Ο Έτορε Μεσίνα ανέλυσε τις διαφορές του ευρωπαϊκού μπάσκετ με το NBA και τόνισε πως τα πράγματα εδώ είναι πολύ πιο δύσκολα.

Ο Έτορε Μεσίνα έχει κερδίσει το δικαίωμα να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους προπονητές.

Η επιστροφή του στην Ευρώπη, μετά από πέντε σεζόν στον πάγκο των Σαν Αντόνιο Σπερς (στο πλευρό του Γκρεγκ Πόποβιτς), προκάλεσε πάταγο.

Και ο ίδιος επιχειρεί να βάλει ξανά την Αρμάνι Μιλάνο στον μπασκετικό χάρτη.

Ο Ιταλός προπονητής μίλησε στο BLOK po BLOK podcast και έδωσε μία αφοπλιστική απάντηση στις διαφορές του ΝΒΑ με το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

«Στο NBA, δεν σου σπάνε τα… α@@@@α, όπως κάνουν στην Ευρώπη με τα Μέσα Ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα. Στο NBA, δεν αντιμετωπίζουν την ίδια πίεση. Δεν είναι καν κοντά στο επίπεδο επιθετικότητας. Αυτός είναι ο ίδιος λόγος που πηγαίνουν στα παιχνίδια και είναι πιο χαρούμενο το περιβάλλον», ήταν η ατάκα του!

Ο Μεσίνα αναφέρθηκε σε όσα πρέπει να βελτιώσει στη δουλειά του.

«Πρέπει να βελτιωθώ όσον αφορά το να μην με νοιάζει μια ήττα. Πρέπει να ξεχάσω και να επικεντρωθώ στο επόμενο παιχνίδι. Ειλικρινά, δεν είμαι πολύ καλός σε αυτό. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται τον φόρτο εργασίας από τόσα πολλά παιχνίδια είναι μεταξύ των πραγμάτων που πήρα μαζί μου. Είχα πιθανώς πάρα πολλές προπονήσεις με κουρασμένους παίκτες. Έμαθα να το αποφεύγω με κάθε κόστος. Εάν εργάζεσαι με κουρασμένους παίκτες αυξάνεις την πιθανότητα τραυματισμού. Η ανάρρωση είναι το κλειδί», εξήγησε.

Η επίδραση των σταρ στο παιχνίδι

Όσο για τους σταρ μιας ομάδας στο ΝΒΑ και στην Ευρώπη; Ιδού τι αποκρίθηκε: «Ο αντίκτυπος αυτών των παικτών είναι πολύ σημαντικός. Οι προπονητές αξιολογούνται για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τους δύο ή τρεις σταρ της ομάδας επιθετικά. Δεν είναι το ίδιο να χάσεις ένα παιχνίδι με τους δύο σούπερ σταρ σου να σκοράρουν 30 πόντους ή αν σκοράρουν 15. Η Ευρώπη είναι διαφορετική και μοιάζει περισσότερο με το κολεγιακό στις ΗΠΑ. Έχουμε επίσης υπέροχους παίκτες, αλλά ο τρόπος που αποδίδει η ομάδα είναι πιο σημαντικός.

Αμυντικά είναι το ίδιο. Θέλετε ο αντίπαλός σας να σας νικήσει χωρίς να χρησιμοποιήσετε τους σούπερ σταρ του. Έτσι, δεν είναι το ίδιο πράγμα αν χάσετε και οι αντίπαλοι σούπερ σταρ σκοράρουν 60 πόντους σε εσάς ή αν χάσετε και καταφέρετε να τους κρατήσετε σε μικρότερα νούμερα από ό, τι συνήθως κάνουν».

Η διαφορά που κάνουν τα 8 λεπτά

Ο 61χρονο πια Έτορε Μεσίνα αναφέρθηκε και στη χρονική διαφορά που υπάρχει στις δύο διοργανώσεις, τα 40 της Ευρώπης και τα 48 του ΝΒΑ.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πόσο διαφορετικό είναι το κοουτσάρισμα ενός παιχνιδιού στο NBA. Τα 48 λεπτά όσον αφορά την εναλλαγή των παικτών και πόσα λεπτά μπορεί να παραμείνει ένας παίκτης στο γήπεδο είναι εντελώς διαφορετικά.

Επίσης, στην Ευρώπη, αν είστε πίσω με 15 στο μέσο του τρίτου δεκαλέπτου, πιθανότατα το παιχνίδι να τελείωσε. Στο ΝΒΑ, αν είστε πίσω με 20 στο μέσο του τρίτου δεκαλέπτου, έχετε ακόμη 18 λεπτά να παίξετε, το οποίο είναι σχεδόν το μισό παιχνίδι στην Ευρώπη. Ουσιαστικά έχεις ακόμα μια ευκαιρία», ήταν τα λόγια του.