Κάθε απανταχού ποδοσφαιρόφιλος και δη λάτρης του αγγλικού ποδοσφαίρου πρέπει οπωσδήποτε να δει το Sunderland ‘til I Die, την πρωτότυπη σειρά του Netflix. Το ντοκιμαντέρ “αφοσιώνεται” στις δύο τελευταίες σεζόν της ιστορικής ομάδας του Νησιού. Λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η δεύτερη σεζόν της σειράς και πολλοί έχουν ασχοληθεί με το English Game, ακόμα μία παραγωγή που πρέπει όλοι να δουν, αλλά οι στις “Μαύρες Γάτες” είναι must to watch, χωρίς αμφιβολία.

Αυτό που κάνει το ντοκιμαντέρ ξεχωριστό είναι πως σε αυτές τις δύο χρονιές, η Σάντερλαντ δεν τα πήγε καθόλου καλά και τα προβλήματα ήταν πολλά. Ότι τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα κάνουν την μίνι-σειρά ακόμα καλύτερη. Το ενδιαφέρον είναι αμείωτο όμως το σπουδαιότερο είναι ότι δεν παρουσιάζει μόνο το τι συμβαίνει στον σύλλογο. αλλά σε όλη την κοινότητα. Παρουσιάζει περισσότερο τους ανθρώπους που ζουν στη βορειοανατολική Αγγλία, κάτι αφήνει εμάς τους θεατές με το στόμα ανοιχτό.

Ξεκινάει, αρχικά, παρουσιάζοντας το τέλος της σεζόν 16-17, όπου είδε το ιστορικό κλαμπ να υποβιβάζεται από την Premier League. Η νέα χρονιά αρχίζει με νέα διοίκηση και φιλοδοξίες.όμως κάτι τέτοιο διακόπτεται απότομα, καθώς τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα φέρνουν την ομάδα στη ζώνη του υποβιβασμού. Τα προβλήματα της διοίκησης είναι ποικίλα, η εμπιστοσύνη χάνεται γρήγορα από τους φίλους του συλλόγου και φτάνουμε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, με την ομάδα να είναι μπροστά σε μία ακόμα αποτυχία. Ο πρόεδρος κάνει γνωστό πως δεν πρόκειται να βάλει λεφτά από την τσέπη του και η ομάδα μένει χωρίς βάθος για έναν απαιτητικό δεύτερο γύρο.

Οι τραυματισμοί δεν επέτρεπαν στην Σάντσερλαντ να πάρει διαδοχικά αποτελέσματα και πλησίαζε στην ολοκλήρωση της χρονιάς, στις θέσεις του υποβιβασμού. Η απελπισία κυριαρχεί, οι ελπίδες λιγοστεύουν και φτάνουμε στα τελευταία παιχνίδια, που χαρακτηρίζονται τελικοί. Στο τέλος του 7ου επεισοδίου της 1ης σεζόν, η ομάδα πέφτε με μαθηματικά ακρίβεια και η κατήφεια δεν είχε προηγούμενο. Στο τέλος της σεζόν, ξεκινάει το χτίσιμο της επόμενης σεζόν και πάνω απ’ όλα, η οργή του κόσμου με ένα θερμό επεισόδιο του προπονητή με φίλαθλο να καταγράφεται στην κάμερα, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν κρύφτηκε τίποτα.

Η 2η σεζόν ξεκινάει, επίσης, όπως η 1η, με νέα διοίκηση. Αυτή τη φορά υπάρχει ένας άνθρωπος, που δεν έχει τεράστια περιουσία, ωστόσο είναι ποδοσφαιρόφιλος και θέλει να βοηθήσει πραγματικά το κλαμπ. Στόχος είναι φυσικά η απευθείας άνοδος για να ξεχαστεί αυτή η «μαύρη σελίδα» της ομάδας. Ζήτημα που πρέπει να λυθεί είναι το οικονομικό και το ρόστερ αναγκαστικά ήταν νεανικό με ότι κινδύνους έκρυβε αυτή η επιλογή. Ανακαλύφθηκε ένα τεράστιο ταλέντο που αγωνίζεται στην κορυφή της επίθεσης, ο Τζος Μάτζα, που «κουβαλάει» ουσιαστικά το σύνολο του νέου τεχνικού, Τζέιμς Φόουλερ. Ο Νιγηριανός επιθετικός θα αποχωρήσει τον Ιανουάριο για την Μπορντό, με τον ίδιο να θέλει να παραμείνει, όμως ο ατζέντης του τον έστειλε στη Γαλλία.

