Ο Λούκα Ντόντσιτς θα μπορέσει το καλοκαίρι του 2025 να υπογράψει το μεγαλύτερο συμβόλαιο όλων των εποχών στο NBA, ωστόσο για να συμβεί αυτό πρέπει αρχικά να πληροί μία συγκεκριμένη προδιαγραφή.

Τα συμβόλαια στο NBA έχουν ξεφύγει εδώ και χρόνια. Τα έσοδα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο για την κορυφαία λίγκα του κόσμου και αυτό έχει φέρει και μυθικές αυξήσεις. Και ο Λούκα Ντόντσιτς είναι πολύ κοντά στο να υπογράψει – το καλοκαίρι του 2025 – ένα μυθικό συμβόλαιο, αρκεί όμως να πληροί μία συγκεκριμένη προδιαγραφή.

Όπως λοιπόν έγινε γνωστό, αν ο Ντόντσιτς καταφέρει την φετινή σεζόν να αναδειχθεί MVP ή να μπει σε μία από τις τρεις καλύτερες πεντάδες του NBA, τότε το καλοκαίρι του 2025 οι Μάβερικς θα έχουν την δυνατότητα να του προσφέρουν 5ετές συμβόλαιο αξίας 346 εκατ. δολαρίων!

Γιατί όμως ισχύουν αυτά τα δεδομένα; Ο λόγος είναι μία σειρά από κανονισμοί και παραθυράκια που υπάρχουν στην συλλογική σύμβαση των ομάδων με την Ένωση παικτών. Σύμφωνα λοιπόν με την σύμβαση, αν ένας παίκτης έχει κλείσει 7 χρόνια προϋπηρεσίας στο NBA (όπως θα έχει κλείσει ο Ντόντσιτς το καλοκαίρι του 2025) και έχει καταφέρει σε αυτό το διάστημα να έχει μπει σε μία από τις κορυφαίες πεντάδες του NBA την χρονιά που θα υπογράψει την επέκταση συμβολαίου του ή τις δύο από τις τρεις προηγούμενες σεζόν από την στιγμή της υπογραφής του, τότε μπορεί να υπογράψει super max συμβόλαιο.

Ο Ντόντσιτς λοιπόν ήταν μέλος της κορυφαίας πεντάδας του NBA τις τρεις τελευταίες σεζόν (2020/21, 2021/22 και 2022/23). Πριν την υπογραφή ενός supermax συμβολαίου όμως λαμβάνονται υπόψιν οι τρεις τελευταίες σεζόν του παίκτη. Αν λοιπόν ο Ντόντσιτς καταφέρει να μπει φέτος σε μία από τις τρεις κορυφαίες πεντάδες του NBA, τότε το καλοκαίρι του 2025 θα πληροί την συγκεκριμένη παράμετρο ανεξάρτητα αν θα καταφέρει κάτι τέτοιο και την σεζόν 2024/25, αφού θα τα έχει καταφέρει την διετία 2023, 2024.

Σε περίπτωση που αυτό μοιάζει μπλεγμένο σε κάποιους, η εξήγηση είναι απλή: Προκειμένου να προστατευθούν οι ομάδες και να μην είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν super max συμβόλαιο σε έναν παίκτη που ήταν καλός πριν από 5-6 χρόνια, μπήκε ο αστερίσκος των τριών τελευταίων σεζόν ενός αθλητή πριν από την συμφωνία. Η λογική είναι ότι αν ένας παίκτης έχει καταφέρει σε βάθος τριετίας να αποδείξει ότι βρίσκεται στην ελίτ, τότε αξίζει και το συμβόλαιο.

Για την ιστορία, ο κάτοχος του ρεκόρ του μεγαλύτερου συμβολαίου όλων των εποχών στο NBA είναι από τον περασμένο Ιούλιο ο Τζέιλεν Μπράουν των Σέλτικς, ο οποίος είχε επεκτείνει την συμφωνία του με την Βοστώνη για 5 χρόνια έναντι 300 εκατ. δολαρίων.