνωστά πλέον σε όλους “παράθυρα” έχουν δημιουργήσει μεγάλο σάλο στο χώρο του μπάσκετ. Η αρχή της Ευρωλίγκας ανακοίνωσε μια πρόταση προς την FIBA για να βρεθεί λύση, γνωστοποιώντας την πρόθεσή της να εξασφαλίσει τη συμμετοχή όλων παικτών που θα αγωνίζονται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και στα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η EuroLeague παρουσιάζει μία πρόταση στην FIBA και σε όλους του ενδιαφερόμενους, όπου το καλεντάρι…

α) εγγυάται ότι οι παίκτες θα είναι παρόντες στις διεθνείς διοργανώσεις

β) υπερασπίζει τις εθνικές ομάδες που θα παίζουν στις έδρες τους

γ) σέβεται το πρόγραμμα των συλλόγων

Η EuroLeague υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση για το καλεντάρι προς της FIBA και όλους τους ενδιαφερόμενους, όπως ομάδες, προπονητές, παίκτες, διαιτητές, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο ημερολόγιο της FIBA και τα λεγόμενα ‘παράθυρα’ τόσο σε εθνικό όσο και συλλογικό επίπεδο. Η πρόταση λαμβάνει υπ’ όψιν της την πραγματικότητα στο μπάσκετ παγκοσμίως και στοχεύει να βρει μια λύση για εναρμονισμένο καλεντάρι για όλη την οικογένεια του μπάσκετ.

Και αυτό για να είναι όλοι οι παίκτες διαθέσιμοι στις εθνικές ομάδες των χωρών τους, επιτρέποντας παράλληλα να φιλοξενούνται περισσότερα αθλητικά γεγονότα στις χώρες τους. Η συμμετοχή των καλύτερων παικτών είναι πολλή σημαντική για τους φιλάθλους, τους χορηγούς και τα media ώστε να αγκαλιάσουν όλοι το συγκεκριμένο project.

Η πρόταση του νέου ημερολογίου είχε παρουσιαστεί αρχικά στις ομάδες της EuroLeague, όπως επίσης και στις συναντήσεις με τους αρχηγούς, τους προπονητές και τους διαιτητές. Η EuroLeague θεωρεί ότι είναι πολλή σημαντική η άποψη όλων των βασικών ενδιαφερομένων και πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν σε οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για το ημερολόγιο. Η πρόταση έχει ως στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη του μπάσκετ μέσω των εθνικών ομάδων που αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο του.

Η σημασία της πρότασης για το ημερολόγιο της EuroLeague, έχει να κάνει με τη συμμετοχή των καλύτερων παικτών στα προκριματικά της FIBA, το Eurobasket, το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ σέβεται το καλεντάρι των συλλόγων ανοίγοντας την πόρτα στις ομάδες της EuroLeague να προσαρμοστούν με αυτό από το ξεκίνημα της σεζόν. Έτσι θα εξυπηρετούνται καλύτερα τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων και θα υπάρχει συναίνεση όλων των φορέων.

Η ECA είχε στείλει παρόμοια πρόταση στη FIBA και στις 23 Απριλίου 2012, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Η πρόταση βασίζεται στις ακόλουθες αρχές.

1.Οι Ομοσπονδίες πρέπει να έχουν τους καλύτερους παίκτες στις εθνικές ομάδες.

2.Οι Ομοσπονδίες χρειάζονται την εθνικής τους ομάδα να παίζουν επίσημα παιχνίδια στην έδρα τους.

3.Το ημερολόγιο των εθνικών ομάδων πρέπει να είναι τέσσερις εβδομάδες ανά σεζόν, συν δύο εβδομάδες η περίοδος της προετοιμασίας.

4.Το ημερολόγιο των συλλόγων πρέπει να είναι 38 εβδομάδες ανά σεζόν.

5.Οι επαγγελματίες παίκτες χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες πλήρης ξεκούρασης από το ξεκίνημα των επίσημων υποχρεώσεων».