Αυτός ο τίτλος ανήκει ξεκάθαρα στον Δημήτρη Ιτούδη, που παραδέχτηκε πως στο ξενοδοχείο που διαμένει η Εθνική Ανδρών, τους ακύρωσαν τα κλειδιά των δωματίων, αφού ήταν αμφίβολη η παρουσία της Ελλάδος και αύριο, ελέω του νοκ άουτ αγώνα με την Τσεχία.

Τι ήθελε να πει ο ποιητής-προπονητής; Πως μπορεί όλοι μας να νομίζουμε πως η γαλανόλευκη θα σαρώσει τους πάντες, όμως παίκτες και προπονητής έχουν διαφορετικό mindset. Προχωράνε βήμα-βήμα, παιχνίδι με το παιχνίδι, με τα «πρέπει» όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκη ν’αυξάνονται.

Η Τσεχία μας έβαλε πολύ δύσκολα και γι’ ακόμα μια φορά μας έφερε στα όριά μας. Η παρέα των Σατοράνασκι και Βέσελι, μας είχε κεράσει δύο πικρούς αποκλεισμούς (Παγκόσμιο 2019 και Προολυμπιακό 2021), όμως αυτή τη φορά η Ελλάδα ήταν καλύτερη διαβασμένη, προετοιμασμένη και πιο πλήρης. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είδε τον σέντερ της Μπαρτσελόνα να του κάνει τη ζωή δύσκολη, όμως στο τέλος βρήκε την αυτοπεποίθησή του, πήρε την ευθύνη και με δύο καθοριστικά τρίποντα, τελείωσε την υπόθεση-πρόκριση. Βέβαια πιστεύω πως η αναμέτρηση κρίθηκε από τους παγκίτες της γαλανόλευκης (Λαρεντζάκης, Παπαπέτρου), που άλλαξαν την ψυχολογία, έβγαλαν πάθος και ένταση στην άμυνα. Το τελευταίο ήταν και το πιο σημαντικό, αφού οι Τσέχοι μας έδειραν σε μεγάλο βαθμό, κι αν δεν απαντούσαμε με το ίδιο νόμισμα, τότε ο αποκλεισμός ήταν βέβαιος. Θα μου πείτε μα δεχτήκαμε 88 πόντους; Για την ώρα η Ελλάδα κερδίζει τους αγώνες μέσα από την επίθεσή της κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και πραγματικό.

Για πρώτη φορά σ’ αυτό το τουρνουά η επίσημη αγαπημένη έφτασε στα όριά της, όμως έχω την εντύπωση πως αυτό το παιχνίδι, θα της κάνει πολύ καλό. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι πως δεν υπήρχαν πανηγυρισμοί στ’ αποδυτήρια, αφού όλοι είναι σε αποστολή και δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο, Άλλωστε το στραπάτσο της Σερβίας ή ο αποκλεισμός της Κροατίας, τους κράτησε όλους σε εγρήγορση. Τα νοκ άουτ ματς έχουν άλλη μαγεία, όπου οι λέξεις φαβορί ή αουτσάιντερ πέφτουν στο γκρεμό.

Ο πρώτος τελικός ανήκει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και πλέον η Ελλάδα θα επιδιώξει να προκριθεί σε ημιτελικά Eurobasket από το 2009. Μπορεί να τα καταφέρει; Σίγουρα ναι, όμως η Γερμανία είναι υψηλό εμπόδιο και θα χρειαστεί μεγαλύτερη ενέργεια, για να τα καταφέρουμε.

ΥΓ. Είναι τρομερό το συναίσθημα ν’ ακούς ελληνικά συνθήματα στο εξωτερικό.

ΥΓ2, Ο κόουτς Ποτσέκο μας χάρισε το βίντεο του Eurobasket, με την αγκαλιά και το φιλί στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τυπάρα!