Στη χώρα μας καλώς ή κακώς ο Έλληνας διαιτητής είναι από τα πρόσωπα της εκάστοτε χρονιάς, αφού είτε στο ποδόσφαιρο, είτε στο μπάσκετ αλλά είτε σε οποιοδήποτε άθλημα, όταν χάνει η αγαπημένη μας ομάδα, οι άνθρωποι με τις σφυρίχτρες, έχουν βάλει… το χεράκι τους. Φυσικά αυτό είναι κομματάκι υπερβολικό, όμως ζούμε σε μια χώρα, όπου πάντα φταίνε οι άλλοι και ποτέ εμείς. Το περασμένο τριήμερο (22-24/9) το Sportsroom όπως γνωρίζετε, βρέθηκε στο 2nd International Basketball Tournament Heraklion Crete και συνομίλησε με τον καταξιωμένο Έλληνα ρέφερι Αλέξανδρο Ψαριανό, ο οποίος τόνισε πως η διαιτησία στη χώρα μας είναι υψηλού επιπέδου και οι φίλαθλοι, χρειάζεται να έχουν λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη.

Κύριε Ψαριανέ πείτε μας λίγο γιατί ο κόσμος είναι τόσο καχύποπτος μ’εσάς τους διαιτητές;

Το να είσαι διαιτητής στην Ελλάδα, είναι ίσως από τα δυσκολότερα πράγματα, που μπορεί να κάνει κάποιος. Στο μπάσκετ ειδικότερα, που κυριαρχούν οι πολλές επαφές η δουλειά μας είναι δύσκολη, όμως το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Έχουμε τονίσει πολλές φορές πως λάθη είναι φυσιολογικό να γίνουν σε πολλά παιχνίδια, όμως αυτό δεν σημαίνει πως γίνονται ηθελημένα, όπως πολλοί πιστεύουν. Ο φίλαθλος κόσμος είναι καχύποπτος, γιατί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τον έχει να κάνει να πιστεύει πως άμα χάσει η αγαπημένη του ομάδα θα φταίει ο διαιτητής, κάτι, που είναι ουτοπικό”.

Στο πρόσφατο Eurobasket ακούστηκαν πολλά αρνητικά σχόλια για τους διαιτητές. Ακόμα και οι παίκτες είχαν πολλά παράπονα…

“Δεν θεωρώ πως ήταν τόσο κακή η διαιτησία στο Πανευρωπαϊκό. Σίγουρα υπήρχαν παιχνίδια, όπου έγιναν λάθη και αστοχίες, όμως μην τα μεγενθύνουμε τα πράγματα. Στο Eurobasket όλα πήγαν καλά και οι φίλαθλοι, έφυγαν από την Τουρκία, χωρίς ν’ασχοληθούν καν με τους ρέφερι του τουρνουά, κάτι που συνιστά μεγάλη επιτυχία.

Πάμε τώρα και στο φλέγον ζήτημα της ελληνικής διαιτησίας. Πολλοί σας κατηγορούν πως διαμορφώνετε αποτελέσματα με τις αποφάσεις σας…

“Τώρα τι να σας πω. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι οι Έλληνες διαιτητές και δεν μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί. Σας ξαναλέω από την πλευρά μας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, για να μην ασχολείται κανένας μαζί μας. Περνάμε συνέχεια από τεστ αξιολόγησης και στην Ευρώπη έχουμε πολύ καλό όνομα. Πολλοί ξένοι μας λένε συνέχεια πως το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας ανεβαίνει κι εδώ υπάρχει μια συνεχής μουρμούρα. Σας διαβεβαιώνω πως όλοι μας κάνουμε το καλύτερο δυνατό και σίγουρα φέτος τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα.