Σε ένα ειδικό αφιέρωμα της Ευρωλίγκα, ο προπονητής του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, Τσάβι Πασκουάλ, αναλύει τον τρόπο που προσεγγίζει και προετοιμάζει τα παιχνίδια.

Τον τρόπο που δουλεύει, προκειμένου να προετοιμάζει την ομάδα του για κάθε αγώνα και κάθε κατάσταση αναλύει σε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα στην ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας ο Τσάβι Πασκουάλ. Ο Καταλανός τεχνικός του Παναθηναϊκού δεν εστιάζει τόσο στη συλλογή της πληροφορίας για τον αντίπαλο, αλλά στη μετάδοσή της και την αφομοίωσή της από τους παίκτες του. 

«Όλες οι εβδομάδες είναι διαφορετικές, άρα δεν μπορώ να πω τι κάνω πριν κάθε αγώνα. Πάντα εξαρτάται από το τι ακολουθεί. Για παράδειγμα, όταν έρχεται διπλή αγωνιστική στην Ευρωλίγκα και λειτουργείς διαφορετικά από το αν έχεις ένα παιχνίδι για την Ευρωλίγκα όπου έχεις περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείς. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να γνωρίζεις την ομάδα σου και πόσες πληροφορίες μπορείς να τους δώσεις για να τις αφομοιώσουν και να τις εκτελέσουν σωστά. Στη διάρκεια του αγώνα όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε δέκατα του δευτερολέπτου. Αν δώσεις περισσότερες πληροφορίες από ό,τι πρέπει, ο παίκτης καταρρέει και είναι αργά. Αν δεν δώσεις αρκετές πληροφορίες, ο παίκτης δεν ξέρει το να κάνει και δεν εκτελεί σωστά το πλάνο».

«Μια τυπική προπόνηση την παραμονή ενός αγώνα είναι 50% άμυνα και 50% επίθεση. Προσπαθώ να επισημάνω τα πιο σημαντικά κομμάτια για ένα συγκεκριμένο ματς και όχι τόσο τις λεπτομέρειες. Αυτά τα έχουμε δει σε βίντεο μια μέρα πριν. Σκέφτομαι ποια αμυντική τακτική θα έχει η άλλη ομάδα και πώς θα την αντιμετωπίσουμε, αλλά και ποια θα είναι η ταυτότητα της δικής μας άμυνας και πώς θα απαντήσουμε στο παιχνίδι του αντιπάλου».

«Όλη η δουλειά μας είναι επικεντρωμένη στο προσεχές παιχνίδι. Είναι πολύ δύσκολο πλέον να αφιερώσεις χρόνο σε άλλες πτυχές που δεν αφορούν στη διοργάνωση. Άρα ό,τι κάνεις σχετίζεται με την ομάδα και τους παίκτες που αντιμετωπίζεις». 

«Είναι λογικό να βλέπεις τα λάθη που έκανες σε προηγούμενα ματς, αλλά ειλικρινά όλα εξαρτώνται από το πρόγραμμα. Αν είσαι στη μέση μιας διπλής αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα, είναι προτιμότερο να επικεντρωθείς στα δικά σου λάθη και όχι σε αυτά του αντιπάλου».

«Στη διάρκεια της προετοιμασίας, δίνεις στους παίκτες σου τα εργαλεία για να αντιδράς σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Είναι ένα κομμάτι των βασικών σου κανόνων στην επίθεση, πέρα από συστήματα. Για παράδειγμα, αν κάποιος παίξει πίσω από το σκριν σε μια κατάσταση πικ-εν-ρολ, θα πρέπει να ξέρεις πώς να αντιδράσεις».

«Είναι βασικός κανόνας να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος στις προπονήσεις και τα παιχνίδια. Αν δεν είσαι, δεν μπορείς να αποκτήσεις τη γνώση που χρειάζεται για να γίνεις καλύτερος. Όπως είναι το μπάσκετ πλέον, υπάρχει ένα αόρατο κομμάτι της προπόνησης, που αφορά το σημείο που ένας παίκτης πάει στο σπίτι του και είναι επίσης απαραίτητο. Στο παρελθόν μια προπόνηση δύο ή τεσσάρων ωρών τη μέρα ίσως ήταν αρκετή. Τώρα όμως θέλεις οι παίκτες να έχουν δουλειά για το σπίτι στο κεφάλι τους. Όχι να παίρνουν τα scouting reports σπίτι τους, αλλά να θυμούνται ό,τι δούλεψαν στην προπόνηση, ειδικά στην τελευταία πριν από κάθε αγώνα».

«Η τεχνολογία δεν έχει επηρεάσει πολύ τον τρόπο που προσεγγίζουμε την τελευταία προπόνηση πριν από έναν αγώνα. Προσπαθώ πάντα να φροντίζω την τακτική, σε άμυνα και επίθεση. Πάντα προσέχω τι κάνουν οι άλλες ομάδες και πώς να αντιδράσω σε αυτά που βλέπω. Σήμερα όλοι οι προπονητές έχουν τη δυνατότητα να δουν τα τελευταία τρία παιχνίδια των αντιπάλων για να καταλάβουν τι κάνουν και να φτιάξουν μια έκθεση 50 σελίδων. Το θέμα είναι πώς διαχειρίζεσαι αυτή την πληροφορία σε κάθε προπόνηση».

«Αν έχεις τρεις μέρες για προπόνηση σε μια εβδομάδα, μπορείς να κάνεις διάφορα. Μπορείς να προγραμματίσεις τις προπονήσεις σου έτσι γνωρίζοντας πως το επόμενο ματς είναι το κλειδί για όλα τα άλλα. Αν κάνεις πάρα πολλά ή λίγα, η ομάδα δεν θα δουλέψει καλά. Φυσικά δεν ισχύουν τα ίδια αν έχεις μόνο μια μέρα για προετοιμασία. Κάθε εβδομάδα διαφέρει και πρέπει να ξέρεις τι μπορεί να αφομοιώσει η ομάδα σου και μετά τι να κάνεις απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Το κυριότερο δεν είναι πόσο καλά ξέρεις τον αντίπαλο, κάτι που είναι σχετικά εύκολο, αλλά τι θα κάνεις με αυτές τις πληροφορίες και πώς θα προετοιμάσεις τις προπονήσεις και το παιχνίδι για να κερδίσεις».