Ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει επίπεδο φέτος, ή μάλλον επέστρεψε στα φυσιολογικά του. Ανήκει στην ελίτ της Euroleague κι ευτυχώς για όλους μας, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, αποδεικνύει έμπρακτα, πως εύλογα κοιτάζει ψηλά στη διοργάνωση.

Η αναμέτρηση με την τρελή Μονακό ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς, αφού η παρέα του Τζέιμς έκανε ότι ήθελε στην επίθεση και με 27 πόντους, έδειχνε ικανή για τη ζημιά. Αμ δε σφάξανε. Η γρανιτένια άμυνα έκανε την εμφάνισή της στα επόμενα τρία δεκάλεπτα και ο Μίτροβιτς παρακολουθούσε τους παίκτες του, να μην ξέρουν τι να κάνουν με τη μπάλα. Οι ηρωισμοί του εγωιστή Τζέιμς, δεν έβλαψαν κανέναν άλλον πέραν του συλλόγου του. Εδώ να κάνω μία παρένθεση και θα τονίσω πως ο Αμερικανός γκαρντ νιώθει 1-2 κλάσεις ανώτερος από τον προπονητή και τους συμπαίκτες του. Λάθος νοοτροπία εντελώς, αλλά δεν μας πολυνοιάζει ο προικισμένος μεν, αλλά εξόχως εκκεντρικός Αμερικανός σκόρερ.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας σίγουρα νιώθει πολύ περήφανος για τους παίκτες του. Με 28% στα τρίποντα και 63% στις βολές, θα περίμενε κανείς πως η επιθετική συγκομιδή των γηπεδούχων θα ήταν ισχνή, όμως οι 86 πόντοι λένε πολλά για την ποιότητα και το ταλέντο αυτής της ομάδας. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι βαρόμετρο για τον Ολυμπιακό κι εξελίσσεται αργά κι αρμονικά σ’έναν από τους ηγέτες του. Ο ομογενής γκαρντ έχει όνειρο το ΝΒΑ, όμως ακούγοντας τους φίλους των Πειραιωτών να φωνάζουν τ’όνομα του, ίσως το σκεφτεί διπλά και τριπλά να μείνει για πολλά χρόνια στο λιμάνι του Πειραιά.

Από κοντά ήταν και ο Λιβιό Ζαν Σαρλ, που έκλεισε όλες τις τρύπες στα μετόπισθεν και τελείωσε αρκετές φάσεις κοντά στο καλάθι. Ο Γάλλος φόργουορντ-σέντερ δεν σου γεμίζει το μάτι, αντίθετα γεμίζει σε κάθε παιχνίδι τη στατιστική του. Για τον Βεζένκοφ είναι περιττό να γράψουμε θετικά σχόλια, αφού σβηστά και χωρίς να δείξει κάτι το τρομερό έκανε double-double (10π., 10ριμπ.), ενώ ήταν αξιοπρεπής και στ’αμυντικά του καθήκοντα, ενάντια στον βαρύ, αλλά πολύ δυνατό Γουίλ Τόμας.

Εν κατακλείδι ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του, κράτησε απόρθητη την έδρα του και με ρεκόρ 6-2 κρατιέται στα ψηλά διαζώματα της βαθμολογίας. Τώρα τον περιμένει μ’άγριες διαθέσεις η πολύ συμπαγής Ζενίτ, που έκανε σπουδαίο διπλό στην έδρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης Αναντολού Εφές. Κοινώς να το γράψουμε πιο απλά, στην Αγία Πετρούπολη θα έχουμε ντέρμπι ολκής για την οχτάδα της Euroleague και ο νικητής θα έχει πολλαπλά οφέλη, ο ηττημένος ενδεχομένως θα ψάξει για τη ρεβάνς στο δεύτερο γύρο.

ΥΓ. Ο Κώστας Παπανικολάου είναι βαρόμετρο σ’άμυνα κι επίθεση. Δεν θα βαρεθώ να το γράφω και φέτος έχει εμπιστοσύνη στο εξωτερικό του σουτ κι αυτό ανεβάζει τον ίδιο και τον Ολυμπιακό.

ΥΓ2. Τον Κόνερ Φράνκαμπ δεν τον ήθελε καμία ελληνική ομάδα. Δεν πειράζει τώρα βγάζει μάτια με τη Ζενίτ του Πασκουάλ και προσφέρει αυτό που λένε οι Αμερικανοί instant offense.