Η ομάδα, με σκοπό να εξελίξει το μάρκετινγκ, στοχεύει να σπάσει το ρεκόρ φιλάθλων για ομάδα της League One, στη Boxing Day. Αυτό κατάφερε να γίνει, κάτι σημαντικό για να αναδείξει την δύναμη που έχει σε φιλάθλους. Ο ισχυρός άνδρας, Στιούαρτ Ντόναλντ, το παίρνει πάνω του και «τινάζει» την μπάνκα στον αέρα, αποκτώντας τον Γουίλ Γκριγκ της Γουίγκαν με 3,4 εκατομμύρια ευρώ, ποσό εξωπραγματικό για την κατηγορία αλλά όχι για το επίπεδο του συλλόγου. Μετά από μερικά παιχνίδια «άσφαιρος», βρίσκει τον εαυτό του και αρχίζει να γίνεται σημαντικός παίκτης. Ταυτόχρονα, οι “Μαύρες Γάτες” κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό του EFL Cup και να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο Wembley.

Το ματς είναι αρκετά επεισοδιακό, κόντρα στην Πόρτσμουθ, καταλήγει στην παράταση και τα πέναλτι, όπου ήρθε η ήττα με 5-4. Πρωτεύον στόχος παραμένει η κατάκτηση της απευθείας ανόδου. Απομακρύνεται βέβαια με το πέρας των αγώνων και η συμμετοχή στα play-off φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο. Έτσι και έγινε. Το κλαμπ της βορειανατολικής Αγγλίας παίρνει την πρόκριση με συνολικό σκορ 1-0, από το πρώτο παιχνίδι. Έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί για δεύτερη φορά στην ίδια σεζόν στο μαγευτικό Wembley. Ακόμα ένα ταξίδι για τον λαό της. Καταλήγει, όμως, άδοξα με ένα γκολ στα τελευταία λεπτά να δίνει το τρόπαιο και την άνοδο στην Τσάρλτον Ατλέτικ. Το τελευταίο επεισόδιο είναι αρκετά συγκινητικό, καθώς όλοι ήλπιζαν πως η τρίτη κατηγορία ήταν απλά μια παρένθεση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των επεισοδίων, υπάρχουν συνεντεύξεις με φίλους της ομάδας και ακόμα περισσότερο με κατόχους διαρκείας, που έχουν ζήσει τη Σάντερλαντ για πολλές δεκαετίες. Μεταφερόμαστε στα σπίτια τους, στους δρόμους της πόλης και ζεις την ατμόσφαιρα του εντυπωσιακού Stadium of Light. Επίσης πρωτότυπο είναι, πως ο πρόεδρος, Στιούαρτ Ντόναλντ, και ο εκτελεστικός διευθυντής, Τσάρλι Μέθβεν, δίνουν και αυτοί συνεντεύξεις συνεχώς και δεν μένει τίποτα κρυφό από τα τεκταινόμενα στο κλαμπ.

Ξεχωριστό είναι πως ζεις την deadline των μεταγραφών, καλοκαιριού και χειμώνα. Όλοι θέλουμε να μάθουμε τι συμβαίνει σε μία μεγάλη ομάδα και πως συμπεριφέρονται. Εργαζόμενοι του συλλόγου μας μεταφέρουν το κλίμα και δη ενός συνόλου όπως η Σάντερλαντ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρώτη μαγείρισσα, που βρίσκεται εκεί σχεδόν ολόκληρη τη ζωή της και πονάει όταν κάτι δεν πάει καλά.

Πολλοί θα πουν γιατί να μην δω το Juventus: First Team. Διότι δεν έχει τίποτα από αυτά. Βλέπεις σχεδόν αποκλειστικά τους αγώνες της σεζόν που καλύπτει και είναι μία ομάδα που στη Serie A, δεν έχει ενδιαφέρον. Στον αγγλικό σύλλογο βλέπεις δύο σεζόν που προσφέρουν μόνο συγκινήσεις. Συνδέεσαι μαζί τους και γίνεσαι ένα. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι μέσα στο κλαμπ, κυριολεκτικά.