Το ελληνικό πρωτάθλημα έως τώρα είναι ένα ξεκάθαρα ΑΝΑΚΑΤΟ πρωτάθλημα. Νομίζω μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί. Η πανδημία του κορωνοϊού, τα κρούσματα και οι συνεχόμενες αναβολές των αγώνων έχουν οδηγήσει σε μια αλλοπρόσαλλη αγωνιστική περίοδο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από την ισορροπία και τη ροή που έχουμε συνηθίσει. Και άλλωστε πως να κρίνεις; Όταν πολλές ομάδες έχουν παίξει μπορεί και τα μισά παιχνίδια από όσα προβλεπόταν, ίσως και λιγότερα. Πως να έχουμε εικόνα για την κατάσταση των ομάδων όταν οι παίκτες έχουν μείνει απροπόνητοι για καιρό, όταν μεγάλα ονόματα έχουν νοσήσει και έχουν απουσιάσει από το παρκέ τις μέρες των αγώνων; Παρόλα αυτά βλέποντας οποιοδήποτε παιχνίδι είναι εμφανές πως αθλητές και προπονητές δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στο παρκέ για να βγει ένα αποτέλεσμα που να προβάλλει τον αθλητισμό και το μπάσκετ που όλοι αγαπάμε και περιμένουμε με μεγάλη προσμονή να δούμε ξανά από κοντά.

Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά…

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν την καλύτερη και πιο σταθερή πορεία μέχρι τώρα, αφού είναι αήττητοι σε 6 αγώνες αντίστοιχα. Η υπεροχή τους σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες της διοργάνωσης είναι, προς το παρόν, ξεκάθαρη. Βρίσκονται στην 2η και 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Περνάμε στον πρώτο και τον τελευταίο της βαθμολογίας. Περιστέρι και Προμηθέας θα μπορούσαν σίγουρα πολύ καλύτερα για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη έχει 5 νίκες και 3 ήττες έως τώρα, βρίσκεται στην πρώτη θέση του πίνακα βαθμολογικά, αποδεικνύοντας όμως πως ψάχνει ακόμα τα πατήματά της, τους ρόλους και κατ’ επέκταση τη σιγουριά που χρειάζονται για να φέρουν μια νίκη. Ο Προμηθέας που έχει χτυπηθεί ξανά και ξανά από τον κορωνοϊό και έχει ταλαιπωρηθεί με τις απουσίες δεν έχει δείξει ούτε στο ελάχιστο τις δυνατότητές του και χωρίς αμφιβολία είναι σαν να ξεκινάει τη σεζόν από την αρχή έχοντας μείνει πίσω και σε αγώνες και αποτελέσματα αποκλίνοντας από την ολοκληρωμένη εικόνα που απέπνεε στο Κύπελλο αρχές της σεζόν. Πάντως είναι δύο ομάδες που όσο περνάει ο καιρός και βρίσκουν τα πατήματά τους, σε προδιαθέτουν για μια πολύ καλύτερη συνέχεια στο ελληνικό πρωτάθλημα και σίγουρα θα δούμε αξιόλογα ματς στην πορεία.

Σε δεύτερο χρόνο ας κοιτάξουμε τις εξής ομάδες. Ηρακλής, Λαύριο και Ιωνικός. Αρχικά το Λαύριο που παρά το κακό ξεκίνημά του, ανέκαμψε πολύ γρήγορα και είναι αδιαμφισβήτητα μια ανταγωνιστική ομάδα που δεν περνά απαρατήρητη στο παρκέ. Επίσης, Ηρακλής και Ιωνικός έχοντας παίξει ίδιο αριθμό αγώνων και ενώ αρχικά θεωρούνταν αουτσάιντερ ομάδες έχουν παρουσιάσει μια σχετικά σταθερή πορεία με ποιοτικό μπάσκετ που υπόσχεται πολλά για τη συνέχεια.

Και πάμε στους 2 τελευταίους της 8αδας, Μεσολόγγι και ΠΑΟΚ. Το Μεσολόγγι που αρχικός του στόχος στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν να παραμείνει στην κατηγορία, με την δράση του έχει αλλάξει λίγο το πλάνο. Είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός και παρά την σαφή διαφορά που έχει σε πολλούς τομείς από τις υπόλοιπες ομάδες, δίνει τα πάντα στο παρκέ και σίγουρα μπορεί να κυνηγήσει πολλά περισσότερα από την “απλή” παραμονή. Ίδωμεν.  Ο ΠΑΟΚ από την άλλη πλευρά, ενώ τον έχουμε συνηθίσει δυνατές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα φέτος δείχνει να μην έχει την ίδια αυτοπεποίθηση και να προσπαθεί στα παιχνίδια του να κυνηγήσει και να ακολουθεί τον αντίπαλο, χωρίς να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Με την αλλαγή προπονητή και τον Άρη Λυκογιάννη να αναλαμβάνει φαίνεται πως η ομάδα ανανεώθηκε και έτσι πήρε και το διπλό στη Ρόδο. Αναμένεται να δούμε αν θα εκμεταλλευτεί το μομέντουμ αυτό και στο ερχόμενο ματς με τον Ιωνικό.

Τέλος, Κολοσσός, Άρης και Λάρισα είναι χαμηλότερα από όλους βαθμολογικά αλλά και μπασκετικά, καθώς έως τώρα δεν έχουμε δει μπάσκετ που να φέρνει αποτέλεσμα και ίσως δεν έχουν βρει τον τρόπο που θα τους οδηγήσει σε μια νίκη κόντρα σε ομάδες δυνατότερες και πιο οργανωμένες.

Κανείς δεν διαφωνεί πως η φετινή σεζόν είναι διαφορετική, οι αγώνες διεξάγονται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και ούτε στο ελάχιστο ιδανικές. Χωρίς κόσμο στα γήπεδα οι νίκες εκτός έδρας είναι ευκολότερες, καθώς δεν υπάρχει η πίεση του κόσμου, η φωνή και η δύναμή του. Παρόλα αυτά αν εξαιρέσουμε 2 ομάδες φαίνεται πως υπάρχει ανταγωνισμός και κανείς δεν μπορεί να μαντέψει πως θα είναι διαμορφωμένος ο βαθμολογικός πίνακας στο τέλος. Μακάρι να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε και από κοντά τους αγώνες και να μιλήσουμε για αποτελέσματα με γεμάτα γήπεδα την χρονιά που έρχεται.