Ο CEO του Basketball Champions League, Πατρίκ Κομνηνός, σχολίασε το Final Four της διοργάνωσης στην Μάλαγα, τις επαφές με την Euroleague, αλλά και την ανάγκη για καλύτερη δομή στις διοργανώσεις.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κομνηνός στο καθιερωμένο roundtable με τους δημοσιογράφους την παραμονή του τελικού του Final Four του BCL:

Για τη διοργάνωση στην Μάλαγα: “Μας βοήθησε να δείξουμε το επίπεδο της διοργάνωσης μας, και όχι μόνο, σε μία φανταστική πόλη, σε ένα φανταστικό γήπεδο, μπροστά σε ένα φανταστικό κοινό. Καμία ομάδα του φετινού τελικού έχει κερδίσει ποτέ το BCL, αλλά, επίσης, φέτος, θα στέψουμε και μία νέα χώρα καθώς καμία ομάδα από το Ισραήλ ή τη Γερμανία δεν έχει κατακτήσει ξανά το τρόπαιο. Παρότι αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μεγάλη στεναχώρια στην τοπική κοινωνία για τον αποκλεισμό της Μάλαγα, είμαι σίγουρος ότι το ο τελικός θα έχει τεράστια επιτυχία”.

Για το επίπεδο του φετινού BCL και του Final Four: “Δείχνει το μεγάλο επίπεδο ανταγωνισμού της φετινής σεζόν στο BCL. Ξέραμε εκ των προτέρων ότι φέτος είχαμε την πιο ανταγωνιστική σεζόν στην ιστορία της διοργαώνσης. Στο φάιναλ φορ έφτασαν δύο ομάδες από το Τοπ 5 της ACB, που είναι η πιο ανταγωνιστική της Ευρώπης και μάλιστα ήταν αντίπαλες στον τελικό του Copa del Rey. Επίσης η Βόννη, είναι μία ομάδα με το δικό της σημαντικό success story καθώς βρίσκεται στην κορυφή της γερμανικής λίγκας, ενώ είχαμε και τη Χάποελ, που είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα του Ισραήλ. Οι ημιτελικοί απέδιεξαν αυτό το υψηλό επίπεδο του ανταγωνισμού με μία συνολική διαφορά 3 πόντων και στους δύο αγώνες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό”.

Για τις σκέψεις ανακατανομής των χρημάτων: “Είναι πυλώνας των σκέψεων μας ότι κάθε παιχνίδι σε αυτή τη διοργάνωη μετράει. Είμαστε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου οι ομάδες οι οποίες διακρίνονται πρέπει να ανταμειφθούν, αλλά και όλες οι ομάδες πρέπει να έχουν κάποιο όφελος. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι εκτός από το prize money, καλύπτουμε και άλλα έξοδα για τις ομάδες. Εξ αρχής ήταν πολύ ξεκάθαρη η προσέγγιση εκ μέρους μας ότι καμία ομάδα πρέπει να υποφέρει παίζοντας σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Πρέπει να είναι μία πολύ σημαντική και πολύτιμη εμπειρία. Κι αν υπάρχει επιτυχία να προσφερθεί και το αντίστοιχο αντίτιμο. Όταν παίζεις και νικάς πρέπει να υπάρχει μία οικονομική ανταμοιβή, που θα έχει επίδραση στο μπάτζετ της ομάδας… Και στις ομάδες μας, τα χρήματα που διανέμουμε έχουν επίδραση στο μπάτζετ τους”.

Για τη διοργάνωση του Final Four σε ουδέτερη έδρα: “Πέρσι στο Μπιλμπάο, στην ίδια συνάντηση, είχα δείξει κι εγώ τη δέσμευση μου στην ιδέα της διοργάνωσης του Φάιναλ Φορ σε ένα ουδέτερο γήπεδο. Το ουδέτερο γήπεδο είναι πάντα κάτι που θέλουμε να έχουμε στο μυαλό μας και να το εξετάζουμε. Είναι βασικό κομμάτι στη στρατηγική μας. Ωστόσο, θα το κάνουμε μόνο αν έχει νόημα. Δε θα πάμε σε ουδέτερη έδρα αν δεν μπορούμε να να εγγυηθούμε το επίπεδο της διοργάνωσης και τη δέσμευση των τοπικών αρχών και της κοινωνίας. Είχαμε πολλές επιλογές φέτος, αλλά καμία δεν μας έκανε να νιώσουμε άνετα, ότι μπορούμε πραγματικά να πάμε εκεί. Στη Μάλαγα οι αρχές μας αγκάλιασαν, έχουν διοργανώσει εδώ και χρόνια πολλά μεγάλα events και είναι ένας αθλητικός προορισμός”.

