Στην προετοιμασία κάθε καλοκαιριού οι παίκτες και οι ομάδες πρέπει να δίνουν το μάξιμουμ κάθε μέρα, για να μην έρθουν αντιμέτωπες με απρόβλεπτα ζητήματα μέσα στη σεζόν. Αυτό ο Δημήτρης Ιτούδης, ως μετρ της προπονητικής και της πειθαρχίας, το γνωρίζει καλά.

Ωστόσο, οι ομάδες δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σύνολο ανθρώπων και δεν μπορούν να πάνε μπροστά αυστηρά και μόνο με δουλειά. Εμπειρίες ζωής, σαν αυτή που έλαβε η «ομάδα του στρατού» στο Νορίλσκ μπορούν να συνδέσουν ακόμα παραπάνω ένα γκρουπ παικτών και να το κάνουν να ξεφύγει για λίγο από την καθημερινότητα, να αλλάξει παραστάσεις και να… γεμίσει τις μπαταρίες του. Άλλωστε, ο Έλληνας προπονητής συχνά – πυκνά τονίζει δημόσια πως δεν πρέπει να περιστρέφονται όλα γύρω από το μπάσκετ, με τον ίδιο να επιλέγει τα τελευταία χρόνια να διαβάσει πολλά βιβλία, για να διευρύνει τους ορίζοντές του.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, λοιπόν, διέκοψε για λίγο το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της και επισκέφτηκε το ορυχείο του βασικού χορηγού της, της Norilsk Nickel, στην πόλη Νορίλσκ. Πρόκειται για μια πόλη 175.000 κατοίκων, που είναι γνωστή για το… non stop χιόνι της μέσα στη χρονιά.

Προτού περάσουμε σε περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες, αλλά λεπτομέρειες για την επίσκεψη των Μοσχοβιτών, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η εν λόγω εταιρεία αποτελεί τον βασικό «συμπαίκτη» της ομάδας και βρίσκεται «πίσω» από κάθε επιτυχία της, αφού της καλύπτει το 75-80% του ετήσιου μπάτζετ της.

Η ρωσική εταιρεία εξόρυξης και τήξης νικελίου και παλλαδίου θεωρείται παγκόσμιος κολοσσός με το market cap της να ανέρχεται στα 53,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Παρά το γεγονός πως δεν έχει συμπληρώσει ακόμα 30 έτη από την ίδρυσή της (1993), η συγκεκριμένη εταιρεία έχει εδραιώσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά και είναι σε θέση να βοηθάει πλουσιοπάροχα την ΤΣΣΚΑ.

Στα ορυχεία του Νορίλσκ, στα οποία υπάρχει διαδρομή 25 χιλιομέτρων, ο Ιτούδης και οι σούπερ σταρ της Euroleague κατέβηκαν και περιηγήθηκαν για ώρα. Φυσικά, έμειναν έκπληκτοι από όσα αντίκρισαν, τα οποία ήταν πρωτόγνωρα για όλους. Δεν είναι και λίγο πράγμα να βρίσκεσαι δύο χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης!

Οι παίκτες και το σταφ των πρωταθλητών της VTB League είδαν… δια ζώσης από πού πληρώνονται και γνώρισαν μια ξεχωριστή ιστορία. Βλέπετε, τα ορυχεία, που για πολλούς θεωρούνται επικίνδυνα ακόμα και σήμερα, παρά το γεγονός πως σε αυτά δουλεύουν περίπου 80.000 εργαζόμενοι, άρχισαν από τους φυλακισμένους (αντιφρονούντες, για τους οποίους μόλις το 1991 έγινε μνημείο, ενώ υπάρχει και σχετικό νεκροταφείο για τους κρατούμενος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου). Επομένως, η επίσκεψη της ΤΣΣΚΑ έβαλε άπαντες σε μία φάση βαθιάς περισυλλογής, για τις πραγματικές δυσκολίες που υπάρχουν μακριά από τα παρκέ.

Παράλληλα, η επίσκεψη στη συγκεκριμένη πόλη, που ανήκει στην περιφέρεια του Κράι Κρασνογιάρσκ, είχε ξεχωριστή σημασία -και- για… τουριστικούς λόγους. Το Νορίλσκ καλύπτεται με χιόνι για περίπου 250-270 ημέρες το χρόνο, ενώ σε μια περίοδο περίπου 110-130 ημερών σημειώνονται χιονοθύελλες. Όταν γράφουμε για ρωσικές πόλεις συνηθίζουμε να βάζουμε το επίθετο «παγωμένο» δίπλα τους (βλ. «Παγωμένη Μόσχα», «παγωμένο Καζάν» κ.ά.), αλλά στο Νορίλσκ μιλάμε για μια πραγματικά διαφορετική συνθήκη.