Το format της regular season του BCL άλλαξε, λόγω των νέων δεδομένων με την πανδημία του κορωνοϊού, και οι ομάδες χωρίστηκαν σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων.

Οι άνθρωποι της διοργάνωσης αποφάσισαν να δράσουν και να προσαρμοστούν στα δεδομένα της πανδημίας του Covid-19. Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η αλλαγή του format της Regular Season, με οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων, αντί των τεσσάρων ομίλων των οκτώ ομάδων.

Το BCL θα έχει δράση κάθε εβδομάδα: Την μία θα διεξάγονται οι αγώνες των τεσσάρων πρώτων ομίλων και την επόμενη τα ματς των υπόλοιπων τεσσάρων. Έτσι, κάθε ομάδα θα έχει ματς ανά 14 μέρες, ώστε να υπάρχουν ανοιχτές ημερομηνίες σε περίπτωση αναβολής ή αλλαγών.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές ομάδες, η ΑΕΚ τοποθετήθηκε στο GROUP C με την Σολέ και την Χάποελ Χολόν, ενώ απομένει μία θέση, που θα προκύψει από τα προκριματικά. Το Περιστέρι βρίσκεται πλέον στο GROUP E με την Ρίτας, την Στρασμπούρ και την Ρίγα.

Οι ομάδες θα έχουν έξι ματς (τρεις εντός και τρεις εκτός) σε αυτή την φάση, ενώ οι δύο πρώτες θα προκριθούν στους «16» της διοργάνωσης.

Αναλυτικά η επίσημη ενημέρωση:

Ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στην πανδημία COVID-19, το Διοικητικό Συμβούλιο του Basketball Champions League ενέκρινε μία αλλαγή φορμάτ για την Κανονική Περίοδο της σεζόν 2020-21.

Συγκεκριμένα, με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε από την Συμβουλευτική, Ιατρική ομάδα της FIBA για τον COVID-19 που αξιολόγησε τα επιστημονικά δεδομένα και τις εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθώς και την άποψη επιδημιολόγων, το Basketball Champions League αποφάσισε να προσαρμόσει το φορμάτ αυτής της πανευρωπαϊκής διοργάνωσης δεδομένου πως οι περιορισμοί και οι αριθμοί είναι δύσκολο να μεταβληθούν σημαντικά τους ερχόμενους μήνες.

Προκειμένου, λοιπόν, να προστατεύσει την υγεία των παικτών, των προπονητών και όλων των εμπλεκομένων, καθώς και να διατηρήσει την αξιοπιστία και την δικαιοσύνη της διοργάνωσης, αποφασίστηκε η Κανονική Περίοδος του BCL να διεξαχθεί με οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων αντί για τέσσερις ομίλους των οκτώ ομάδων.

Ενώ το καλεντάρι των αγωνιστικών παραμένει ίδιο με αγώνες Τρίτη και Τετάρτη, αυτή η αλλαγή φορμάτ εξασφαλίζει τους εβδομαδιαίους αγώνες, μειώνει τα ταξίδια των ομάδων και τους επιτρέπει ευελιξία χωρίς να παρεμβαίνει στο πρόγραμμα των Εθνικών πρωταθλημάτων. Αυτή η αλλαγή στοχεύει επίσης στο να μείνει αναλλοίωτη η αξιοπιστία και να υπάρχει βεβαιότητα για την ολοκλήρωση της σεζόν.

Οι οκτώ νέοι όμιλοι διαμορφώθηκαν με βάση την ήδη υπάρχουσα σύνθεση ομίλων που είχε προκύψει από την κλήρωση του Ιουλίου χωρίστηκαν με βάση τις κατατάξεις και τα γκρουπ που είχαν χρησιμοποιηθεί στην κλήρωση. Αυτά είχαν αρχικά καθοριστεί με βάση το BCL Club Ranking.

Η σύσταση των ομίλων έχει ως έξης:

Οι ομάδες θα παίξουν έξι αγώνες (τρεις εντός και τρεις εκτός) με τις δύο πρώτες σε κάθε όμιλο να προκρίνονται για την Φάση των 16, όπου θα ισχύει σύστημα διεξαγωγής το οποίο θα αποφασιστεί με βάση τις μέχρι τότε εξελίξεις στο μέτωπο του COVID-19.

Δώδεκα αγωνιστικές θα παιχθούν από τον Οκτώβριομέχρι τον Ιανουάριο, γεγονός που σημαίνει ότι θα μεσολαβούν δύο εβδομάδες μεταξύ των αγώνων για ομάδες του ίδιου ομίλου. Η πρώτη αγωνιστική θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 20-21 Οκτωβρίου.

Το ανανεωμένο, ακριβές πρόγραμμα αγώνων θα γίνει γνωστό το προσεχές διάστημα.