Μια πολύ σημαντική κίνηση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο παγκόσμιο μπάσκετ πήρε η FIBA, η οποία επιτρέπει την αλλαγή υπηκοότητας ενός παίκτη, αρκεί να έχει περάσει το 23ο έτος της ηλικίας της.

Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, αν για οποιοδήποτε λόγο ένα αγόρι, ή ένα κορίτσι, θέλει να αλλάξει μπασκετική υπηκοότητα και να αγωνιστεί με μία Εθνική ομάδα, διαφορετική από αυτή της χώρας που εκπαιδεύτηκε και δημιουργήθηκε ως παίκτης, ή παίκτρια, θα πρέπει πρώτα να περιμένει να συμπληρωθεί το 23ο έτος της ηλικίας του.

Με την κίνηση αυτή η FIBA δίνει το δικαίωμα στους παίκτες να αλλάξουν υπηκοότητα εφόσον το θελήσουν, αφού πρώτα περάσει μια συγκεκριμένη χρονική περίοδος.

Παράλληλα, ενδυναμώνεται ο ρόλος της FIBA σε περίπτωση ανάμιξής της στον καθορισμό αποζημίωσης για τα μετακίνηση ενός νέου αθλητή η μιας νεαρής αθλήτριας από έναν σύλλογο, σε κάποιον άλλο.

Στόχος της είναι να προστατεύσει τα δικαιώματα της ομάδας που έδωσε το δικαίωμα στον αθλητή, να αναπτύξει την μπασκετική και αθλητική ικανότητά του, αλλά και να προστατεύσει τις ομάδες που καλλιεργούν το μπασκετικό ταλέντο ανά τον κόσμο.