Για το μήνυμα που στέλνει η Βόννη φέτος με την παρουσία της στον τελικό: “Η Βόννη, εκπροσωπεί τις αρχές μας και τις πεποιθήσεις μας ως ΒCL. Η συμμετοχή πρέπει να κερδίζεται μέσα από τα εθνικά πρωταθλήματα. Το ΒCL είναι μία διοργάνωση που πολύ δύσκολα μπορείς να προβλέψεις ποιος θα φτάσει στο τέλος να παίζει για το τρόπαιο. Η Βόννη είναι μία απόδειξη ότι στο ΒCL όταν μία ομάδα είναι καλή μπορεί να φτάσει μέχρι τον τελικό. Η συμμετοχή της στο παιχνίδι που θα κρίνει τον νικητή της διοργάνωσης μας επιτρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία. Η Βόννη είναι εκπροσωπεί τις αρχές μας και παραδίδει το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε”.

Για το Youth BCL: “Το Youth BCL είχε μεγάλη επιτυχία στην Προύσσα. Ηταν ένα αίτημα των ομάδων να καθιερωθεί ένα τέτοιο τουρνουά. Αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας. Θλελουμε να μεγαλώσει. Κάθε τι που κάνουμε είναι μετά από σκέψη και δίνομε χρόνο στον εαυτό μας να σκεφτούμε καλά πριν πάρουμε μία απόφαση. Δεν παίρνουμε αποφάσεις με ελαφρά την καρδία. Το Youth BCL παραμένει κάτι πολύ σημαντικό για εμάς και περιμένουμε να παραμεινει σημαντικό τις επόμενες σεζόν”.

Για τις συζητήσεις με την Euroleague: “Πάντα έχουμε στο μυαλό μας να βρούμε λύσεις για να το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είναι κοινή άποψη ότι υπάρχει ένα κενό μεταξύ της δημοφιλίας που έχουν οι ομάδες και της εμπορικής αξίας τους, Αυτό μας ενώνει. Καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και κοιτάμε μία σειρά από θέματα, με ολιστική διάθεση. Όχι αποσπασματικά. Στο μέλλον θα έχουμε μία ξεκάθαρη άποψη και δε θα χρειάζεται να απαντάμε σε φήμες. Υπάρχει μεγάλη βελτίωση στην επικοινωνία. Το γεγονός ότι υπάρχει αβεβαιότητα στο τοπίο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων παίζει ρόλο στην εμπορική αξία των ομάδων και των διοργανώσεων”.

Για το Format του ΒCL: “Θα έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι το format δεν πρέπει να αλλάζει σε μία νύχτα. Ένα format χεριάζεται χρόνο για να αξιολογηθεί και όχι να κρίνεται σε μία χρονιά. Για την επόμενη σεζόν θα συνεχίζουμε με το ίδιο format και τότε θα κλεισουμε 3 χρόνια με τον ίδιο τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης. Μόλις τελειώσει και η επόμενη σεζόν θα κάνουμε αξιολόγηση με τα κλαμπ και την αρμόδια επιτροπή, όπου υπάρχουν εκπρόσωποι από όλα τα είδη των αγορών, από μεγάλες λίγκες και πιο μικρές. Συυγκεντρώνουμε στοιχεία από τις ομάδες από τα κανάλια, από όλους. Δεν υπάρχει τέλειο format. Πάντα τυπάρουν πράγματα που μπορούν να αλλάξουν, ή δε θα αρέσουν. Σε ένα χρόνο θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και θα το συζητήσουμε”.

Για τον τρόπο με τον οποίο οραματίζεται το τοπίο του ευρωπαϊκού μπάσκετ σε δύο χρόνια: “Αυτό που θέλουμε και απαιτούμε είναι η καλύτερη δομή στις διοργανώσεις. Με διαφάνεια και σαφήνεια, ώστε αντίστοιχα εμείς να απευθυνόμαστε με σαφήνεια στους φιλάθλους. Θέλουμε να υπάρχει σεβασμός στα εθνική πρωταθλήματα. Είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μας ότι τα εγχώρια πρωταθλήματα, οι εθνικές ομάδες, ολόκληρη η μπασκετική οικογένεια πρέπει να τύχουν σεβασμού. Επίσης χρειάζεται να αποφασίσουμε τον αριθμό των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τώρα έχουμε 4 διοργανώσεις. Εχουμε πολλές ομάδες από συγκεκριμένες χώρα που μετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό δεν είναι ιδανικό. Δεν αντιπροσωπεύει αυτό που θέλουμε. Σε άλλες διοργανώσεις μάλιστα έχουμε ομάδες που ανεβαίνουν από χαμηλότερες κατηγορίες και παίζουν αμέσως σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τα εθνικά πρωταθλήματα πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη σαφήνεια που θέλουμε να καθιερώσουμε και η ευρωπαϊκή συμμετοχή να έρχεται μέσα από την αθλητική επίπεδο στο εθνικό πρωτάθλημα. Και στο τέλος πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι μπορεί να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη. Η επένδυση έρχεται όταν υπάρχει ελπίδα. Ελπίδα να κερδίσεις κάτι. Θέλουμε να μεγαλώσουμε την αγορά και σε αυτή την κατεύθυνση οι προσπάθειές μας θα φέρουν αποτέλεσμα”.