Ο εκπρόσωπος του Μπέρτανς, που συνεργάζεται και με άλλους Λετονούς παίκτες, όπως ο Γιάνις Στρέλνιεκς, μίλησε στην ιστοσελίδα «hoopshype» για την απόφαση του πελάτη του και την εξήγησε πιο αναλυτικά, λέγοντας:

«Για να είμαι ειλικρινής, ο Ντάβις ήταν προετοιμασμένος να αγωνιστεί. Η απόφασή του να μείνει εκτός πάρθηκε τελευταία στιγμή. Παίζουμε με τις κάρτες που μας δόθηκαν. Όταν το ΝΒΑ ανακοίνωσε πως όσοι μείνουν εκτός δεν θα αντιμετωπίσουν συνέπειες και θα χάσουν μόλις το 1% του μισθού τους για κάθε αγώνα που θα λείψουν, το συζητήσαμε. Ο Ντάβις είναι έτοιμος να υπογράψει το μεγαλύτερο συμβόλαιο της καριέρας του. Δεν θα παίρναμε ένα τέτοιο ρίσκο. Δεν ήταν δύσκολη απόφαση. Αν οι Ουίζαρντς ήταν στην 5η ή την 6η θέση, ίσως ήταν διαφορετικό. Ο Μπέρτανς είναι ανταγωνιστικός. Όμως, με δεδομένη την κατάσταση αποφάσισε να μείνει εκτός. Οι Ουίζαρντς γνωρίζουν για την απόφασή του εδώ και μέρες. Το είπε και ο ίδιος στους συμπαίκτες του. Όλοι τον στήριξαν».

Επιπλέον, ο Καλνίτις τόνισε: «Το ρίσκο ενός τραυματισμού έπαιξε ρόλο στην απόφαση του Μπέρτανς. Οι λίγες εβδομάδες που δόθηκαν στους παίκτες δεν αρκούν, για να ετοιμαστούν και να επιστρέψουν. Πολλοί το σκέφτονται αυτό. Δεν ξέρω πόσοι θα κάτσουν εκτός τελικά, αλλά είδα πως παίκτες που πρόκειται να υπογράψουν μεγάλα συμβόλαια, όπως ο Τζέισον Τέιτουμ, το σκέφτονται».

Σε ερώτηση που του έγινε για το μέλλον του άλλοτε παίκτη της Μπασκόνια, είπε: «Όλοι αναρωτιούνται σχετικά με τα πλάνα του και το τι θα κάνει το καλοκαίρι. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως ο Ντάβις αγαπάει την Ουάσινγκτον και μόλις αρχίσει η free agency, θα συναντηθούμε πρώτα μαζί τους».