Ο Ολυμπιακός δεν λέει να σηκώσει κεφάλι με τίποτα και συνετρίβη στη Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα με σκορ 91-66. Η Μπασκόνια δυσκολεύτηκε μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο κι είχε για κορυφαίους τους Λούκας Βιλντόζα (18π., 8ασ., 4 κλεψ.) και Ρόκας Γκεντράιτις (18π.), ενώ για την ελληνική ομάδα μόνο ο Λίβιο Ζαν Σαρλ διεσώθη με 15 πόντους. Αυτή ήταν η έβδομη συνεχόμενη ήττα για τον Ολυμπιακό κι αυτό είναι ότι χειρότερο για την ελληνική ομάδα.

Το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν εξαιρετικό στο πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης. Η επίθεση δούλευε ρολόι με τον Σλούκα να μοιράζει αφειδώς ασίστ και τους Ζαν Σαρλ, Βεζένοφ και Κουφό να είναι άψογοι στα εκτελεστικά τους καθήκοντα. Αμυντικά ο Ολυμπιακός δεν ήταν κακός, όμως ήταν ηλίου φαεινότερο, πως η Μπασκόνια ήταν υπέρμετρα επιπόλαιη στις πάσες της. Το 15-21 ασφαλώς και ήταν μία κλαή βάση για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι στη συνέχεια εμφάνισαν το γνωστό κακό τους πρόσωπο.

Μηδέν αλληλοκαλύψεις, τα τρίποντα στέρεψαν και ο Γκεντράιτις είχε βρει ρυθμό. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς είχε δώσει εντολή για πίεση (ο Χένρι τον υπάκουσε), ενώ ο Τζεκίρι ήταν η κολώνα των Βάσκων. Το 43-34 σίγουρα δεν ήταν καταδικαστικό, όμως η ψυχολογία ήταν σαφώς υπέρ των Βάσκων.

Στην τρίτη περίοδο το παιχνίδι έγινε πολύ γρήγορο, άναρχο κι αυτό είχε τα θετικά του και τ’αρνητικά του. Ο Ολυμπιακός ήταν συγκεντρωμένος, μεθοδικός, όμως στα μετόπισθεν τα προβλήματα αντί να μειώνονταν, γίνονταν ολοένα και μεγαλύτερα. Ο Βιλντόζα έκανε ότι ήθελε, οι Πολονάρα και Πίτερς βρήκαν το χέρι τους και οι 68 πόντοι παθηιτκό είναι μεγάλο νούμερο, ύστερα από 30 λεπτά παιχνιδιού. Ευτυχώς για τους Πειραιώτες οι Ζαν Σαρλ και Έλις ήταν θετικοί, όμως στην περιφέρεια τα πράγματα ήταν άσχημα.

Νομίζω πως η τελευταία περίοδος ήταν περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα κι αυτό δεν ρμόζει σε μία ομάδα του διαμετρήματος του Ολυμπιακού. Μόνο οι Ζαν Σαρλ και Βεζένκοφ πάλευαν, ο Σλούκας έμοιαζε ξενερωμένος και όλοι αναμέναμε το εύρος της διαφοράς υπέρ της Μπασκόνια. Ήταν τέτοια η εικόνα του ματς, που όλοι περίμεναν το σφύριγμα των διαιτητών, ενώ οι δύο προπονητές ήδη είχαν στο μυαλό τους το ερχόμενο παιχνίδι της Παρασκευής. Το τελικό 91-66 αποτυπώνει τη γύμνια του Ολυμπιακού σε όλα τα επίπεδα και τη φόρμα της Μπασκόνια, που παλεύει για να μπει στην οχτάδα της Euroleague.

Τα δεκαλεπτα: 15-21, 43-34, 68-58, 91-66