Πέρασε λοιπόν και αυτό το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς. Μας έκανε σοφότερους; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Ο Ολυμπιακός πήρε μια σχετικά άνετη νίκη κόντρα σε μια ΑΕΚ που έχει ξεχάσει πως είναι να κερδίζεις στο «Καραϊσκάκης» και χρόνο με τον χρόνο, βάζει ένα ακόμη λιθαράκι σε αυτήν την εφιαλτική κατάσταση. Εννιά συνεχόμενες αναμετρήσεις χωρίς επικράτηση για την Ένωση, με ένα στατιστικό που αν μη τι άλλο, λέει πολλά.

Το ντεμπούτο του Μανόλο Χιμένεθ σε αυτή την τέταρτη θητεία του στους κιτρινόμαυρους, έμελλε να είναι πικρό. Όσο και εορταστικό να παραμένει το κλίμα, δεν προσφέρονται όλες οι νύχτες για ένα Χριστουγεννιάτικο θαύμα. Ο Ισπανός τεχνικός φυσικά, δεν θα μπορούσε να αλλάξει και πολλά αγωνιστικά, ήταν σχεδόν αδύνατον άλλωστε. Ο δρόμος της αλλαγής, εκτός από τρόπο θέλει και… κόπο. Η ΑΕΚ φαίνεται να έχει μπει σε μια ατέρμονη λούπα τα τελευταία χρόνια, κολλημένη στην αίγλη ενός πρόσφατου παρελθόντος.

Η συζήτηση έχει αναλωθεί στα ίδια και τα ίδια ονόματα, είτε αυτά καταλήγουν να επιστρέφουν, είτε όχι. Μπορεί πλέον να ακούγεται ως αστείο, αλλά στην βάση του έχει κάνει μεγάλο κακό στην ΑΕΚ. Η φετινή χρονιά έμοιαζε χαμένη από πολύ νωρίς. Ο οργανισμός της ομάδας έχει μια ευκαιρία να αποτινάξει την ταμπέλα της προσωρινής λύσης από τον Χιμένεθ και να καταφύγει σε ένα νέο, φρέσκο μακροπρόθεσμο πλάνο.

Δεν είναι κοινό μυστικό πως ο Ολυμπιακός βρίσκεται τουλάχιστον ένα επίπεδο κάτω σε σχέση με την περσινή σεζόν. Ο ίδιος ο προπονητής του, το γνωρίζει. Και φυσικά πράττει ανάλογα. Θα ήταν παράλογο οι φίλοι της ομάδας του Πειραιά να έχουν τις ίδιες απαιτήσεις, για πολλούς και διάφορους λόγους. Με την ποδοσφαιρική του οξυδέρκεια και προσαρμοστικότητα ο Πορτογάλος, έχει καταφέρει να κρατάει την ομάδα του μακριά από τους άμεσους διώκτες της, χωρίς να εντυπωσιάζει. Όπως ακριβώς και απόψε. Το 3-0 μπορεί να είναι βαρύ αλλά δυστυχώς λέει την αλήθεια. Η αμυντική αφέλεια της Ένωσης είναι άνευ προηγουμένου. Με αποτέλεσμα να έχει «καταπιεί» ακόμα και τον πάντα σταθερό Τσιγκρίνσκι.

Και όταν μια ομάδα δέχεται γκολ σχεδόν από κάθε αντίπαλο, λογικό είναι ο πιο αποτελεσματικός φορ του πρωταθλήματος να τη τιμωρήσει χωρίς δεύτερη σκέψη. 8ο γκολ που δέχεται με το κεφάλι η Ένωση, που κατέχει και την τελευταία θέση στις κερδισμένες εναέριες μονομαχίες σε ολόκληρη την Super League.

Φέτος τα γκολ του Μαροκινού φαίνεται να μετράνε για… δυο. 13 τέρματα σε 12 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, που στην πλειοψηφία τους έβγαλαν την πλάτη του Ολυμπιακού από τον τοίχο. Ενός Ολυμπιακού που «πέταγε» πρώτα ημίχρονα με συνέπεια. Που δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό που είχε καταφέρει ο ίδιος να εδραιώσει. Ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε το καλοκαίρι του 2019 την λιγότερο δημοφιλή επιλογή, αλλά τα αδιανόητα στατιστικά του killer -ακόμα και στην μακρινή Αραβία- δεν τον απογοήτευσαν ποτέ.

Το +7 από τον ορισμό του… ροκ ΠΑΟΚ -που δεν θα αποδίδει πάντα- αλλά και το +11 από την υπό κατασκευή ΑΕΚ, του δίνουν απλά ένα μαξιλαράκι ασφαλείας και όχι εφησυχασμού. Ας μην ξεχνάμε χώρος για διορθωτικές κινήσεις υπάρχουν για όλους. Με την ευρωπαϊκή περιπέτεια να περιμένει στην γωνία…