Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς μιλώντας στο συνέδριο προπονητών της EuroLeague στη Γλυφάδα αναφέρθηκε στους κανόνες που έβαζε ο ίδιος με τον Δημήτρη Ιτούδη στον Παναθηναϊκό, ώστε να δώσει κίνητρο στους παίκτες του να παίζουν άμυνα.

Ο άλλοτε προπονητής του Παναθηναϊκού και νυν της Παρτίζαν, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, συμμετείχε στο συνέδριο προπονητών της ΕuroLeague που διεξάγεται στη Γλυφάδα. Ο Σέρβος τεχνικός αφού ευχαρίστησε τον Δημήτρη Ιτούδη, τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και όσους συμμετείχαν για την οργάνωση του συνεδρίου, αναφέρθηκε στη δουλειά που έκανε με τον Ιτούδη στο τριφύλλι και πώς έδιναν κίνητρο στους παίκτες να παίζουν άμυνα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς: “Άρχισα πολλά χρόνια πριν, πρώτα ήμουν ένας παίκτης και στη συνέχεια άρχισα να παρακολουθώ κάποια σεμινάρια προπονητικής. Με ρώτησαν τι κάνω εκεί και απάντησα ότι ίσως μια μέρα γίνω προπονητής, αλλά θα ήταν χρήσιμο για μένα να γίνω ένας καλύτερος παίκτης. Όλο αυτό σήμερα είναι κάτι που θεωρώ ότι μπορεί να βοηθήσει και να είναι χρήσιμο για τη δουλειά σας.

Θέλω να συγχαρώ τον Δημήτρη (σ.σ. Ιτούδη) για όλο αυτό που είναι ο πρόεδρος της ομοσπονδίας προπονητών της EuroLeague, καθώς και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο που είναι αντιπρόεδρος, καθώς Γκόραν Σάσιτς που είναι ο διευθυντής, αλλά και όλους αυτούς που βοήθησαν να γίνουν όλα αυτά τα ωραία πράγματα.

Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ομοσπονδία, είναι χρήσιμη για όλους και ελπίζω να είναι στο ίδιο επίπεδο και στο μέλλον. Όπως είπε και ο Γιάννης, εγώ και ο Δημήτρης δουλέψαμε 13 χρόνια να πετύχουμε κάτι διαφορετικό που ήταν η καθημερινή μας δουλειά. Ο Δημήτρης ήταν ο βοηθός προπονητή, που τον εμπιστευόμουν, του έδινε ελευθερία. Όταν ήθελε να σταματήσει την προπόνηση το έκανε, ήταν το ίδιο με εμένα.

Αν στη δουλειά εγώ ασχολούμουν με την ομάδα που έκανε επίθεση, αυτός πρόσεχε για την αμυντική λειτουργία της ομάδας. Βάλαμε κάποιους κανόνες στην ομάδα, κανόνες που ήταν απλοί, καθώς έδιναν την ευκαιρία στους παίκτες να παίξουν και να τους αρέσει το παιχνίδι.

Αν έβαζα μια επίθεση και αρχίσαμε να δουλεύουμε σε αυτό το σύστημα, με πολλές επιλογές που θα σας εξηγήσω αργότερα. Ο κανόνας ήταν να κάνουν πέντε επίθεσεις και ο Δημήτρης να προετοιμάζει τους αμυντικούς. Αν η ομάδα μου σκόραρε στις τρεις επιθέσεις θα συνέχισε να παίζει επίθεση.

Αν όμως γινόντουσαν τρεις καλές άμυνες τότε θα άλλαζαν οι ομάδες. Οι παίκτες προτιμούν όλοι να παίξουν στην επίθεση, οπότε εμείς τους δίνουμε κίνητρο να παίξουν καλή άμυνα ώστε να παίξουν στην επίθεση”.